Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774518 Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски www.24chasa.bg
Петя Аврамова
Петя Аврамова

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефонът ми. Кажете този телефон, за да видим имате ли го, или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път", заяви регионалният министър в оставка Петя Аврамова по време на комисията по ревизия. Думата ѝ беше дадена малко преди 21 часа, 5 часа след като заседанието започна. 

"Искам вие да ми гарантирате моята сигурност пред този човек, защото аз се страхувам от него", обърна се Аврамова към шефката на комисията Мая Манолова. 

"Възмутена съм от начина, по който протече тази комисия, няколко пъти поисках думата, вие се правихте че не ме виждате",продължи Аврамова.

"Аз също съм възмутена, че избягахте, и вие и вашите колеги от парламентарен контрол", отвърна ѝ Манолова

Аз съм отпуск и колегите ми са отпуск. И директорът на "Автомагистрали" го няма. В Германия е и шефът на УС на ВиК Холдинг, изброи Аврамова.

"Как пък всички излязохте в отпуск", репликира я Манолова.

"Никой не знае вашата комисия и дневния и ред, който всеки ден се сменя, отвърна Аврамова. Аз съм отпуск от 26-ти, никой не си подрежда деня по вашата програма", допълни още Аврамова.

След тази размяна на любезности комисията продължи с изслушването на шефа на РДНСК в Бургас и депутата от ДБ Димитър Найденов, който разказа надълго и нашироко историята на изграждането на подпорната стена на "Алепу", която в един момент се превърна и в хотел. 

Тъй като шефът на РДНСК в Бургас засегна факта, че новият собственик на проекта е брат на човек, който е бил трети в листата на партията "Изправи се! Мутри вън!", Мая Манолова започна да го прекъсва и да му крещи. Прераканието прерасна в нейна закана, че "Ей сега ще извадим договорите на "Атомагистрали", да видим на кого е плащала фирмата по 100 млн. лв. и на кого е ГБС Турс". Става въпрос за фирмата, която е притежател на проекта и бе продадена на новия купувач. 

По-късно Петя Аврамова бе обвинена от членовете на комисията, че ръководството на ДНСК не присъства на заседанието. Министърката в оставка отговори, че шефът на ДНСК е в отпуск и тя е преценила, че може да не го прекъсва. Предишният шеф на РДНСК в Бургас, който е издал разрешението за подпорната стена-хотел, отдавна е уволнен и затова няма как да го накара да присъства. Освен това разрешенията за строителство в зоните на Черноморието се издават от местната власт, строителният контрол може само да санкционира при нарушение. Освен това тези строителни разрешителни вече са атакувани от прокуратурата  и делото не е приключило. 

 Мая Манолова обаче контрира, че ръководствата на ДНСК, на РИОСВ, главния архитект на Бургас и другите длъжностни лица също трябва да си понесат отговорността и тя ще се постарае това да се случи, независимо как ще се произнесе съдът. 

По точката за "Автомагистрали" - винаги сме спазвали закона, не виждам смисъл да ги правим тези циркове и предлагам да приключим за тази вечер, защото и по темата за Алепу нищо не излезе, каза Петя Аврамова. "Питайте служебния министър след няколко дни", препоръча тя. 

Намерението на Петя Аврамова да си тръгне обаче предизвика хорово задаване на всякакви въпроси от всякакъв характер. Към 21,40 министърката в оставка си тръгна от заседанието.  

Георги Свиленски поиска от Мая Манолова докладът на Сметната палата за дейността на "Автомагистрали" да бъде разпратен до всеки член на комисията, да се качи на сайта на парламента и да бъде пратен в прокуратурата.  

В крайна сметка към 22 часа заседанието на комисията приключи, като последното за тази вечер решение бе всички документи да бъдат изпратени на компетентните органи. 

Маноил Манов успя да вземе думата накрая и предложи комисията да извика на разпит на някое от предстоящите си заседания и съставът на Бургаския окръжен съд, който гледа казуса с "Алепу". 

Следващото заседание на комисията ще е от 13 часа в понеделник и на него ще се гледат казусите с "Автомагистрали", националната програма за саниране и ВиК холдингът, обяви Мая Манолова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Преди дни пътните фирми излязоха на протест заради неизплатените им суми. Министър Виолета Комитова обаче твърди, че ако не се постигне споразумение, с пуснатите обществени поръчки ще се търсят други компании за поддръжката на пътищата.

АПИ не плаща на пътни фирми, но пуска поръчки за 100 млн. лв.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

МВФ препоръча на България дигитална икономика

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

„Хуауей“ представи HarmonyOS 3.0, пуска я официално в началото на 2022 г.

„Хуауей“ представи HarmonyOS 3.0, пуска я официално в началото на 2022 г.

Делът на китайските марки леки автомобили на вътрешния пазар бележи ръст през септември

Делът на китайските марки леки автомобили на вътрешния пазар бележи ръст през септември

Богомил Николов

Богомил Николов: Цените ще се успокоят до 3-4 месеца

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber