Поправка на ДБ в правилника ги спъна да вкарат закриването на спецсъдилищата в дневния ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/9765937 Поправка на ДБ в правилника ги спъна да вкарат закриването на спецсъдилищата в дневния ред Поправка на ДБ в правилника ги спъна да вкарат закриването на спецсъдилищата в дневния ред www.24chasa.bg
Зам.-председателката на НС Татяна Дончева, зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
СНИМКА: АРХИВ.
Зам.-председателката на НС Татяна Дончева, зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. СНИМКА: АРХИВ.

Поправка в парламентарния правилник, предложена от "Демократична България", попречи на групата им да вкара в дневния ред на парламента Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват спецсъдилищата и спецпрокуратурите и се урежда начинът, по който делата да продължат, а съдии, прокурори и следователи да работят.

Двете предложения не бяха включени в първоначално представения от парламентарната шефка Ива Митева дневен ред. Но шефът на групата на "Демократична България" Христо Иванов предложи те да бъдат включени като точки. Правилникът и процедурите за внасяне на законопроекти обаче скараха депутатите в залата. Спорът се въртеше около два текста в правилника - дали може два законопроекта да се предложат в дневния ред през една процедура и дали не трябва да се изчакат 72 ч. от внасянето на доклада на комисията в парламента до разглеждането в пленарната зала. Последният текст бе променен именно от "Демократична България", но тълкуването му се оказа спорно за депутатите. 

Предложението ви не е прецизно. Недопустимо е според правилника да се предлагат два законопроекта, затова ви апелирам да изберете само едно предложение, скочи Хамид Хамид от ДПС.

Шефката на парламента му отвърна обаче, че в правилника е записано, че всъщност само по едно предложение може да прави депутат, а не групата и изчете текста от правилника.

Много правилно изчетохте текста - могат да се правят отделни предложения, идеята ми беше, че не е прецизно в едно предложение да се съдържат два отделни законопроекта. Нещо повече - не видях да е постъпил доклад на правната комисия, отвърна Хамид.

Не е постъпил доклад, но комисията е разгледала тези законопроекти, каза пък Митева. Тя предложи да не ги поставя на гласуване, защото по правилник, ако няма доклад на ресорната парламентарна комисия, предложенията се недопустими.

Христо Иванов пък предложи да се гласуват отделно щом това "притеснява колегите", но Митева отвърна, че ще го включи в дневния ред, когато има доклад на комисията по правни въпроси.

Поради дългото заседание последния път, докладът беше подписан тази сутрин в 8:30, но е депозиран в деловодството в 9,06 ч., взе думата и шефът на правната комисия Радостин Василев.

72 ч. трябва да минат от внасянето му в деловодството до разглеждане в зала, настоя обаче Хамид.

72 ч. за стенограмата, не за разглеждане на законопроекта, отвърна му пък Митева.

Доколкото си спомням - докладите на комисии да бъдат представяни не по-късно от 72 ч. в пленарната зала  беше предложение именно на колегите от "Демократична България". Нека го уважим. Тази седмица няма как това да бъде гледано в залата, отново настоя Хамид.

Не от внасянето до гледането, а от гласуването до внасянето, върна му зам.-шефката на НС Татяна Дончева.

Митева обаче изчете правилника, от който стана ясно, че 72 ч. трябва да има до разглеждането в зала от това в комисия. И затова реши да продължи напред.

Това обаче ядоса депутатката от ДБ Надежда Йорданова и тя поиска думата. "Правя две бележки. Първо стана ясно от разпоредбата така, както я изчете председателят, че е за публикуване на протоколите от съответните парламентарни комисии, а не за разглеждане на докладите. Моля да бъде прилаган еднакъв стандарт спрямо всички точки в дневния ред, в противен случай бламираме собствената си работа", каза тя.

Аз също апелирам да бъде прилаган еднакъв стандарт, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ. По-рано той поиска от дневния ред да отпаднат предложенията на БСП и "Изправи се! Мутри вън", с които се предлагат увеличения на пенсиите, защото няма два месеца от внасянето им в деловодството и също по тях няма постъпили доклади. Митева тогава обаче му обясни, че те все пак ще влязат в залата, защото за това са се разбрали партиите на председателски съвет.„

Точките са включени за разглеждане в днешния дневен ред на бюджетна комисия на първо четене. Какво ще гледаме? Обръщаме всичко с хастара нагоре, настоя Главчев.

Нямам силни чувства към този законопроект, но текстът е за публикуването на интернет сайта и той може да бъде гледан в пленарната зала. Дори при по-широкото тълкуване той може да бъде включен в програмата за тази седмица. Опитът да се избегне един законопроект с процедурни хватки не е реден, коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Не е много удачно г-н Вигенин да го слушаме за процедура, защото на последното заседание, което води, в противовес с конституцията, която казва, че се допуска трето гласуване на текст, по който има противоречие, той не допусна това гласуване. И аз се отнасям скептично към неговото тълкуване, каза Йордан Цонев от ДПС. Той настоя, че щом докладът е постъпил след 9 ч., то точката ще се гласува, когато изтекат сроковете и правилникът позволява.

Когато изтекат сроковете, наистина е внесен в 9,05 ч. и когато в петък сроковете изтекат, ще направя предложение по правилника, отвърна Митева.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Джо Байдън Снимка: Ройтерс

Джо Байдън определи Владимир Путин като достоен, умен и твърд противник

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Ето ограниченията по пътищата у нас по области

Катастрофа ограничи движението на пътя. Снимка: Архив

Отвориха АМ "Тракия"

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber