Светослав Илчовски – смел борец с рекета или "кошаревски свидетел”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771014 Светослав Илчовски – смел борец с рекета или "кошаревски свидетел” Светослав Илчовски – смел борец с рекета или "кошаревски свидетел” www.24chasa.bg
Светослав Илчовски говори пред депутатите в сряда.

Кое от скандалните твърдения на зърнопроизводителя е проверимо и кое - не

Рекет на институции над бизнесмени, ощетяване на пенсионни фондове, купили акции от голяма фирма за месопреработка, картели в земеделието, подкупи, натиск от министри и поръчкови обвинения. Всичко това изговори в сряда зърнопроизводителят Светослав Илчовски в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. Големият скандал обаче стана, когато започна да разказва за кюлчетата в шкафчето от снимките, за които се твърди, че са от спалнята на премиера.

41-годишният Илчовски засега не дава доказателства за твърденията си. Кюлчетата обаче бяха споменати между другото.

За тях Илчовски

знаел от

основния герой

на сигнала му

в комисията

На изслушването си го наричаше умишлено Иван Пилето, а компанията му - “Гларус”, вероятно за да не бъде съден за клевета и набеждаване. Депутатът от “Демократична България” Владислав Панев обаче публикува текста на сигнала на Илчовски, от който става ясно, че това е Иван Ангелов - акционер и член на съвета на директорите на “Градус” АД. В него Илчовски твърди, че през 2019 г. Ангелов го помолил от името на премиера Борисов да осигури фиктивен оборот на управляваното от него дружество.

“Целта му беше да излезе на публично предлагане на Българската стокова борса. Впоследствие разбрах, че целта му е била да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите”, пише в сигнала на Светослав Илчовски.

“Градус” АД наистина излиза на Българската фондова борса, но не през 2019 г., както пише в сигнала на Илчовски, а през 2018-а, показа проверка на “24 часа”. Тогава 5 универсални пенсионни фонда купуват акции на “Градус” АД. “24 часа” потърси Иван Ангелов на мобилния му телефон за коментар по темата, но той не отговаряше на повикванията.

Би Ти Ви обаче цитира коментар на Ангелов - “Не съм в България.

Този човек

е идиот и

наркоман!

Няма да коментирам. Луд човек!”

Същия ден Илчовски даде интервю за “Капитал”, в което твърди, че Ангелов командва Агенцията по храните и Министерството на земеделието, и това го знаели всички животновъди и земеделци.

В сигнала си и в изявлението пред комисията на Мая Манолова Илчовски твърди, че Ангелов участва и в картел за контрол на търговията с маслодаен слънчоглед, който контролира цените и количествата за износ.

В комисията бизнесменът заяви, че са сключвани кухи сделки и е продавал зърно на фирмата на цени под пазарните, което е най-необяснимото в цялата история, защото тази стока се търгува на борсите. 

Илчовски пише в сигнала си и каза пред депутатите, че от 2014 г. му се налагало да продава зърното от стопанствата си на фирмата на занижени цени, за да няма “политически проблеми”. Това продължило до средата на 2020 г. като исканията ставали все по-големи. “Опитаха се да ме принудят за двойно по-ниски цени с думите “какъв си ти да не плащаш в нашата държава”. Той отказал. Твърди, че последвало обаждане от министър Петя Аврамова, която е от неговия край. Тя го предупредила да спре да купува земя и го заплашила с прокурори.

“Не познавам

този човек”,

заяви Петя

Аврамова,

която влезе в комисията по средата на разказа на Илчовски. Самият той потвърди, че не може да докаже за обажданията, защото били само по телефон. Петя Аврамова каза по време на комисията, че ще съди Илчовски.

Зърнопроизводителят явно нямаше намерение да разказва за кюлчетата злато от снимките, за които се твърди, че са от спалнята на премиера. Подсетен от депутатите, обаче той заяви, че знае за тях и посочи като източник Иван Пилето, с когото е работил, били близки и се чували всеки ден по различни теми. Кюлчетата били подарени на Борисов за рождения му ден от Иван Ангелов и друг бизнесмен, който обаче донесъл по-голямо.

“Не го познавам. Подгрети стари манджи”- каза Бойко Борисов, запитан за твърденията на Илчовски. И добави: “Ще бъдат извадени скоро още кошаревски свидетели.

Платили са на

хора да излизат

да говорят

Една година се занимаваха с това и ги пребихме със 75 депутати. Да продължават така, това да им е предизборната кампания”. Борисов каза това на брифинг в четвъртък сутринта, когато оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК.

В комисията на Мая Манолова Илчовски разказа и друга пикантерия - твърди, че се срещал с премиера Бойко Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков “Витошка Студена”. Случаят е описан и в сигнала му. Там му бил показван клип как издевателстват над Миню Стайков в ареста, но не посочи дали става дума за побой, или сексуална гавра. Според него този клип трябвало да го убеди какво се случва с бизнесмените, които не се подчиняват. Миню Стайков беше арестуван през 2018 г. по обвинения за производство на нелегални цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Освободиха го преди няколко месеца под домашен арест. Съдят го по друго дело - за злоупотреба с европейски субсидии. По делата на Стайков и в протоколите по мерките му за неотклонение няма информация за такава гавра, показа проверка на “24 часа”,

нито адвокатите

му са

споменавали

за това

Илчовски твърди, че след като не се поддал на натиска от Аврамова му повдигнали обвинение “от окръжната прокуратура в районен съд Стара Загора”. Делото било за убийство срещу Иван Ангелов, което не се случвало, пише в сигнала, който е хаотичен също като разказа на зърнопроизводителя пред депутатите. В парламента той разказа, че се е жалил в софийската прокуратура за конфликт на интереси на прокурорите в Стара Загора заради връзките им с Ангелов. 

Светослав Илчовски е един от крупните зърнопроизводители у нас. Регистриран е като едноличен търговец в Червен бряг.

Той е неизменно

в класацията на

милионерите по

евросубсидии

на площ

Всяка година получава по 2-3 млн. лв. преки плащания за обработваните от него около 130-150 хил. дка земеделски земи в Северозападна България в районите на Кнежа, Бяла Слатина, Плевен и Враца.

Илчовски е особено известен в Дивия Северозапад, пише сайта 7dnisofia.bg. Според публикацията през 2018 г. двама братя от Видинско,

собственици на

земя, са пребити

зверски от

мутрите на

Илчовски

На помощ на биячите се притекли и гардове от частна охранителна фирма, бранеща интересите на милионера. Братята били пребити, за да “не си помислят да палят реколтата на земевладелеца”. Същата медия разкрива, че през 2016 г. Илчовски пристигнал с 50 души охрана на търг за земя, за да респектира чичо си, който му бил конкурент.

Няколко жертви са свързвани с името на Светослав Илчовски, показват архивите на сайтове от Северозападна България, пише още 7dnisofia.bg. През 2014 година земеделска машина на богаташа аварирала, откъснала се металната гондола, която убила на място 21-годишен младеж.

Има публикации и за инцидент с друга тежка машина на предприятието на Илчовски. На селски път край Плевен тя затиска пълна кола, пътуваща за болницата в града. На място са убити двама души, другите са откарани в много тежко състояние, според 7dnisofia.bg.

Името на Илчовски нашумя през 2012 г., когато се оплака, че Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ, го изнудвал за 100 хил. лв. и 3600 дка земя. Тогава Илчовски подаде сигнал в ДАНС, а Аврамов беше хванат с подкуп и изключен от ГЕРБ. След това стана депутат от ДПС. Делото за изнудване и подкуп срещу Димитър Аврамов още е на първа инстанция в Специализирания наказателен съд и Илчовски се явява там като свидетел.

През годините

периодично

се оплаква, че

го рекетират,

като други фирми очертават за субсидии ползвана от него земя и той не може да си получи плащанията. В началото на тази година Илчовски дори обяви, че продава стопанството си у нас на цена от 1400 лв./дка и се мести в САЩ.

През лятото на 2017 г. като омбудсман сегашната шефка на комисията по ревизията Мая Манолова алармира, че най-вече в Северозападна България стават кражби на ниви с фиктивни наемни договори и фирми “бушони”. Тогава тя предложи законодателни промени, за да се пресече тази практика. Много вероятно е именно оттогава да е и познанството ѝ със Светослав Илчовски.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

Илко Желязков

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е поискал да напусне

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

АМ „Тракия“

Катастрофа на "Тракия"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber