Тошко Йорданов: Внасяме промени в Изборния кодекс и такива за субсидия от 1 лев на глас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709374 Тошко Йорданов: Внасяме промени в Изборния кодекс и такива за субсидия от 1 лев на глас Тошко Йорданов: Внасяме промени в Изборния кодекс и такива за субсидия от 1 лев на глас www.24chasa.bg
Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Още днес групата на "Има такъв народ" ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас.

Това обяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в словото си при откриването на 45-ото народно събрание. Той се обърна не само към колегите си и присъстващите в пленарната зала, но и към гражданите, които са извън нея.

Имаме парламент, който е различен от всички предишни - той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото в него има представители на хората, които протестираха 1 година. Има депутати в дясната част на залата, и в лявата, които бяха на жълтите павета да протестират, и които ядоха бой от полицията, каза Йорданов.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро, каза още Йорданов. Но основната задача пред парламента била задължителната промяна в Избирателния кодекс.

Той изброи предлаганите от "Има такъв народ" промени, които се искат и от хората - да се махне ограничението за секциите в чужбина, вот по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение, изцяло машинен вот, да се разпусне ЦИК и да се избере нова. Това са неща, които този парламент трябва да изпълни абсолютно веднага, каза Йорданов.

От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори. На тях Йорданов отговори: Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство.

Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща, допълни Йорданов.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Състоянието на пътищата в страната

Вижте състоянието на пътищата в страната

Юрист: Или обжалват отказа за вписване, или се потвърждава конгресът на БФС

Юрист: Или обжалват отказа за вписване, или се потвърждава конгресът на БФС

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Проф. Витанов: COVID-19 се свива, третата вълна си заминава

Мика Зайкова: Парламентът не е "цирк", в цирка хората се трудят

Мика Зайкова: Парламентът не е "цирк", в цирка хората се трудят

Документи и свидетели за атентата срещу папата 40 години по-късно

Документи и свидетели за атентата срещу папата 40 години по-късно

"24 часа" на 8 май - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 8 май - вижте първите страници през годините

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber