Закони за 2 петилетки внесени за 2 часа – от гласуване по пощата до промяна в конституцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711603 Закони за 2 петилетки внесени за 2 часа – от гласуване по пощата до промяна в конституцията (Обзор) Закони за 2 петилетки внесени за 2 часа – от гласуване по пощата до промяна в конституцията (Обзор) www.24chasa.bg
Новият председател на парламента Ива Митева (четвъртата от ляво на дясно) и заместниците и? Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Цвета Караянчева, Мукаддес Налбант и Кристиан Вигенин. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Нито една партия не вярва в дълъг живот на НС, въпреки това

Няма да излизат във ваканция за Великден заради амбициозната си програма

45-ият парламент остава в старата сграда

Мнозинството анти-ГЕРБ се легитимира с избора на новата председателка

Проектозакони, които могат да запълнят работата на парламента поне за два мандата, обявиха още в първия ден новите групи в него. Светкавичната им законотворческа активност дойде на фона на заявените от лидерите им опасения, че 45-ият парламент най-вероятно ще има кратък живот.

Още в края на деня на сайта на Народното събрание вече бяха публикувани първите 10 внесени законопроекта.

Промени в конституцията, предсрочна

смяна на главния

прокурор

Иван Гешев

и реално изваждане на фигурата на първия обвинител от съдебната власт е най-амбициозният проект. Той е на “Демократична България”.

Проектът за промени в конституцията пък се появи пръв на сайта на НС - още докато течеше тържественото заседание и дори нямаше избран председател на парламента.

В плана на ДБ влиза и лустрация - въвеждане на ограничения за заемане на публични длъжности за хора, работили за репресивни органи на тоталитарния режим и заемали ръководни позиции в БКП. Намаляването на мандата на главния прокурор от 7 на 5 г., регулиране на парламентарната квота на ВСС до 1/3 от състава, въвеждане на законодателна инициатива за граждани, ако те са подкрепени от още 10 хил. други, се предлага още с промените.

Заедно с него в деловодството от “Демократична България” са внесли и промени в Изборния кодекс. Те предвиждат гласуване по пощата за българите у нас и в чужбина, отпадане на тавана от 35 секции в страни извън ЕС и обособяване на изборен район за гласоподавателите в чужбина.

Именно

около промените

в Изборния

кодекс се

очертава голяма

тематична

коалиция

Защото идеите, които всички партии без ГЕРБ лансираха, до голяма степен се припокриват.

Да падне ограничението за секциите в чужбина, да се въведе вот по пощата за българите в извън страната, видеонаблюдение, изцяло машинен вот, да се разпусне ЦИК и да се избере нова - това са исканите от “Има такъв народ” промени в Изборния кодекс, които бяха обявени от Тошко Йорданов.

“Няма нужда да

се лъжем, че

този парламент

едва ли ще

изкара пълния си

мандат

Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва, и това ще стане ясно съвсем скоро. Но основната задача пред този парламент е задължителната промяна в Избирателния кодекс”, обясни той.

Изцяло машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за тях, смяна на състава на избирателните комисии са разписани и от “Изправи се! Мутри вън” (ИМВ). Ще променим изборното законодателство веднага,

за да сме готови

за предсрочни

избори,

обясни Мая Манолова.

“Има такъв народ” също внесе готов проект в деловодството - промени в Закона за политическите партии, с които субсидията да стане 1 лев на глас.

БСП предлага пакет от закони с конкретни мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес, със спешни решения за удължаване на кредитната ваканция,

данъчна

ваканция,

помощ за икономиката и за откриване на работни места, обяви лидерката Корнелия Нинова.

Още в четвъртък те внесоха два проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предлагат пенсиите да бъдат преизчислени още от 1 юли с средния осигурителен доход за 2018 г. , както и приемането на закон за възрастните хора. Той се отнася за българите над 65 г. Социалистите предлагат мерки за социално включване и културно сближаване, както и такива в здравеопазването, образованието и обучението. Новост е предлаганата

грижа за

възрастни хора

в приемно

семейство

Те внесоха и промени майчинството през втората година да е 650 лв., колкото и минималната заплата. В помощ на семействата пък е предложението им детските градини и ясли да са безплатни.

В деловодстото вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането.

Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

“Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза, и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо повече от всякога от нас се изисква разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения”, обясни Нинова. Със свой пакет от закони в първия ден на парламента влязоха и “Изправи се! Мутри вън!”. Ще предложим конкретни мерки за незабавна подкрепа на най-уязвимите групи от населението, за повишаване на доходите и пенсиите и по-добър достъп до образование и здравеопазване, обясни Мая Манолова. Ще внесат и промени в Закона за извънредното положение за пряка финансова подкрепа от държавата за засегнатите от кризата предприятия и самоосигуряващи се лица, за домакинствата, за пенсионерите. Щели да предложат и

нов

ваксинационен

план

Ще внесем промени в Закона за личната помощ - ще настояваме да бъдат възстановени текстовете в него, защото целта е достойна подкрепа за хората с увреждания, зарече се Манолова. “Ще защитим хората от силните на деня. Още утре ще предложим закон за колекторите и закон за частния фалит”, обяви още тя. Сред предложенията на ИМВ е и да бъде удължена месечната помощ от 50 лв. за пенсионерите до края на годината.

Но докато общата воля за промени в изборните правила засега е само заявена, първата анти-ГЕРБ коалиция в пленарната зала сесъстоя още вчера при избора на новата парламентарна шефка Ива Митева. Тя бе избрана със 163 гласа “за” от всички групи без ГЕРБ, които бяха “въздържал се”.

Парламентът остава засега в историческата бяла сграда на площад “Народно събрание”. Там ще е, докато в сградата на бившия Партиен дом тече ремонт на крилото откъм “Дондуков”.

Заради амбициозната си законодателна програма депутатите няма да излизат във ваканция за Великден. Това бе решено на първото заседание на новия Председателски съвет на парламента.

Хората на Слави “забравиха” за мажоритарните избори, вече било работа на ГЕРБ

Използваха ги като знаме да влязат в парламента, как ще обяснят това на 2,5 млн. българи от референдума, отвръщат им от партията

Ключова липса се открои в приоритетите за новоизбрания парламент на втората политическа сила “Има такъв народ”. В словото си зам.-шефът на партията Тошко Йорданов изброи редица промени в изборните правила - електронен вот, гласуване по пощата, премахване на ограничението в броя секции в чужбина, но нямаше нито дума за въвеждане на мажоритарен избор за народни представители. Това бе основното предизборно обещание на партията на Слави Трифонов. Именно неспазването на референдума от 2016 г., когато мажоритарният вот бе подкрепен от 2,5 млн. души, бе посочено от шоумена като основание да учреди партията си.

“А мажоритарните избори?”, подвикнаха от залата, докато Тошко Йорданов държеше словото си за откриването на новия парламент.

“Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство”, отговори той.

Очевидно думите на Йорданов бяха насочени към ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов в сряда обяви, че партията му ще внесе законопроект за мажоритарен избор на депутатите. Досегашните управляващи предложиха такъв законопроект и през 2017 г.

“За мен днешното откриване на 45-ото НС произведе голяма новина: партията на Слави Трифонов се отказа от мажоритарния вот. Това стана ясно от думите на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна. Йорданов беше категоричен, че от страна на ИТН няма да има предложение за мажоритарен вот, и обяви в ролята на последна инстанция, че този парламент няма да изкара пълния си мандат. И двете изказвания са крайно нелогични, тъй като масово очакванията към “Има такъв народ” в момента са две: въвеждане на мажоритарен вот в изпълнение на инициирания от тях референдум и сформиране на стабилно и отговорно правителство”, атакува партията на Слави спортният министър в оставка Красен Кралев.

“Как ИТН ще обяснят отказа си от мажоритарен вот пред онези 2,5 млн. души, подкрепили референдума на “Шоуто на Слави” - какво ли мислят днес хората, чийто глас беше използван като знаме в последните години, за да влязат Слави Трифонов и екипът му в парламента?”, попита Кралев във фейсбук.

Първият законопроект, който ГЕРБ ще внесе в новия парламент, ще бъде за мажоритарни избори, обяви пък в кулоарите шефката на групата Десислава Атанасова. Напомнихме от първия ред на втората политическа сила, че са длъжни да осъществят заявката, която имаха преди години след референдума и която ГЕРБ два пъти внася в рамките на предходни състави на Народното събрание, обясни и тя.

 Карадайъ предупреди новите - под 100 сте, без заедност няма кабинет

Борисов подаде оставка и излезе в отпуска, БСП поиска забрана да сключва договори

Чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер или друга изявена партийна фигура, няма да са възможни, защото трите нови партии в парламента имат само 92 мандата. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди трите “партии на протеста”, че ще им трябва подкрепата на движението. И в този контекст отново спомена резониращата най-силно дума в речите на ДПС - заедност.

“ДПС няма да гласува за правителство на някоя партия или коалиция, ако не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с указани цели, средства и срокове за тяхната реализация”, зарече се Карадайъ.

В първия работен ден на новия парламент премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството, както е по конституция, но без самият той да отиде в парламента. Новината бе съобщена от Мика Зайкова, която като доайен изпълняваше ролята на председател. В залата последваха бурни аплодисменти от депутатите. А няколко часа по-късно правителствената пресслужба съобщи, че от днес Борисов излиза в отпуска. Той самият разясни, че ще използва времето да се готви усилено със състава на нов кабинет, който ГЕРБ ще предложи начело с бившия външен министър Даниел Митов.

Няма вариант обаче той да бъде гласуван от НС, стана ясно от очертаните и вчера в речите на политическите лидери възможни коалиции.

Готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите ни опоненти. Ако това не стане, отказваме да носим отговорност, ако страната ни бъде хвърлена в хаос и безпътица, обяви новата шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Нито преговаряме с ГЕРБ за правителстов, нито с ДПС за нови избори, категорична бе лидерката на БСП Корнелия Нинова, опровергавайки различни слухове.

Тя отново заяви подкрепа за кабинет на “Има такъв народ”, но по политики, насочени към “разграждане на порочния модел на управление и грабеж на България”. А ако ИТН не предложат правителство и третият мантдат стигне до социалистите, партията тепърва щяла да решава какво да прави.

Кабинет на ГЕРБ няма да подкрепят и от “Демократична България”. Ако им бъде поискана подкрепа от “Има такъв народ” и се договорят, щели да влязат в управляние с тях, обяви намеренията на коалицията съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Разговорите за кабинет, които “Изправи се! Мутри вън” ще водят, ще бъдат публични, лаконична бе шефката на групата Мая Манолова.

Формацията на Слави, чиито отговори цялата страна чака от 4 април, единствена не обяви никакви бъдещи намерения по формиране на новата изпълнителна власт.

Парламентът да наложи мораториум на кабинета “Борисов” - докато е в оставка, да не сключва никакви договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции, поиска пък БСП.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Архив

Вижте какво е състоянието на пътищата тази вечер

СНИМКА: pixabay

Повечето вузове ще имат кандидат-студентски изпити присъствено

Да отпадне ли "Мутри вън" от името, спорят Таня Дончева и Хаджигенов

Да отпадне ли "Мутри вън" от името, спорят Таня Дончева и Хаджигенов

СНИМКА: Архив

Пътна полиция провежда традиционната си кампания "Абитуриенти"

"Градус": Компетентните органи да извършат бърза и безкомпромисна проверка

"Градус": Компетентните органи да извършат бърза и безкомпромисна проверка

Десислава Трифонова

Шефката на Агенцията за инвестиции: Уволниха ме без причина и предизвестие

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber