Постепенно разхлабване на мерките в Италия от 26 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/9714782 Постепенно разхлабване на мерките в Италия от 26 април Постепенно разхлабване на мерките в Италия от 26 април www.24chasa.bg
Министър-председателят на Италия Марио Драги. СНИМКА: РОЙТЕРС
Министър-председателят на Италия Марио Драги. СНИМКА: РОЙТЕРС

Италианският премиер Марио Драги съобщи днес, че властите ще започнат от 26 април поетапно облекчаване на рестрикциите, въведени заради коронавируса, предадоха световните агенции.

Драги каза, че правителството му е решило да поеме "премерен риск" и да категоризира италианските области, в които епидемиологичните данни са задоволителни, като "жълти зони", тоест като зони с умерен риск. В тези зони рестрикциите не са чак толкова строги. Досега властите бяха казали, че жълти зони в Италия няма да има до края на април, но сега са преразгледали решението си, водени от предпазлив оптимизъм. "Приоритет при разхлабване на мерките ще имат дейностите на открито", каза Драги, без да спомене за отваряне на терасите на ресторантите и на баровете. Но това по принцип е негласното правило за заведенията в жълта зона.

В жълтите и оранжевите зони (тези със среден риск) всички учебни заведения ще подновят присъствени занятия., каза премиерът.

Ще е възможно и пътуването между две области, които са категоризирани като жълти. Досега в страната бе забранено пътуването между областите.

Плановете на правителството за прогресивно разхлабване на ограниченията се основават на две основни предпоставки - запазване на правилото за носене на маски и на физическа дистанция и засилване на ваксинационната кампания. "Вероятността да бъдем принудени да се върнем назад е много малка, ако спазваме правилата за поведение", каза Драги.

Премиерът каза, че растежът на икономиката бъде според очакванията, стимулиран от реформи и инвестиции, Италия ще навлезе в благоприятна среда, която ще й позволи да покрие един поносим дълг.

Рим очаква брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с 4,5 на сто през 2021 година и с 4,8 на сто през 2022 година, посочва АФП.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца съобщи, че се планира отваряне на басейните на открито от 15 май, на спортните зали от 1 юни и подновяване на панаирите и изложенията от 1 юли.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Епидемията у нас се топи. За седмица 44% по-малко болни, жертвите с 25% надолу (Графики)

Епидемията у нас се топи. За седмица 44% по-малко болни, жертвите с 25% надолу (Графики)

545 нови случаи на COVID у нас - 9,5% от тестваните, 594 излекувани (Инфографики)

545 нови случаи на COVID у нас - 9,5% от тестваните, 594 излекувани (Инфографики)

Италианският остров Капрая

Италия започва да ваксинира жителите на малките острови

пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Чехия отваря магазините и детските градини от 10 май

Медик се грижи за пациенти с коронавирус в COVID отделение в Полша.
СНИМКА: Ройтерс

Първи три случая на бразилския щам на коронавируса в Полша

Американският президент Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Швейцария: Отказът на САЩ от патенти на ваксините оставя много въпроси открити

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber