Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/9769156 Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април www.24chasa.bg
Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв.

Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък, поясняват от приходната агенция. Към 28 април 2021 г. приходите са над 1,3 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 490 млн. лв. корпоративни данъци и 2,8 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. - за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица - над 12 процента, следван от данъка върху добавената стойност - над 10 процента. Намаление с около 7 на сто заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

"Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.", казва по повод рекордните постъпления изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Служебният министър на туризма Стела Балтова КАДЪР: БНТ

Министър Балтова: Очакваме отварянето и на други гранични пунктове с Гърция

Колумбийка продава кафе на клиент от преустроена телефонна кабина, която е превърнала в импровизирано заведение.

Улични телефони само до болници, летища и гари

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Фокусът в новите проекти за саниране ще е върху тяхната устойчивост

Десислава Олованова

За първи път в българската реклама "Бронзов лъв" от Кан за McCann Sofia

"Аурубис" започна изграждането на соларен парк с мощност 10 мегавата

"Аурубис" започна изграждането на соларен парк с мощност 10 мегавата

2800 фирми поискали подкрепа с оборотен капитал за 30 млн. лв.

2800 фирми поискали подкрепа с оборотен капитал за 30 млн. лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber