Поне три лекарства срещу COVID ще излязат на европейския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9769972 Поне три лекарства срещу COVID ще излязат на европейския пазар Поне три лекарства срещу COVID ще излязат на европейския пазар www.24chasa.bg
Европейската комисия

До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на поне три лекарства срещу ковид. До края на годината е възможно броят на тези лекарства да достигне пет, се посочва в съобщение на ЕК.

Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни седем лекарства срещу новата болест. Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.

ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, и 40 милиона евро за тяхното производство. Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения на COVID.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че комисията преговаря за сключването на три предварителни споразумения за доставка на новите лекарства. По нейните думи държавите от ЕС проявяват интерес към съвместна обществена поръчка за доставките. Тя отбеляза, че Европейската агенция по лекарствата оценява 57 лекарства против новото заболяване.

Кириакидис посочи, че 30 на сто от пълнолетните европейци вече са получили първа доза ваксина против ковид, а 12 на сто са изцяло имунизирани. Тя изрази очакване държавите извън ЕС, които произвеждат ваксини, да изнасят част от количествата и да не затрудняват веригите за доставки.

Говорител на ЕК днес отговори уклончиво на въпроси дали ЕС подкрепя предложението на САЩ за отпадане на патентите за ваксините против ковид. Той прикани журналистите сами да решат дали да цитират председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с изявленията й преди дни, че ЕС не е привърженик на този подход, и от днес, че може да се помисли по предложението на Вашингтон.

По неговите думи властите в САЩ са предупредили ЕС, че ще предложат отпадане на патентите. Говорителят заяви, че въпросът е спорен и може да бъде само част от действията за постигане на целта за ваксиниране на всички хора по света. Той съобщи, че ЕС е решил да удължи до юли ограниченията за износ на ваксини.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Така изглежда образецът.

ЕС проправя път за цифровия сертификат на ЕС за COVID

Европа спасява пчелите! Опрашват култури за 15 млрд. евро (Видео)

Европа спасява пчелите! Опрашват култури за 15 млрд. евро (Видео)

Европарламентът: По-висока сигурност срещу киберзаплахи

Европарламентът: По-висока сигурност срещу киберзаплахи

Шарл Мишел

Лидерите на ЕС зоват за пълен достъп на разследване за произхода на COVID

Европейският парламент  СНИМКА: Ройтерс

ЕП настоява за временно отпадане на патентите за COVID ваксините

Шарл Мишел

Шарл Мишел: ЕС се нуждае от общо разузнаване за оценка за събитията, свързани с Русия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber