Психарят, застрелял с 5 куршума от засада съсед, се заяждал с хората и ги гонел с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/9767754 Психарят, застрелял с 5 куршума от засада съсед, се заяждал с хората и ги гонел с нож Психарят, застрелял с 5 куршума от засада съсед, се заяждал с хората и ги гонел с нож www.24chasa.bg
След изстрелите управляваният от Калин фолксваген се забива в контейнер. СНИМКА: Валери Ведов

- 45-годишният Валентин Генов озверял съвсем след жестокия побой, който му нанесли преди година Калин и тумба роми

Улицата в с. Манастирище, на която чакал в засада убиецът Валентин Генов
Улицата в с. Манастирище, на която чакал в засада убиецът Валентин Генов СНИМКА: Валери Ведов

- Вече му е повдигнато обвинение за умишлено убийство и незаконно притежаване на оръжие

Убитият Калин Руменов.
Убитият Калин Руменов.

- Трагедията можеше и да не се случи, ако мъжът беше изпратен в специализирано заведение, смятат в с. Манастирище

Две седмици след убийството на млад мъж във Врачанско, разтърсило България и шокирало село Манастирище, съселяните на убития Калин Руменов продължават да обсъждат случилото се и да спорят за причините.

Повечето са единодушни, че психически неустойчивият убиец Валентин Генов е стрелял за отмъщение. За какво точно обаче си е отмъщавал убиецът, няма единно мнение.

Както “24 часа” писа, Валентин се е готвил дълго за това убийство. На 22 април той изстреля от засада 5 куршума по колата на Калин Руменов, който почина на път за болницата.

Хората от Манастирище си спомнят, че психическото заболяване на 45-годишния Валентин често се изразявало в агресивно поведение. Случвало се да заплашва съседи и случайно срещани хора в селото с нож. Бил диагностициран за психични отклонения през 2007 г., а последно е пуснат от психиатричната клиника през 2020 г.

Веднъж нарязал гумите на колелото на съседско момче, защото му бил забранило да минава покрай къщата му.

Подгонил детето

с нож, но съседи

го спасили

После пък налетял с хладното оръжие и на бащата.

“Валентин беше конфликтна личност, често се заяждаше с хората, може би болестта му го е правела толкова агресивен. Миналата година обаче една тумба роми го бяха пребили много жестоко. След това озверя още повече”, споделя Митко П.

Местните разказват още, че организатори на побоя били Калин и брат му. Били го, защото живее близо до тях и често се заяждал с възрастните и с децата от фамилията.

“Пребиха

Валентин

като куче

на улицата и се наложи дълго да се лекува от раните си в болница - споделя майка му Тодорка. - Синът ми каза тогава, че му налетели в тъмното Калин и група роми и той ги разпознал. Тия хора непрекъснато го предизвикваха и го обиждаха и преди това, а той го преживяваше много тежко.”

Кметът на Манастирище Атанас Атанасов разказва, че властите са били предупредени отдавна, че Валентин Генов представлява опасност за околните и трябва да бъде въдворен за лекуване. Миналата година недоволните в селото направили подписка с такова искане до прокуратурата. Оттам обаче не предприели нищо с мотива, че мъжът е освидетелстван с психично заболяване и е лекуван многократно.

Какво се е въртяло в главата на Валентин, преди да посегне към пистолета си “Аргус”, едва ли ще разберат дори следователите и лекуващите го. Но разследването все пак е длъжно да разбере

как озверелият

мъж се е сдобил

незаконно с

огнестрелното

оръжие и над

сто патрона

за него, открити при обиска в къщата на стрелеца. И дали има истина в предположението на хора от Манастирище, че в това може да има пръст братът на Валентин, който като военен живее в Пловдив и служи като офицер в карловската бригада.

Роднини на убития и съседи на стрелеца забелязали, че дни преди убийството Валентин почти открито следял 34-годишния Калин и по-големия му брат Анатоли. Те обикновено излизали рано сутрин на работа и около 12 ч се връщали в дома си. Обядвали и отново излизали с колата на Калин.

На 22 април Валентин

със зареден

пистолет вече

чакал в засада

на улицата, по

която трябвало

да минат братята

Като вижда колата им, стрелецът изскача и изстрелва пет куршума срещу седналия зад волана Калин. Тежко раненият мъж изгубва управлението и колата се забива в контейнер на улицата.

Валентин се скрива на бегом в къщата си, а братът на Калин, който бил на предната седалка, изскача от колата: “Викайте помощ! Убиха брат ми” и тича към близките си. Оттам бързо звънят за линейка и в полицията.

“Ние със снахата Кателина стояхме на двора пред вратата, когато чухме изстрелите. Казват, че били много, но ние чухме пет. Видяхме нашата кола как излезе от улицата и с трясък се заби в контейнера - разказва Рени, майката на Калин. - Разбрахме, че нещо не е наред, затичахме се и двете, тогава чухме Анатоли да тича и да вика.”

Пристигналите от Козлодуй медици установяват, че обилно кървящият Калин все още дава признаци на живот, и бързо го качват в колата на спешната помощ. По пътя към болницата обаче тежко раненият мъж умира.

Полицаите пък установяват, че Валентин се е барикадирал в къщата си и отказва да излезе. Знаейки, че е въоръжен и

държи вътре

като заложник

майка си,

ченгетата молят да пратят експерт по преговори в подобни ситуации.

На място пристига екип на специализирания отряд за борба с тероризма на жандармерията в Монтана. Щом видял, че го атакуват тежковъоръжените барети, Валентин сам се предал и излязъл от къщата с вдигнати ръце. Полицията го задържа в ареста, а по-късно съдът реши да го остави зад решетките за постоянно.

Срещу Валентин Генов вече е повдигнато и обвинение за умишлено убийство и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие. Продължават разпитите на свидетели, чакат се резултатите от назначените експертизи - психиатрична и техническа.

“Почивай в мир,

моя единствена

любов,

ти винаги ще си до мен и в моето сърце, докато съм жива! Ще те целувам, ще те държа за ръка, ще си лягам и ставам с теб, защото ти живееш в нашите дечица. Аз и ти пак ще си бъдем заедно, ти ще си ме чакаш там, на по-хубавото място от този ад, в който ни остави”, написа във фейсбук страницата си съпругата на убития Кателина Тошкова. Двамата имат две невръстни момичета.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

 СНИМКА: Pixabay

Убийство след спор за маска в САЩ

Наказаха с „Обществено порицание“ ученик, държал 30 топчета марихуана

Наказаха с „Обществено порицание“ ученик, държал 30 топчета марихуана

Постоянен арест за жената, убила с нож в сърцето мъжа си в Смолян

Постоянен арест за жената, убила с нож в сърцето мъжа си в Смолян

Темида Снимка: Протуратурата

Съдят жена, обвинена в убийство на приятеля си в Смолян

Пиян шофьор нацели стълб в Стражишко, друг намачка 4 коли в Павликени

Пиян шофьор нацели стълб в Стражишко, друг намачка 4 коли в Павликени

Спипаха вандали, нарязал гумите на 6 коли във Велико Търново

Спипаха вандали, нарязал гумите на 6 коли във Велико Търново

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber