45-ият парламент с 9 заседания живот, но депутатите си назначиха сътрудници

https://www.24chasa.bg/novini/article/9770766 45-ият парламент с 9 заседания живот, но депутатите си назначиха сътрудници 45-ият парламент с 9 заседания живот, но депутатите си назначиха сътрудници www.24chasa.bg
За 24 дни работа на този парламент някои депутати успяха да си вземат сътрудници.

Вече има наказан за лошо поведение в пленарната зала - Стоян Мирчев от БСП

Само 24 дни и 9 заседания ще е животът на 45-ото народно събрание, след като президентът Румен Радев вече обяви, че в понеделник ще подпише указ за разпускането му и за насрочване на нови избори. Това време обаче е стигнало на 14 от депутатите, за да посочат кои ще са техните нещатни сътрудници. Петима от тях са от “Демократична България”, а трима - от ДПС.

Нещатният сътрудник е апетитна длъжност, въпреки че в повечето случаи за нея не се получава заплата. Единствената официална привилегия е пропускът от Народното събрание, който осигурява ежедневен достъп до депутатите и законодателния процес, както и често помага при “срещи” с органите на властта на пътя например. Затова и в предишния мандат

сътрудниците

бяха два пъти

повече от

депутатите

Всеки народен представител има право на до трима сътрудници. А в публичния регистър на парламента вече има 19 имена. Сред тях е бившият зам.градски прокурор на София Роман Василев, който помага за законодателната дейност на Велислава Кръстева от ДПС.

Единственият, който е изпълнил изцяло квотата си и е дал трима сътрудници, е Атанас Атанасов от “Демократична България”. Един от тримата е главният секретар на ДСБ Емил Ивов Мачиков, който е привлечен като консултант по обща организационна дейност. Неговото име нашумя през 2019 г., когато бе замесен в скандал след разследване на тв “Европа” и сайта breaking.bg за имотни измами. Тогава Мачиков обяви, че се води компроматна война срещу него, и заплаши със съд. Другите двама сътрудници на Атанасов са Наталия Димитрова и Кристина Петкова.

Новата депутатка от ДБ Цецка Бачкова си има двама сътрудници. Едната е Жени Шиер, чието име излиза като управител на две фирми, едната от които свързана със събиране и обработка на информация и интернет регистри.

Сътрудник си има и шефът на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Това е Емил Димитров Трифонов, на чието име в Търговския регистър излизат фирма за медийни проекти и продуциране на тв- и радиопредавания и втора за охрана.

Докторът по социална медицина и организация на здравеопазването Лидия Стойкова-Чорбанова е сътрудник на Татяна Дончева.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев пък отново ще разчита на помощта на Асен Ботьов Рашков, който му е помагал и в предишния мандат. На последните парламентарни избори на 4 април Рашков е бил регистриран като наблюдател от името на сдружение “Зона за трансатлантически просперитет - наблюдателна мисия, България” заедно със съпругата на Цонев - Пролетина.

Само три от парламентарните групи вече са посочили своите нещатни сътрудници - ДПС, ГЕРБ-СДС и “Демократична България”. Интересното е, че освен пиарите, които обикновено всички групи вкарват в парламента по тази линия, от ГЕРБ са издали

пропуски и за

трима бивши

депутати -

Красимир Ципов и Александър Иванов, които са с ресор законодателство, и Калин Вельов с ресор култура.

Сред сътрудниците на ДБ е Виолета Донева-Янкулова. Тя е била кандидат-депутат като член на ръководството на партия ДЕН, която се яви на изборите през април с ДБ. Преди години е била сътрудник на групата на Реформаторския блок в парламента и кандидат за общински съветник в София от тяхната листа, а през 2016 г. е била номинирана за член на Националния съвет на ДБГ, която днес е сред мандатоносителите на “Изправи се! Мутри вън!”.

Вече има и един наказан за лошо поведение в пленарната зала депутат. На 22 април Стоян Мирчев от БСП е бил порицан (третото по сила наказание след напомнянето и забележката) заради викове от място към енергийния министър в оставка Теменужка Петкова по време на дебатите по наложения от парламента мораториум върху решенията на кабинета “Борисов”.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В ролята на Петко Славейков младият арх. Мирянов почете 150 г. Библия на български

В ролята на Петко Славейков младият арх. Мирянов почете 150 г. Библия на български

СНИМКА: Архив

Трима на съд за неплащане на ДДС за над 1.7 млн. лева

Удостоверени са машините за гласуване на частичните местни избори в неделя

Удостоверени са машините за гласуване на частичните местни избори в неделя

Нанков: Служебният кабинет на практика ще спре санирането на жилища

Нанков: Служебният кабинет на практика ще спре санирането на жилища

Министърът на външните работи Светлан Стоев

Министър Стоев изпрати съболезнования до чешкия си колега заради торнадото

Арестуваха издирвани с европейска заповед, откраднали 38 кг злато от Белгия

Арестуваха издирвани с европейска заповед, откраднали 38 кг злато от Белгия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber