Сливен стана община с повече население от това в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768145 Сливен стана община с повече население от това в Плевен Сливен стана община с повече население от това в Плевен www.24chasa.bg
През миналата година Плевен пада от седма на осма позиция по брой на населението.
През миналата година Плевен пада от седма на осма позиция по брой на населението. СНИМКА: Румяна Тонeва

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите

За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово.

През 2020 г. по този показател община Сливен измества от седма на осма позиция Плевен. Запазва се тенденцията за отрицателен прираст на населението в повечето от тях, като единствените от тези 20 общини с положителен прираст в броя на населението през 2020 г. спрямо 2019 г. са Кърджали - с 1223 души, и Перник - с 54 души.

Към 31 декември 2020 г. България е разделена на 28 области и 265 общини, в които има обособени 3160 кметства. Освен това Столична община, Пловдив и Варна са разделени на райони. София е с 24, Пловдив има 6, а Варна - 5.

Броят на населените места към 31 декември 2020 г. е 5257 - 257 града, 5000 села, а селищните образувания са 165. През миналата година са били закрити кметствата Гаврил Геново, Дълги дел, Меляне, Каменна Рикса, Драганица, Черкаски и Горно Озирово, Паисий, Стрелец, Горски горен Тръмбеш, Новаково, Бачково, Долнослав, Жълт камък, Патриарх Евтимово, Драгойново и Поройна.

Средната площ на една област е 3964 кв. километра. Най-големите по територия са Бургас, София-област, Благоевград и Пловдив, а най-малките - Перник, Габрово и столицата София. Най-малката по територия област в страната - София (столица), същевременно е най-голяма по население. Освен нея броят на населението в нито една друга не надхвърля 1 000 000 души. Най-малка по население е област Видин - 81 212 души. В Разград и Смолян няма нито един град с население над 30 000 души.

Най-голямата по брой на населението община в България е Столична. Освен нея още осем са с население над 100 000 души - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Плевен и Пазарджик. Относителният дял на населението в тези девет общини е 41,1% от цялото в страната.

Към края на 2020 г. от общо 265 общини 132 (около 50%) са с население под 10 000 души. Относителният дял на населението в тези общини представлява едва 10,8% от общото.

Най-малката община е Трекляно (област Кюстендил) с население 768 души, следвана от Бойница (област Видин) с 823 души.

Средната площ на една община е 419 кв. километра. Най-голямата по територия е Сливен. Освен нея още 7 общини са с територия над 1000 кв. км - Столична, Добрич-селска, Тунджа, Самоков, Средец, Стара Загора и Карлово.

Най-малката по територия община в страната е Челопеч. Освен нея още 10 са с територия под 100 кв. км - Николаево, Ямбол, Антон, Чавдар, Долна баня, Стамболийски, Белослав, Сопот, Кричим и Перущица.

На територията на 9 общини - Пловдив, Добрич, Ямбол, Кричим, Перущица, Копривщица, Челопеч, Антон и Чавдар, има само по едно населено място - техния общински център.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Министър Тодоров и Красимир Папукчийски дават старт на проекта за изграждане на системи за телекомуникация и сигнализация на жп линията Пловдив-Бургас.

Тодоров: започва проекта за жп връзка между гарата и летището в Бургас

Първа инвестиционна банка представи Фонда Sustainable Lady

Първа инвестиционна банка представи Фонда Sustainable Lady

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард СНИМКА: Ройтерс

Икономиката на еврозоната ще стигне нивата отпреди COVID кризата през 2022 г.

Google обяви, че отлага премахването на „бисквитките“ на трети страни в Chrome за края на 2023 г.

Google обяви, че отлага премахването на „бисквитките“ на трети страни в Chrome за края на 2023 г.

СНИМКА: Архив

Фонд "Земеделие" преведе над 1,3 млн. за облекчени кредити в сектор "Рибарство"

Колумбийка продава кафе на клиент от преустроена телефонна кабина, която е превърнала в импровизирано заведение.

Улични телефони само до болници, летища и гари

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber