НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС е готов да обсъди предложения за отпадане на патентите върху ваксините

ЕС е готов да обсъди предложеното от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, ако бъдат представени "конкретни предложения", заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

"По въпроса за интелектуалната собственост, ние не мислим, че, в краткосрочен план, това може да бъде магическо решение. Ние обаче мислим, че трябва да сме готови да обсъдим тази тема още щом бъдат поставени на масата конкретни предложения", каза Шарл Мишел преди началото на неофициалната среща на върха на Европейския съюз в Порто, предаде БТА. 

Вчера лидерите на ЕС изразиха скептицизъм за американското предложение, което има за цел да бъдат ускорени доставките на ваксини срещу COVID-19 по света, като бъде осигурен достъп на всички държави до производствените тайни, отбелязва АФП.

Според Брюксел производството на ваксини от сега съществуващите заводи е най-добрият начин за бърз отговор на глобалното търсене. ЕС твърди, че е единствената демокрация, която изнася масово ваксини.

"Ние мислим, че всички наши партньори трябва да бъдат насърчени да улеснят износа, за да направим така, че да има възможно най-много дози, които да може да бъдат мобилизирани по целия свят", заяви председателят на Европейския съвет.

Той каза това в явен намек за Великобритания и САЩ, които запазиха своето производство за собственото си население, отбелязва АФП.

ЕС подозира, че предложението на администрацията на Байдън за отпадане на патентите, на което фармацевтичните компании яростно се противопоставят, е пиар ход, отбелязва АФП.

Лидерите на страните членки са обсъдили днес въпроса за т. нар. "зелен сертификат" за ваксинация COVID-19, който да бъде признат в целия Европейски съюз и да улесни пътуванията. Те ще продължат разговорите по темата на срещата си на 25 май в Брюксел, каза още Шарл Мишел, цитиран от ТАСС.

Папа Франциск подкрепи днес идеята за отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, за да бъде ускорено снабдяването на бедните страни, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Предложението, направено от президента на САЩ Джо Байдън, бе отхвърлено от няколко европейски държави, включително Германия и Франция, които вместо това призоваха за по-бързо производство и износ на ваксини. Идеята се натъкна и на яростна съпротива от компаниите производители, които се опасяват, че тя може да създаде прецедент за бъдещи здравни кризи и да намали стимулите за инвестиции и иновации.

Във видеопослание до участниците в глобален концерт за набиране на средства с цел насърчаване на справедливия достъп до ваксините папата заяви, че светът е заразен с "вируса на индивидуализма", който ни прави "безразлични към страданията на другите". "Вариант на този вирус е тесногръдият национализъм, който възпрепятства" снабдяването на целия свят с ваксини срещу COVID-19, отбеляза Франциск.

Той подчерта, че "друг вариант (на този вирус) е, когато поставяме законите на пазара или на интелектуалната собственост над законите на любовта и здравето на човечеството".

В предварително записаната си реч папата припомни, че пандемията от новия коронавирус е отнела живота на много хора.

Принц Хари и Дженифър Лопес са сред звездите, появили се на концерта "Вакс Лайв" (Vax Live).

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още