Ивермектинът блокира нахлуването на COVID в клетката и не му позволява да се развива

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711629 Ивермектинът блокира нахлуването на COVID в клетката и не му позволява да се развива Ивермектинът блокира нахлуването на COVID в клетката и не му позволява да се развива www.24chasa.bg

Най-голям ефект има, когато се прилага в първите дни от появата на симптомите

Две страни от ЕС - Чехия и Словакия, вече въведоха препарата за лечение на коронавирус

Само за година едно лекарство, непознато за хуманната, но доказано във ветеринарната медицина, успя да си проправи път и да покаже добър ефект като начална терапия в лечението на COVID-19.

Става дума за ивермектина, върху който се правят все повече клинични проучвания. Причината е, че в основата си това е лекарство, предназначено за лечение на много заболявания, основно паразитни, но при животните. Приветствано е като чудодейно, заради което

откривателите му

- Уилям Кембъл

и Сатоши Омура,

са удостоени с

Нобелова награда

за медицина

през 2015 г.

В хода на изследванията инвитро на лекарството се установява, че има активност и срещу РНК вируси и това дава надежда на хората, че може да бъде използвано и антивирусното му действие.

Оттам идва и идеята препаратът да бъде подложен на клинични проучвания и изследван за ефекта му върху коронавируса SARS-CoV-2.

Всичко започва през март 2020 г., когато инвитро проучване на австралийски учени показа, че ивермектинът е инхибитор на коронавируса. Проблемът при него обаче бил, че учените са използвали големи концентрации на вируса, които не са естествено откриваеми при хората.

През пролетта на 2020 г. клинично проучване на ивермектина започна и в България, което продължава и още не са предоставени официални данни. В ЕС до момента има проведени още 3 проучвания - 2 в Испания и 1 в Италия.

Най-голям пробив за ивермектина направи амерканският лекар Пиер Кори, който в началото на декември 2020 г. говори в изслушването пред Сената за ранно амбулаторно лечение на коронавирус. Ивермектинът, заедно с други лекарства като витамин С, цинк и мелатонин, може да спаси стотици хиляди хора, съобщи тогава той, цитирайки повече от 20 проучвания.

Важно уточнение е, че

препаратът, който се

проучва за хората, е

различен от този,

който се дава

на животните,

като основната разлика е в дозата, в която се прилага. Тя зависи от телесното тегло на хората.

Опит в прилагането на ивермектина при хората има от много години под формата на хапчета и крем за лечение при различни състояния, като краста, въшки и т.нар. заболяване речна слепота.

България има

собствено

производство на

медикамент

с ивермектин,

който в началото на годината получи разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), но за момента само като приложим при паразитни заболявания, конкретно при вид чревни паразитози, тъй като категорични данни за ефективността му при COVID-19 все още няма. 

По данни от ИАЛ със същото приложение лекарството с активна съставка ивермектин е разрешено за употреба в още няколко държави в ЕС - Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния.

Най-голямото притеснение по отношение на ефекта му върху коронавируса е, че трябва да се прилага в по-големи дози от обикновено, което може да бъде опасно. Затова и регулаторните органи на САЩ и ЕС са категорични, че са необходими по-нататъшни добре проектирани, рандомизирани проучвания, за да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен при профилактиката и лечението на COVID-19.

В края на март Световната здравна организация препоръча използването на медикамента с ивермектин като част от терапията при коронавирус, но само в клинични изпитвания, пак по причина, че настоящите доказателства относно употребата му за лечение на пациенти с COVID-19 са недостатъчни.

Въпреки тези препоръки обаче две страни от ЕС вече въведоха приложението на ивермектин при COVID-19. Това са Словакия и Чехия. Решението им е в рамките на националните законодателства.

През януари словашкото министерство на здравеопазването започна да разрешава употребата на ивермектин за лечение и профилактика на коронавируса. През март, макар да отбеляза ограничените доказателства за ефикасността му срещу коронавируса, чешкото министерство на здравеопазването подкрепи лекарите, които предписват ивермектин.

За момента доказателствата в полза на ефективността на медикамента при COVID-19 е проучване в Аржентина, което показало, че ивермектин има добър ефект при лекуването на по-млади пациенти с умерено силни симптоми на коронавирус. В свое издание пък

“Файненшъл таймс”

обяви, че препаратът

може да намали до

75% вероятността

от смърт от вируса

Според анализ на база официалните данни от перуанската здравна система, която включи лекарството в своите национални терапевтични насоки за коронавирус, но после ги премахна, от момента на въвеждане на масовата употреба на препарата в латиноамериканската държава има спад на смъртността от COVID-19 с 59% в период от 30 дни.

Най-голям ефект ивермектинът има, когато се прилага в първите дни от появата на симптомите, показват проучванията досега. Приема се по схема и ако се стартира още в началото, с много голяма вероятност това може да предотврати преминаването към средна и средно тежка форма, да облекчи симптомите и намали риска от усложнение и влизане в болница.

Това, което показват проучванията, е, че той намалява вирусното натоварване на клетката с COVID-19. Механизмът му е, че блокира навлизането на вируса в клетката, а така не му позволява да се развива.

Той не предотвратява напълно настъпването на заболяване, защото веднъж влязъл в организма, вирусът заразява определен процент от клетките, но ще намали по-нататъшното му разпространение и вирусното натоварване.

Такова действие обаче ивермектинът има при 80-90%. При 10-15 на сто от болните може да се стигне до по-тежко протичане, въпреки всичко.

Едно от другите големи предимства на ивермектина пред останалите препарати е, че

има много

добър профил

на безопасност

Страничните ефекти са свързани със стомашно-чревния тракт предимно под формата на разстройство и тогава медикаментът трябва да бъде спрян, споделят лекари и допълват, че е противопоказен за бременни и деца.

Важно уточнение, за което те напомнят, е, че препаратът се дава само по лекарско предписание и като такова може да се вземе само срещу рецепта от аптека. Затова и препоръката на лекарите е хората да купуват лекарствени препарати, които са разрешени от агенцията, т.е. в този случай

да не купуват

медикамента от

ветеринарна аптека,

където достъпът до него е свободен, защото предлаганият там ивермектин няма да им подейства, а може и да им навреди.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мария Габриел. Снимка Архив

Програмата за мобилност "Еразъм+" с 2 пъти по-голямо финансиране

Парите са във Второ РУ.

Полицията търси собственика на пари, изгубени на паркинг в София

Янаки Стоилов във Велико Търново

Янаки Стоилов: 6 месеца, за да се влезе в ритъм в Агенцията по вписванията

МВР отклонява тирове на път за морето за уикенда

МВР отклонява тирове на път за морето за уикенда

Борислав Гуцанов: Докато властват егото и политическото късогледство, през 4 г. ще започваме от нула

Борислав Гуцанов: Докато властват егото и политическото късогледство, през 4 г. ще започваме от нула

СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 80% от употребяващите е-цигари отказват пушенето

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber