„България мол“ се оказа собственост на шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708520 „България мол“ се оказа собственост на шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов „България мол“ се оказа собственост на шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов www.24chasa.bg
Вагит Алекперов. Снимка Архив
Вагит Алекперов. Снимка Архив

„България мол“ и прилепените към него две офис сгради, наречени „Инфинити тауър“ се оказват собственост на президента на руската нефтена компания „Лукойл“ Вагит Алекперов. Това разкри сайтът „Бивол“, публикувайки документи, от които се вижда, че най-вероятно още от 2018 г., когато имотът бе продаден от дотогавашния инвеститор на базирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, той всъщност е собственост на руския милиардер, съпругата му Лариса и синът му Юсуф.

Зад люксембургския фонд официално стои испанската инвестиционна група Squircle Capital, но от документите, които „Бивол“ е публикувал в рамките на международно разследване, почнато от френския вестник „Льо Монд“, се вижда, че към началото на 2020 г. реалните собственици на групата са руският милиардер и семейството му чрез своя The Venice Trust. Те притежават и редица други имоти в страни от ЕС, най-вече в Испания и Франция и разследването тръгва именно от там.

„България мол“ се оказа собственост на шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Не се знае цената на сделката, по която тръстът на Алекперов е придобил имота, но по оценки от пазара той няма как да струва под 100 млн. евро. Освен това дружеството собственик „Бул. България 69“ е заложено пред Уникредит Булбанк и италианската банка майка Уникредит като обезпечение по кредит за 119 млн. евро. Дългът, макар и преструктуриран и значително намален след сделката от 2018 г., все още не е изплатен, става ясно от документите, които „Бивол“ публикува.

Досега в нито една своя публична поява в България Вагит Алекперов не е загатвал, че притежава и голям столичен мол. Той не е отбелязан и в Търговския регистър като краен собственик на дружеството „Бул. България 69“, както изисква Законът за мерките срещу изпирането на пари. Там фигурира само испанският гражданин Хосе Каирета Риера.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

БНБ СНИМКА: Архив

БНБ: За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Петя Аврамова

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Най-голям през последните три месеца на миналата година се оказва средният размер на жилищата в Габрово.

Най-големи жилища строят габровци – средно по 197 кв. метра

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

Електропроводи в Южна България

Бизнесът иска отлагане на обединението с пазарите за ток през Гърция и Италия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber