АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9765074 АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия” АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия” www.24chasa.bg
Ремонтът на участъка около пътен възел “Чирпан” не можело да се отложи за лятото, защото тогава трафикът също е много интензивен.

СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Ремонтът на участъка около пътен възел “Чирпан” не можело да се отложи за лятото, защото тогава трафикът също е много интензивен. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Ремонтът на нагънатия асфалт не е можел да се отложи, защото това би забавило работите чак до началото на летния сезон

След кошмарното пътуване, което преживяха стотици хиляди българи миналия петък по магистрала “Тракия”, за 9 май, когато приключва голямото прибиране от почивните дни, е създадена специална организация на движението. Тя предвижда повече заобиколни и алтернативни маршрути около местата, на които се извършват ремонти, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Близо половин милион коли са се изнесли от столицата в навечерието на Великден. Очакваше се във вторник да се завърнат не повече от половината, тъй като хората вземат отпуск за единствените 2 работни дни тази седмица и сливат празниците.

На първо място за прибиращите се по магистрала “Тракия” към София се препоръчва идната неделя да използват Подбалканския път. Той е първокласен път и

може да поеме

натоварването,

което неминуемо ще се получи, при положение че се очаква водачите и пътниците в над 200 хил. коли да се приберат на 9 май.

Основната причина за тапите по “Тракия” са ремонтните работи в участъка с нагънатия асфалт между Чирпан и Стара Загора. Тази почти 60-километрова отсечка започна да се ремонтира основно през март, като бяха подменени основите на пътя и ремонтът вече е на етап полагане на асфалтова настилка. Ако това бе отложено през тази почивна седмица и половина, е имало вероятност ремонтът да се забави чак до началото на летния сезон, което също щеше да създаде затруднения, защото тогава трафикът по “Тракия” се увеличава над 1,5 пъти.

“Необходимите ремонти трябва да се извършват в подходящи метеорологични условия. Сега, ако не го бяхме започнали, имаше опасност участъкът да е затворен. А така за активния летен сезон ще сме готови”, каза зам.-председателят на Управителния съвет на АПИ Иван Досев.

Пътуващите от София към Бургас по “Тракия” се отклоняват при пътен възел “Чирпан - изток”. Оттам по второкласния път те продължават до пътен възел “Стара Загора - Кольо Ганчев”, който се намира южно от града. След това движението се включва пак по “Тракия” (виж картата). Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при същите пътни възли в обратен ред.

От агенцията призоваха във вторник да се използват още алтернативни маршрути за други участъци от републиканската пътна мрежа. Например за достигането от столицата до Видин и Монтана и обратно може

да бъдат

използвани

проходът

Петрохан и

пътят през

Искърското

дефиле,

вместо да се пътува по “Хемус”. Магистралата в най-натоварените дни също вече трудно поема целия трафик, а и там доста участъци са в ремонт.

За прибиращите се откъм Гърция и Банско в София алтернатива на пътя през Владая е магистрала “Струма” (бившата “Люлин”), която довежда трафика в столицата само на 9 км северно от “Княжево”, но до широкото околовръстно. Това дава и по-бърз достъп до други райони на столицата, докато пътят през Владая вкарва целия трафик през Княжево и е само3 ленти. В неделя движението ще е реверсивно - две за влизащи в София, но въпреки това се чакат задръствания.

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Първа инвестиционна банка представи Фонда Sustainable Lady

Първа инвестиционна банка представи Фонда Sustainable Lady

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард СНИМКА: Ройтерс

Икономиката на еврозоната ще стигне нивата отпреди COVID кризата през 2022 г.

Google обяви, че отлага премахването на „бисквитките“ на трети страни в Chrome за края на 2023 г.

Google обяви, че отлага премахването на „бисквитките“ на трети страни в Chrome за края на 2023 г.

СНИМКА: Архив

Фонд "Земеделие" преведе над 1,3 млн. за облекчени кредити в сектор "Рибарство"

Служебният министър на туризма Стела Балтова КАДЪР: БНТ

Министър Балтова: Очакваме отварянето и на други гранични пунктове с Гърция

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Фокусът в новите проекти за саниране ще е върху тяхната устойчивост

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber