Денят на Европа ще бъде по-различен от всякога

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772910 Денят на Европа ще бъде по-различен от всякога Денят на Европа ще бъде по-различен от всякога www.24chasa.bg
На 9 май честваме Денят на Европа СНИМКА: Архив
На 9 май честваме Денят на Европа СНИМКА: Архив

Денят на Европа ще бъде по-различен от всякога през 2021 г. с разнообразни събития на живо и онлайн в България и в останалите държавите членки, съобщиха от Бюрото за връзка с Европейския парламент у нас.

Институциите на ЕС ще отворят своите „виртуални“ врати, за да отпразнуват Деня на Европа на 9 май. Хората в целия ЕС и извън него ще могат да научат повече за Европейския съюз и какво прави той.

Посетете портала за Деня на Европа, за да научите повече за Парламента, Комисията и другите институции на ЕС, както и за различните събития, посветени на Деня на Европа, които се провеждат в ЕС и по света. Задръжте курсора на мишката върху държава на интерактивната карта на портала, за да разберете какво се случва близо до вас, съветват от Бюрото.

Направете виртуално посещение в Европейския парламент, в централата на Европейската комисията в сградата Берлемонт в Брюксел и в други институции на ЕС. Интерактивно онлайн пространство позволява на посетителите да играят игри, да гледат видеоклипове и да тестват общите си знания за ЕС, както и какво знаят за проблеми като зелена и цифрова Европа. С едно кликване потребителите могат да се присъединят към онлайн дебати по теми на ЕС и да се информират за онлайн събития.

На сайта на Конференцията за бъдещето на Европа можете да споделите вашите идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Събития за Деня на Европа в България

Филмови дни LUX и онлайн дискусия
Бюрото на Европейския парламент в България организира Филмовите дни LUX, които дават свободен достъп до трите филма, номинирани за Наградата LUX на публиката 2021. „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау могат да бъдат гледани напълно свободно до 9 май 2021 г., включително, в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). На 9 май от 16:00 ч. е и прожекцията на „Още по едно“ на Томас Винтерберг в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37). Входът отново е свободен.

Филмовите дни LUX 2021 ще бъдат закрити със специална онлайн дискусия на 10 май, понеделник, от 17:00 до 18:00 часа, в която може да се включите на живо във Фейсбук. Събитието ще представи новия формат на Наградата LUX на публиката, както и гледните точки към номинираните филми на четирима кино ентусиасти и професионалисти: Андрей Слабаков, евродепутат, член на Комисията по култура на ЕП и режисьор, Мира Сталева, изпълнителен директор на София филм фест и член на журито на подбора на Наградата LUX, Весела Дринова, кино ентусиаст и главен редактор на сайта „Операция кино“, и Крис Захариев, влогър, артист, ТВ водещ и посланик на Наградата LUX. Модератор на дискусията ще бъде Станислава Айви, журналист, автор и режисьор на документални и игрални филми.

Повече подробности за това как да гледате филмите можете да намерите тук.

Играйте на „Евродетективи“
За любителите на активностите навън е играта „„Евродетективи““, която ще отведе участниците на осем различни места в центъра на София, на всяко от които ще търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с европейски теми. За участие са необходими единствено смартфон с интернет връзка, два свободни часа и удобни обувки. „Евродетективи“ може да се играе и самостоятелно, и от групи, като играта е предназначена за хора над 16-годишна възраст. За решаването на загадките не е нужна предварителна подготовка, нито изтегляне на мобилно приложение, а единствено регистрация.

Фотоизложба „Еразъм+“
Между 30 април и 14 май 2021 г. всеки може да разгледа и фотоизложбата на открито „Еразъм+ със Стопанския факултет на СУ: прозорец към моята Европа“ с кадри на студенти и преподаватели от пътуванията им по време на образователни обмени по програмата Еразъм+. Изложбата се организира от Бюрото на ЕП в България съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет и в партньорство със Столична община и Представителството на Европейската комисия в България. Изложбата е разположена в парковото пространство до Кино „Кабана“ край НДК.

Нощ на литературата
Представителството на Европейската комисия в България е сред организаторите на Нощта на литературата - десето юбилейно издание в България, която ще се проведе на 12 май.

Други събития
Вечерта на 9 май между 20:00 и 24:00 ч. сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг, а през целия ден пътниците в над 250 жп гари в България ще бъдат поздравени по случай Деня на Европа и Европейската година на железопътния транспорт.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Магистралата край Валенсия не се различава по нищо от останалите, показа филм на Евронюз.

В Испания строят магистрала от хартия

Европейската комисия

Предложение за съвместно звено за засилване на киберзащитата на ЕС

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Урсула фон дер Лайен: Унгарският дискриминиращ законопроект е срам

Еврокомисията засилва подготовката за сезона на горските пожари

Еврокомисията засилва подготовката за сезона на горските пожари

Всички европейци могат да допринесат за работата на Конференцията като споделят идеите си в онлайн платформа.

Гледайте първото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа (Видео)

Ваксината на AstraZeneca

Белгийският съд разпореди на AstraZeneca да достави дължимите дози ваксини на ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber