Лидерите на ЕС приеха в Порто декларация за заетостта и социалните права

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се ангажираха да работят заедно за една "социална Европа" в декларация за заетостта и бедността, която приеха днес на неформалната европейска среща на върха в Порто, предаде ДПА.

"Социалното измерение, социалният диалог и активното включване на социалните партньори винаги са били в основата на силно конкурентната, социална пазарна икономика", посочват лидерите.

"Нашият ангажимент към единството и солидарността означава също гарантиране на равни възможности за всички, и че никой няма да бъде пренебрегнат", гласи декларацията.

Като цяло социалните права на ниво ЕС в момента са фокусирани върху заетостта и въпросите на обучението, макар че бедността сред децата и равенството на половете също са обект на внимание.

Португалският премиер Антониу Коща, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че декларацията е от ключово значение за стимулиране на напредъка в Европа, допълни БТА.

По думите му блокът трябва както да създава, така и да подобрява работни места, например, чрез съсредоточаване върху възможностите за обучение, повишаване на квалификацията и преквалификация.
"Всички тези ангажименти са от ключово значение", каза пред журналисти Коща след края на срещата.

В декларацията лидерите се ангажират да създадат нови работни места, да се борят срещу дискриминацията на половете и бедността, наред с други въпроси, отбелязва ДПА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още