Най-евтин ток в България по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9761851 Най-евтин ток в България по празниците Най-евтин ток в България по празниците www.24chasa.bg
Цените на платнформите "Ден напред" с период на доставка 3 май.
Цените на платнформите "Ден напред" с период на доставка 3 май.

Най-евтиният ток по празниците се оказа, че се продава в България. На Великден - 2 май, у нас бе отчетена най-ниската цена на европейските електроенергийни борси - 42,70 евро за мегаватчас, което е спад с 35% спрямо предишния ден. Подобни са нивата и при съседите. Румънската енергийна борса затвори сегмента “Ден напред” при цена за базова енергия от 42,96 евро за мвтч, на гръцката беше 44,49 евро.

Трендът продължи и на 3 май и България отново имаше най-ниската цена на тока в Европа, изтъргуван на борсата на платформата “Ден напред”. На базовата енергия - тоест в рамките на 24 часа, беше 45,87 евро за мегаватчас и това е близо 28 евро разлика с най-скъпата откъм ток държава в този ден - Испания, където мегаватчас удари 73,54 евро. Подобна беше и ситуацията в Португалия с цена от 73,45 евро и в Италия - 71,89 евро. Това са и трите държави с пикови цени.

В Западна и Централна Европа борсовите котировки на електроенергията бяха между 58,33 евро в Унгария и Словакия до 66,64 евро във Франция, 62,43 в Германия. На Балканите най-скъпо беше в Сърбия - 53,55 евро, в Гърция на борсата цената бе 52,05 евро и в Румъния - 49,84 евро. По-ниските цени на Балканите вероятно са свързани с православния Великден и почивните дни и затоплянето.

В 15,37 часа на 3 май товарът на електроенергийната система беше едва 3127 мегавата, а до 12 часа - в рамките на 2400 до 2932 мегавата. С ден на доставка 4 май и цените в Европа паднаха.

В Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и Австрия те са под 40 евро на мегаватчас. Спадът в Германия е с 51,5% до 30,26 евро, в останалите четири страни е над 40 на сто. Цените в Германия са силно зависими от веитата и по-скоро от вятърните централи, когато има вятър, електроенергията на борсата поевтинява и обратно.

Високи остават котировките в Испания, Португария и Италия, като в страните на Пиренейския полуостров цените бяха едни и същи - 81,27 евро, и увеличението е с над 10%. И в Гърция цената скочи с близо 23% и е 63,99 евро.

В другите три страни на Балканите - България, Румъния и Сърбия, цените остават под 50 евро, съответво - 47,69 за страната ни, 48,09 за западната ни съседка и 48,67 - за северната.

Трендът на борсовите цени на тока в Европа нагоре се обосновава от експерти и с цените на газа, които се покачват, както и на котировките на въглеродните емисии.

Комисия за енергийно и водно регулиране постанови от 1 май цената на газа за този месец да е 37,71 лв. за мегаватчас. “Булгаргаз” внесе заявление за увеличение на цената до 35,74 лв., но актуализира предложението си с котировките на газовите борси в последните дни на април. Така увеличението се получи от 13,6%.

Въпреки че цената на газа е над прогнозната, която на 1 юли миналата година КЕВР определи на 30,50 лв. за мегаватчас, то цените на газа и на парното няма да се променят. Това ще стане, когато сборната цена надмине прогнозната.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

БНБ СНИМКА: Архив

БНБ: За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Петя Аврамова

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Най-голям през последните три месеца на миналата година се оказва средният размер на жилищата в Габрово.

Най-големи жилища строят габровци – средно по 197 кв. метра

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Електропроводи в Южна България

Бизнесът иска отлагане на обединението с пазарите за ток през Гърция и Италия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber