Само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба” имотите са под 1000 евро на кв. метър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9722626 Само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба” имотите са под 1000 евро на кв. метър Само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба” имотите са под 1000 евро на кв. метър www.24chasa.bg
Средната цена

в столицата

вече е 1326 евро на кв. метър.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Средната цена в столицата вече е 1326 евро на кв. метър. СНИМКА: “24 ЧАСА”

В четири района цената е вече над 1500 евро 

Вече само в три района на столицата - “Люлин”, “Надежда” и “Дружба”, средната цена на жилищните имоти е все още под 1000 евро на квадратен метър. Това показват данните от проучване, поръчано от агенция “Имотека” за първото тримесечие на 2021 г.

Само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба” имотите са под 1000 евро на кв. метър

Средната цена за София отдавна е над тази граница и през първото тримесечие на 2021 г. е нараснала с 5,16% на годишна база - от 1259 на 1326 евро за кв. м.

И в трите посочени квартала средната цена наближава 1000 евро и вероятно скоро ще мине тази стойност. През последната година това се е случило в “Хаджи Димитър” - от 990 е станала 1021 евро (виж графиката). Най-вероятно това се дължи на факта, че метрото вече стигна този квартал, а и напоследък в районите около източната част на булевард “Владимир Вазов” кипи оживено строителство предимно на жилищни, но и на офис сгради.

В два столични квартала - “Изток” и “Иван Вазов”, цената дори наближава 2000 евро. В проучването не е включен районът около “Докторски паметник”, където и тази граница отдавна е премината и според признания на брокери сделки се сключват и за 3000 евро на кв. м. 

В други два района - жк “Яворов” и центъра, цените също са се устремили нагоре и са над 1600 евро. В центъра ръстът на имотните цени за последната година е най-високият възможен - 7,89%.

В центъра обаче сделките са и най-трудни и според шефката на “Имотека” Люба Атанасова от около 30 000 жилища в тесния център на София на пазара излизат едва около 150, т.е. под половин процент.

“Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие”, каза тя.

Според нея причината е, че много от тези жилища принадлежат на т.нар. пасивни собственици. Обичайно това са няколко наследници, документацията по собствеността не е уредена, а и липсва консенсус за бъдещето на имота. В същото време независимо от моментното им състояние тези имоти са качествени и цената им в дългосрочен план може само да расте.

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара, се твърди в проучването.

Малко под половината от сделките се сключват с пари в брой. Повечето ипотеки за периода януари-март 2021 покриват съществен дял от стойността на сделката. Над 20 на сто от заемите представляват около 80% от цената на имота. Около 15 на сто от тях покриват между 50 и 80% от крайната стойност на сделката.

Висок процент външно финансиране се наблюдава при потребители, които предпочитат да запазят спестяванията си в условията на всеобща несигурност.

Отстъпките не са фактор на пазара и през това тримесечие, сочат данните . Над 55% от сделките се сключват без коментар по офертната цена, при около 10% компромисът е в рамките на 1000 евро, а при още 20% - до 5000 евро от първоначално обявената стойност.

Тристайните апартаменти продължват да са най-търсени в столицата - 37% от сделките са за такива жилища, следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки.

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българската народна банка СНИМКА: Архив

В края на март размерът на теглените и спестени пари се увеличава

Кирил Петков

Три дами са зам.-министри на икономиката (Обновена)

СНИМКА: Радио Китай

„Икономист“: Западните държави няма да успеят да ограничат развитието на Китай

СНИМКА: Радио Китай

Питър Уолкър: Американските медии не искат да кажат истината за Китай

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

СНИМКА: Радио Китай

Китай и ЦИЕ ще стартират механизъм за диалог за сътрудничеството в сферата на електронната търговия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber