Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9726125 Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите www.24chasa.bg
Мая Манолова
Мая Манолова

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо същия месец на 2019 г., както и за лица, които са загубили работата си вследствие на пандемията. Според мотивите на Манолова това ще обхване 20 хиляди малки, средни и големи предприятия, които ще получат по около 15 хиляди лева средно. Предлага се и 4 средномесечни заплати еднократна помощ да получат самоосигуряващите се лица с намалени доходи, а тези, които са загубили работата си заради пандемията, да получат една средномесечна работна заплата.

Право на помощ от държавата да имат и онези фирми, които са започнали дейността си през 2020 г., както и тези, които са стартирали през настоящата година и са наели най-малко петима души за не по-малко от 6 месеца. За тях можело да се даде еднократна финансова помощ в размер на 8 средномесечни работни заплати.

Друго предложение гласи да бъде удължен и срокът за внасяне на данъка по Закона за данъците върху доходите на физически лица до 30 юни.

Манолова е внесла в Народното събрание и предложение пенсионерите да продължат да получават добавката от 50 лева месечно заедно с пенсиите си до края на годината, тъй като подкрепата за тях изтича този месец. Това обхваща над 2 милиона пенсионери, като предложеното удължение на изплащането на месечната добавка ще струва на бюджета на ДОО още 848 млн. лв. Така направените предложения обаче изискват актуализация на държавния бюджет и този на ДОО, посочват още вносителите, сред които са и депутатите Мария Капон, Валентина Василева и Румен Йончев.

Те предлагат също до края на извънредната епидемична обстановка да не се налагат обезпечителни мерки и да не се извършват действия по принудително изпълнение в производства за събиране на публични вземания.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Най-голям спад в износа ни и за ЕС, и за трети страни, има в сектора на горивата.

Износът през март рязко се вдигна

Гинка Върбакова

ВАС отмени решението, с което КЗК спря "Инерком" за ЧЕЗ

Българската народна банка СНИМКА: Архив

В края на март размерът на теглените и спестени пари се увеличава

Кирил Петков

Три дами са зам.-министри на икономиката (Обновена)

СНИМКА: Радио Китай

„Икономист“: Западните държави няма да успеят да ограничат развитието на Китай

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber