30 по 24: Истории, каузи, новини, които променяха

https://www.24chasa.bg/novini/article/9722566 30 по 24: Истории, каузи, новини, които променяха 30 по 24: Истории, каузи, новини, които променяха www.24chasa.bg

На 18 април през 1991 година “24 часа” се роди с духа на свободната и правдива журналистика и с каузата да служи на читателите. От сърце благодарим на читателя, защото на него дължим всичко, което сме направили през тези 30 години.

За това време съобщихме безброй ексклузивни новини, разказахме вълнуващи истории, работихме за вдъхновяващи каузи.

Опитахме се да обобщим 30-те най-открояващи се. Те са изброени в броя ни от събота, 17 април. В поредица разказваме по-подробно за тях, днес вижте още инициативи и истории на “24 часа”.

30 години е възраст, с която идват опитът и зрелостта. Гледаме към бъдещето, към хоризонта на следващите 30 години.

Стремежът на вестника е не просто да разказва новините, а и да променя средата, качеството на живот, прозрачността на управлението. По много начини.

Лекарите, на които вярваме, станаха герои

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

Инициативата “Лекарите, на които вярваме” е една от най-разпознаваемите емблеми на вестника. За 10-те години от първото си издание през 2011 г. тя е постоянен мост за диалог и съпричастност между лекари и пациенти.

Идеята се роди в момента, когато доверието между тях бе тръгнало критично надолу, враждебността и мнителността ескалираха.

Целта на нашата кампания беше и е да покажем, че доверието не може да бъде изгубено заради отделни случаи.

В годината на пандемията високият професионализъм и морал превърнаха лекарите в герои, каквито невидимо винаги са били. Видяхме ги под прожекторите в истинската им светлина и на фона на заличената граница лекари - пациенти. Заразяваха се на работното си място и лягаха в COVID отделенията редом до хората, които лекуваха. Някои загубиха битката. Поклон!

Имената на номинираните за лекари, на които българите вярват, се увеличават във всяко следващо издание на алманаха на инициативата.

Последните номинации прехвърлиха 600 лекари, зъболекари и фармацевти. Това е и най-силното доказателство, че успяваме да скъсяваме моста на доверието между пациентите и лекарите.

Мантинелата край Пловдив се появи след сигнал на читател

Пътната безопасност е най-устойчивата ни кауза

“24 часа” има исторически заслуги към пътната безопасност от години. Това е наша кауза от десетилетия и сме много последователни. Правили сме много неща, които, колкото и да е нескромно смятаме, че помогнаха за това доста хора да не загубят живота си. Имахме една кампания - “Карай умно, стигни жив” - на стотици автомобили в България беше залепен стикер с това изречение. Което насочи вниманието на хората към това да се кара безрисково. Дори и с гафа, който се получи.

Едно от лицата на кампанията беше Максим Стависки, който буквално седмица след като позира със стикера, предизвика смъртоносна катастрофа на пътя Созопол-Приморско. След това за отбелязване е и кампанията за спиране на тировето от магистралите през уикенда, което си е заслуга изцяло на “24 часа”, макар периодично тази забрана да се суспендира през годините.

Изцяло заслуга на “24 часа” е поставянето на мантинела на един участък по магистрала “Тракия”, в който нямаше преграда между двете посоки на движение с идеята това да е резервно военно летище - дивна соцпростотия.

20 години след падането на Живков продължаваше да е така и беше само и единствено капан за катаджии, защото изведнъж имаше знак за по-ниска скорост и масово се глобяваха хора.

След сигнал на читател започнахме кампания и най-после там бе поставена мантинела и се свърши с тая глупост. Там причинно-следствената връзка между публикацията и последвалото действие е ясна и категорична.

Инициатор за създаването на Етичния кодекс на медиите

ПАОЛА ХЮСЕИН

Медиите у нас никога не са били толкова обединени, както на 25 ноември 2004 г., когато 42 от тях подписват своята конституция - етичния си кодекс. Така те сами се задължават да предоставят достоверна информация, да спазват правата на децата, да избягват речта на омразата и да защитават редакционната си независимост.

Година по-късно медиите, подписали кодекса, вече са над 55. Именно “24 часа” е основен инициатор за неговото създаване, като за написването му съществено помага Би Би Си.

Тримата големи в държавата тогава - председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски, присъстват на подписването. И както тогава Венелина Гочева - по онова време главен редактор на “24 часа”, напомня и на тях, и на всички журналисти и политици, това е първият закон, който влиза в сила веднага, без да е нужно лобиране в парламента.

За Герджиков създаването на етичния кодекс е краят на прехода към демократично гражданско общество, а царят призовава медиите да разпространят хубавата новина по света.

Вестник “САЩ '94” отвя конкуренцията

Великото българско футболно американско лято през 1994 г. бе отбелязано от издателите и журналистите на “24 часа” не само с невиждани тиражи, но и със създаването на един феномен.

Създаден бе чисто нов всекидневник, чийто график за отпечатване бе съобразен с часовете на мачовете - правеше се през нощта, а се разпространяваше по обяд. Така “САЩ '94” успяваше да изпревари конкуренцията, а броят след победата над Германия стигна тираж от космическите 300 000 бройки.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 16 май - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 16 май - вижте първите страници през годините

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

В Поповица се поздравяват за служебния премиер Стефан Янев, чакат го за празника на селото

В Поповица се поздравяват за служебния премиер Стефан Янев, чакат го за празника на селото

Костадин Ангелов КАДЪР: NOVA

Костадин Ангелов: Някой трябва да каже на хората от щаба има ли нужда от тях

Стойчо Кацаров

Затварят зелените коридори за желаещите да се ваксинират?

СНИМКИ: Дима Максимова

Радев: В България започна да се връща държавността

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber