Красимир Ципов шеф на ЦИК, Радев отказа играта на анти-ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768276 Красимир Ципов шеф на ЦИК, Радев отказа играта на анти-ГЕРБ (Обзор) Красимир Ципов шеф на ЦИК, Радев отказа играта на анти-ГЕРБ (Обзор) www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев събра парламентарните партии на консултации за новия състав на ЦИК. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Скандал по време на консултациите при президента

КРАСИМИР ЦИПОВ
КРАСИМИР ЦИПОВ

Три партии поискаха от хората на Слави Трифонов техен кандидат за председател, а те мълчат

КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА
КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА

Бившият зам.вътрешен министър и ексдепутат от ГЕРБ Красимир Ципов бе единственият номиниран за председател на новата ЦИК на консултациите, организирани от президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции по състава на комисията.

ЕМИЛ ВОЙНОВ
ЕМИЛ ВОЙНОВ

Очаква се указът за назначаването на новите 15 изборни надзорници да излезе на 11 май, за да има тя нужните 60 дни по закон за подготовка на изборите на 11 юли.

ЦВЕТОЗАР ТОМОВ
ЦВЕТОЗАР ТОМОВ

Зам.-председатели на новата ЦИК ще са: Камелия Нейкова (“Има такъв народ”), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (“Демократична България”) и Росица Матева (“Изправи се! Мутри вън!”). Секретар отново ще е Севинч Солакова (ДПС).

РОСИЦА МАТЕВА
РОСИЦА МАТЕВА

Скандал се разрази по време на консултациите заради кандидатурата на Ципов. Срещу бившия зам.вътрешен министър скочиха “Изправи се! Мутри вън!, “Демократична България” и БСП. Те призоваха втората по големина парламентарна група “Има такъв народ” да излъчи име за шеф на ЦИК. Неофициално нагласата на анти-ГЕРБ коалицията бе именно излъчената от тах Камелия Нейкова да оглави новата ЦИК.

СЕВИНЧ СОЛАКОВА
СЕВИНЧ СОЛАКОВА

Представителите на партията Виктория Василева и Тошко Йорданов, които направиха номинацията ѝ за зам.-председател, обаче замълчаха.

Тогава трите анти-ГЕРБ партии поискаха от президента да се тегли жребий за шефското място, но той отказа с обяснението, че следва закона. От ДБ обявиха, че няма да подкрепят Ципов,

защото е

работил с

Цветан Цветанов,

и призоваха за професионален състав на ЦИК.

“Ципов няма опит и стаж в организацията на изборния процес”, критикува и Мая Манолова. Тя го обвини, че докато бе зам.-министър, е била поставена под съмнение честността на местните избори през 2015 и 2019 г., на парламентарните през 2017 г. и на евровота през 2019 г., защото МВР бездействало и се провалило в борбата с купуването на гласове. ГЕРБ с предложението си обиждат избирателите, заяви лидерката на “Изправи се! Мутри вън!”.

“Не мога да възприема Манолова, която сътвори “Костинброд”, да говори за честност на вота”, отвърна шефката на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Наложи се президентът да въдворява ред и да напомня на представителите на партиите, че не са в парламента и такъв тон и лични нападки на “Дондуков” 2 са недопустими. Радев приветства решението на останалите групи да оставят на най-голямата правото да има председател. Обяви това за признак на уважение и конструктивен дух.

"Ако вие имате

нещо срещу

Ципов, след като

той съответства

на закона, аз

такива доводи

няма да приема,

длъжен съм да

изпълня закона”,

заяви им президентът. Изчака да чуе и правния си екип, който увери, че се спазва изискването председателят на ЦИК да има 10 г. юридически стаж. Не мога да установя противоречие със закона и ако няма други предложения за шеф, няма да има и жребий, категоричен бе Радев.

“В какво се превръща тази консултация? Някой да се превръща в адвокат на друга група и да го призовава за предложение?! Не приемам някой да определя какви ще бъдат кандидатурите на ГЕРБ-СДС”, отвърна и Атанасова. След като всички партии до момента не са номинирали друг за шеф, ако това се случи след дебатите, ще е като демонстрация, като договорка - така както бе направен и новия Изборн кодекс, добави тя.

Публичните консултации казват точно това - че се обсъждат предложенията на партиите. Ние не възразяваме, че първата, втората и третата могат да излъчат кандидати за председател, но това са позиции, които се излъчват с оглед на личността и професионалната биография, заяви Манолова. И отново подтикна хората на Трифонов да действат, като попита дали “Има такъв народ” има кандидатура, която да отговаря на професионалната експертиза и е с опит в организацията на изборния процес. А Николай Хаджигенов направо обяви, че не са склонни да приемат предложение на ГЕРБ и трябвало да се отиде на жребий.

“Аз следвам правилата. Според тях няма смисъл да правим жребий. Може да направим, но ще има един плик”, отговори обаче Радев. И обобщи иронично:

Председател е

кандидатът на

ГЕРБ, доминиран

от г-н Цветанов,

който ще прави

изборите на

президента Радев

А Манолова напусна залата.

Трябва да намерим консенсус, защото той е ключът към това да повишим доверието в резултатите на тези избори, включи се и Христо Иванов. Той обясни, че разбира, че назначаването на човек на ГЕРБ начело на ЦИК сваля тежестта от Радев. Изобщо не се водя от това, отговори му президентът.

Основата на консултациите са предложенията, които парламентарните партии правят, а президентът само дава очертанията на процедурата, разтълкува закона проф. Емилия Друмева, която е правен съветник на държавния глава.

Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да може

ЦИК да влезе

в своята

роля в деня

на разпускането

на Народното

събрание

обясни Радев.

Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са парламентарно представените сили, които по закон посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите, каза още той.

Спор се разрази и относно определянето на мандатите в ЦИК. Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС се противопостави на метода за разпределяне на най-големия остатък, защото това ощетявало тях. И поиска последният мандат да се определи чрез жребий между най-малките парламентарни сили.

Мястото на подобен дебат е в пленарната зала при приемане на закона. Аз изпълнявам това, което е разписано, отряза я Радев. Той обаче не би се съгласил дори най-малката партия в парламента да няма представител в ЦИК.

Ролята, която ви отреди Изборният кодекс, не ви съответства, г-н президент, това е роля на областен управител, заяви му шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя също обяви, че не са съгласни с разпределението на местата в ЦИК.

Алексиева пък попита още и как ще има възможност да се задават въпроси към номинираните за членове на ЦИК от граждански организации. Досега това е ставало при изслушването на кандидатите от правната комисия на НС.

Повечето от

номинираните

за членове на

новата ЦИК

всъщност

са участвали

и в предишни

състави

ГЕРБ-СДС предложи социолога Димитър Димитров и юристите Георги Славчев Баханов и Йорданка Ганчева.

“Има такъв народ” освен Камелия Нейкова, която е магистър по право и от 2001 г. е в изборната администрация на различни нива, включително в ЦИК, предложи и Елка Тодорова Стоянова, която също е юрист и от 2003 г. е част от изборните администрации на всички нива. Третото им предложение е на проф. Любомир Недялков Гаврилов - доктор по математика, със задълбочени познания по технологията и познаването на изборния процес от гледна точка пресмятане на резултати.

БСП освен Войнов номинира изборния експерт на “Позитано” 20 Цветанка Георгиева и дългогодишния член на ЦИК Силвия Стойчева.

ДПС издигна досегашните си представители в ЦИК - Солакова и Ерхан Чаушев.

“Демократична България” освен Томов предлага и доктора по математически анализи и преподавател Любомир Георгиев, който от 2005 г. досега е участвал в съставите на РИК и ОИК.

Предстои всички кандидатури да бъдат проверени дали отговарят на изискванията на закона. Начело на комисията, която ще проверява документите им, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

Публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще е от 9 ч на 7 май.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

Илко Желязков

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е поискал да напусне

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

АМ „Тракия“

Катастрофа на "Тракия"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber