"Емко" изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9725430 "Емко" изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия "Емко" изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия www.24chasa.bg
Иван Гешев
Иван Гешев

Оръжейната фирма "Емко" изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев и до медиите, във връзка с взривовете в оръжейни складове в Чехия през 2014 г. То е по повод разкритията на чешките власти по случая и заради това, че се "разпространяват и неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма "Емко", предава БТА.

На 17 април Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозия в чешки склад за боеприпаси. Полиция съобщи, че издирва двама души Александър Петров и Руслан Боширов. Имената са били използвани от двама офицери от руското разузнаване, които британската прокуратура обвини в опит за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

Българската фирма посочва в писмото си, че някои от твърденията на официалните власти на Чехия вероятно се базират на неточна или невярна информация. Според нея не отговаря на истината информацията за това, че взривените в складовете материали, собственост на "Емко", са били предназначени за ре-експорт в Украйна.

От фирмата допълват още, че имат документация, която категорично опровергава хипотезите, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, "едва ли не в България".

От "Емко" уточняват още, че не им е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма "Имекс". Както и кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са "инспектирали" там.

От фирмата допълват, че никой не ги е потърсил за информация "по тези въпроси", затова са изпратили писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, за да предоставят цялата налична информация.

Писмо с материали по случая е било изпратено и до посланика на Чешката република в София, информират от компанията.

"Емко" също така се надяват, че разкритията на "терористичния акт" в Чехия ще дадат тласък на спряното от прокуратура "разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия".

На 15 септември 2020 г. прокуратура повдигна обвинения на трима руски граждани за опита за отравяне на Емилиян Гебрев, собственик на "Емко", сина му Христо Гебрев и служителя Валентин Тахчиев през 2015 г. Руснаците Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов бяха обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. Експертизи показаха, че веществото, използвано за отравянето, е било фосфоро-органично съединение - хлорпирифос.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Осем нови заместник-министри са назначени 
в три министерства

Осем нови заместник-министри са назначени в три министерства

Мая Петрова СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Съпругата на стрелеца от метрото: С мъжа ми никой не е имал проблеми

СНИМКА: pixabay

Има опасност от наводнения във водосборите на Искър, Марица и Места

СНИМКА: Архив

Вижте какво е състоянието на пътищата тази вечер

СНИМКА: pixabay

Повечето вузове ще имат кандидат-студентски изпити присъствено

СНИМКА: Архив

Пътна полиция провежда традиционната си кампания "Абитуриенти"

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber