Боримиров вече вложил 2 млн. лв. за комплекса в "Бояна", след 10 г. оставал за София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727067 Боримиров вече вложил 2 млн. лв. за комплекса в "Бояна", след 10 г. оставал за София Боримиров вече вложил 2 млн. лв. за комплекса в "Бояна", след 10 г. оставал за София www.24chasa.bg
Така изглежда проектът за спортен комплекс на мястото на кварталното игрище "Кривуля" в "Бояна".

Предлагат свободен достъп на граждани до парка в резиденция "Бояна"

Даниел Боримиров вече е инвестирал 2,1 млн. лв. за предстоящото изграждане на спортен комплекс на мястото на кварталното игрище “Кривуля” в столичния кв. “Бояна”. По бизнес план трябва да вложи 3-4 млн. лв., а всичко изградено след 10 г. остава собственост на Столична община. Това обявиха пред “24 часа” самият инвеститор и известен български футболист и кметът на район “Витоша” Теодор Петков.

Строителството трябваше да стартира в петък, но граждани, живеещи в “Бояна”, изразиха недоволство, че Столична община е отдала терена под наем. Група граждани предявиха претенции, че отдаването е станало зад гърба на живеещите в района, и заплашиха, че ще направят дори жива верига, но няма да позволят строителството.

Решението на СОС е от 2018 г. Наемател на терена от 8,9 дка е Даниел Боримиров. Той присъства на протеста на живеещите в “Бояна” и опита да им обясни, че гради нещо, което ще остане за децата им.

В петък ще се проведе среща, на която ще присъстват зам.-кметът на София Тодор Чобанов, кметът на район “Витоша” Теодор Петков, представители на СОС, председателят на Комисията за децата, младежта и спорта към общинския съвет Татяна Георгиева, директорът на дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община Ирена Димитрова, Даниел Боримиров и представители на живеещите в “Бояна”.

“Конкурсът е проведен по всички правила на закона. Заедно с конкурса за стадиона във Владая. И по същия начин, по който е отдаден за стопанисване и стадионът в “Драгалевци”, на който тренират над 400 деца. Него го даваме за пример за реализиране на добър проект в името на децата. На сегашното игрище “Кривуля” е предвидено да се изградят
3 футболни терена, 3 тенис корта, 5 съблекални, детска площадка със свободен достъп, 42 паркоместа, включително и места за инвалиди, както и бистро. Едно от конкурсните условия е училището в “Бояна” и детските градини в “Бояна” и “Павлово” да ползват безвъзмездно комплекса”, заяви пред “24 часа” кметът Теодор Петков.

“Хората повдигат въпроса за свободен достъп до зелено пространство. Тук е моментът да кажа, че вече съм изготвил и доклад до кмета на София Йорданка Фандъкова с предложение за свободен достъп на граждани до парка на резиденция “Бояна”. Това би била прекрасна възможност не само за хората в “Бояна”, за жителите на “Павлово”, “Манастирски ливади”, “Бъкстон” и за всички хора от София”, разкри Теодор Петков.

Връщайки се на темата с изграждането на спортния комплекс и изказани притеснения от граждани, че след време може да се смени предназначението на терена, Петков подчерта, че при публично-общинска собственост това е невъзможно да се случи.

“В договора изрично е записано, че всичко, което е направено, остава собственост на Столична община след 10 години”, обяви кметът.


След като инвестицията на Даниел Боримиров е одобрена, той е закупил настилки и материали за изграждането на комплекса за 2,1 млн. лв.

“Надявам се хората в “Бояна” да проявят благоразумие и да разберат, че искаме да направим нещо красиво, което ще остане след тези 10 години”, заяви Даниел Боримиров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Нинова: Предлагаме 7 конкретни решения за най-важните проблеми в държавата

Нинова: Предлагаме 7 конкретни решения за най-важните проблеми в държавата

МИХАЛИС ГАРУДИС

Агент Тенев: Приеха Гарудис в болницата вчера, отиде си за по-малко от ден

Най-голямото училище в Силистренско преминава на ротационно дистанционно обучение

Най-голямото училище в Силистренско преминава на ротационно дистанционно обучение

68-годишна жена почина, след като бе блъсната на пешеходна пътека в Шумен

68-годишна жена почина, след като бе блъсната на пешеходна пътека в Шумен

Горан Благоев: Срамно е най-внушителните паметници в България да са на Съветската армия, а не на български герои

Горан Благоев: Срамно е най-внушителните паметници в България да са на Съветската армия, а не на български герои

СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА РУМЕН РАДЕВ

Радев откри кампанията си с поход до Черни връх за по-справедлива България

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber