Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9721107 Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове www.24chasa.bg
Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове

На финала на мандата  : три дни дъжд, два циклона, пълни язовири и топящи се снегове

На финала на мандата, министърът на екологията Емил Димитров инспектира реки и язовири по южната ни граница. Предизвикателството – три дни непрекъснати дъждове, два циклона, преминали през страната, пълни язовири и топящи се снегове. „1 милиард кубически метра са минали през язовирите, за да освободят капацитет за снеготопенето, без да наводним нито едно населено място“, каза за „24 часа“ министърът.

Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове

Заради очакваните валежи министърът извърши обход по река Тунджа, чиято дължина е 390 км, от които 349,5 км на българска територия, от яз. Жребчево по течението на реката, която преминава през Нова Загора, Сливен, Ямбол, Елхово, включително и на турска територия. Към 16.04.2021 г. язовир Жребчево е със запълване 81,30% - свободен обем 99,00 млн. м3, язовир Копринка е със запълване 81,36% - свободен обем 30,00 млн. м3, или общия ретензионен обем е в размер на 120,00 млн. м3, който може да поеме очаквания приток и да намали вредното въздействие на водите по поречието на река Тунджа, съобщиха от пресцентъра на екологичното министерство.

Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове

Министърът ще участва в работна среща, с участието на г-н Димитров, на която ще се обсъди готовността на града да посрещне високите води. След срещата ще бъде направен обход на р. Луда Арда.

Ревизоро: 1 милиард куб. метра вода минаха през язовирите без да наводнят села и градове

През изминалата седмица МОСВ предприе действия за осигуряване на свободни обеми в язовирите Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, като всички турбини на ВЕЦ-овете работят в синхрон и при необходимост могат да започнат работа на пълна мощност. Към 16.04.2021г. свободните обеми в язовирите от каскада Арда са както следва:

Яз. Кърджали е със запълване 73,4% - свободен обем 132,451 млн. м3

яз. Студен кладенец е със запълване 73,9% - свободен обем 101,301 млн. м3

яз. Ивайловград е със запълване 66,8 % - свободен обем 51,989 млн. м3.

Общият ретензионен обем на каскада Арда е 285,742 млн. м3, който може да поеме очаквания приток и да намали вредното въздействие на водите по поречието на река Арда.

Яз. Боровица, който осигурява питейно-битовото водоснабдяване на гр. Кърджали, е запълнен на 100% и към момента прелива, но няма опасност от разливи по течението на реката след язовира.

Ще бъде извършена проверка и по реките Върбица и Крумовица, които допълнително увеличават притока към язовирите Ивайловград и Студен кладенец.

Днес в „Националния координационен център“ при министерството е поканен на работна среща професор Георги Рачев – климатолог и негови сътрудници, които да консултират експертите на МОСВ във връзка с хидрометеорологичната и климатична обстановка за вземането на информирани решения.

Във връзка с предоставената от НИМХ метеорологична прогноза за днешния ден и обявения жълт код за 17 области, се активира оперативното звено в МОСВ - „Националния координационен център“, като са уведомени областните управители, басейновите дирекции, дружествата, които осъществяват техническа експлоатация на язовирите, за предприемане на последващи действия. Осигурена е постоянна видеоконферентна връзка на ангажираните структури на МОСВ.

Най-големият в страната язовир Искър с общ обем 655,252 млн. м3, към момента е със свободен обем 131,42 млн. м3, като ВЕЦ сработват притока. МОСВ е в непрекъсната комуникация със Столична община за безпрепятствено провеждане на водите през река Искър.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Най-голям спад в износа ни и за ЕС, и за трети страни, има в сектора на горивата.

Износът през март рязко се вдигна

Гинка Върбакова

ВАС отмени решението, с което КЗК спря "Инерком" за ЧЕЗ

Българската народна банка СНИМКА: Архив

В края на март размерът на теглените и спестени пари се увеличава

Кирил Петков

Три дами са зам.-министри на икономиката (Обновена)

СНИМКА: Радио Китай

„Икономист“: Западните държави няма да успеят да ограничат развитието на Китай

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

5 старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber