COVID-19 остави 1% от българите без работа през миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9756230 COVID-19 остави 1% от българите без работа през миналата година COVID-19 остави 1% от българите без работа през миналата година www.24chasa.bg
Временните договори, по които се работи предимно в сектори като селското стопанство, са по-малко като дял от всички през 2020 г.
Временните договори, по които се работи предимно в сектори като селското стопанство, са по-малко като дял от всички през 2020 г.

В Европа по-засегнати са мъжете, у нас обаче е обратното

Работещите хора в България са намалели с 1,1% в периода от четвъртото тримесечие на 2019 г. до последните три месеца на миналата година в условията на кризата, причинена от COVID-19. Толкова е и средният спад на заетите в Европейския съюз за последните месеци на миналата година - 0,9%. Това показват данни на Евростат, публикувани в петък.

Много държави - членки на ЕС, приложиха мерки като краткосрочна работа или финансова подкрепа за предприятията, за да намалят въздействието на здравната криза върху заетостта. Това може да е помогнало да се ограничат до известна степен масовите уволнения. Въпреки това хората, които би трябвало да навлязат в работната сила или да запазят заетостта си чрез подновяване на временния си договор,

може да са били пряко засегнати от спада в икономическите дейности

и спирането на бизнеса или публичните структури, се казва в съобщението на европейската статистика.

В резултат на това през четвъртото тримесечие на 2020 г. 72,6% от общото население на съюза, на възраст между 20 и 64 г., са били заети, което в абсолютна стойност е 188 млн. души.

През второто тримесечие на миналата година те са били още по-малко - 186,6 млн., или 71,7 на сто. За сравнение, в края на 2019 г. работещите са били 191,4 млн. европейци, което е 73,2% от всички.

България се намира на 8-о място по спад на заетостта в съюза.

Най-много хора са загубили работата си в Испания, Естония и Литва

- повече от 2% от населението. Преди нас са още Ирландия, Кипър, Австрия и Швеция.

Унгария, Франция, Румъния и Нидерландия пък са с най-малък спад на работещите хора - под 0,5%.

Единствените четири държави, които правят изключение и регистрират увеличение в заетостта през миналата година, са Гърция, която е с минимален ръст, Малта, Люксембург и Полша, като в последната държава заетите са с близо процент повече на годишна база.

В цяла Европа мъжете са по-засегнати от жените. Заетостта в ЕС при мъжкия пол е намаляла с 1,7 милиона от четвъртото тримесечие на 2019 г. до последното тримесечие на 2020 г., което е спад от 0,9 процентни пункта - от 79,1% на 78,2%. За сравнение при жените заетостта е спаднала с 0,4 пункта - от 67,4 на 67%, което значи, че

1 милион дами са изгубили работата си

В България ситуацията обаче е различна - при силния пол спадът на работещите е точно 1 процентен пункт, докато при жените е малко по-висок - 1,2.

В някои от другите държави също се наблюдават интересни тенденции. В Естония например жените, които са останали без работа, са с 2% повече, отколкото мъжете. В Словения и Хърватия женската заетост е почти без промяна, докато мъжката пада с повече от един процент. А в Германия и Малта пък е точно обратното - над един процент от дамите са загубили длъжността си, докато мъжката заетост нараства - в Малта дори с повече от 2 процента.

Мъжете са ударени по-силно и от прекратяване на договори за временна работа.

Служителите от женски пол имат по-висок дял от тези договори в сравнение с колегите им мъже.

Временните договори представляват 10,6% от общата заетост в ЕС

през последното тримесечие на 2020 г., или малко повече от един на всеки десет заети в ЕС, докато в края на 2019 г. те са били 11,7%.

През второто тримесечие на 2020 г. делът на временната заетост е спаднал с 1,3 процентни пункта и за двата пола в сравнение с първото, като през следващите месеци се наблюдава бавно възстановяване. Въпреки това то е по-малко при мъжете, отколкото при жените.

Въпреки ръста на временните договори през четвъртото тримесечие цифрите в края на 2020 г. са останали под стойностите за 2019 г .: 1,1 процента по-ниски за мъжете и 0,9% за жените.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Петя Аврамова

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Най-голям през последните три месеца на миналата година се оказва средният размер на жилищата в Габрово.

Най-големи жилища строят габровци – средно по 197 кв. метра

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Все по-малко безработни се записват в бюрата по труда.

Близо 295 хил. безработни започнали работа в пандемията

Председателят на КЕВР Иван Иванов казва от какво ще зависят новите цени на ток, парно и газ от 1 юли.

Председателят на КЕВР пред парламента: Драстично увеличение на цените от 1 юли няма да се допусне

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber