3-ма политици купували гласове за Божков, за малко да го вкарат в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708306 3-ма политици купували гласове за Божков, за малко да го вкарат в парламента 3-ма политици купували гласове за Божков, за малко да го вкарат в парламента www.24chasa.bg
Васил Божков

l Бизнес дамата Надежда Бацанова

командвала кандидат за депутат,

общински съветник и ромски тартор

l Свидетел е с охрана от Бюрото

по защита към главния прокурор

Партията на Васил Божков е била с реален шанс да влезе в парламента, ако престъпната група за купуване на гласове в нейна полза не е била разбита, научи “24 часа”.

Задържаните преди вота са бизнес дамата Надежда Бацанова, която е била кандидат за евродепутат през 2014 г., 6-ият в благоевградската листа на “Българско лято” Сергей Димитров, общинският съветник от Раковски Димитър Топалов, който е бил зам.-кмет на града, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков. Четиримата е трябвало да “инвестират” стотици хиляди левове за купуване на вот, основно в махалите на няколко града.

“Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън Европейския съюз. Парите от тази страна е трябвало да се пращат в Турция, а след това да се транспортират с мулета до България. Получавайки парите, организаторът на групата е имал задача да ги презпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели”, обясни схемата прокурор Антоанета Панчева, без да назовава името на партията и на лидера ѝ.

Като организатор на схемата е обвинена Надежда Бацанова. Тя живее в София, а фамилията ѝ е от Петрич. Има хотел, бензиностанция и кабелна телевизия. През 2014 г. е кандидат за евродепутат от партията БАСТА с лидер бившия земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов. Прокуратурата, МВР и ДАНС са прехванали нейни разговори с един от лидерите на партията на Васил Божков, от когото получавала указания и който трябвало да дава парите. За нея в прокуратурата има данни, че

освен с купуване

на гласове се е

занимавала и с

организиране на

протести

Разследването за търговия с вот започва в Пловдив. По него са събрани данни, че Сергей Димитров предлага пари за гласове. Той обаче е кандидат за народен представител от партията БНО (“Българско лято”) в област Благоевград. Заради имунитета му делото е изпратено по компетентност в Софийската градска прокуратура.

Сергей Димитров е обвинен като участник в престъпната група. През последните години е имал общо с няколко партии, особено по избори, показа справка на “24 часа”. През 2015 г. е застъпник за БСП на местните избори в Пловдив. След това става член на ГЕРБ и работи за партията на вота за кмет и общински съвет през 2019 г. Напуска управляващите преди няколко месеца и става учредител на “Републиканци за България” на Цветан Цветанов. Заедно с него новата партия припознават и Надежда Бацанова и майка ѝ Добринка, но по-късно всички се ориентират към “Българско лято” на Васил Божков. Така Сергей Димитров става 6-и в листата на мандатоносителя БНО за Благоевград. 

Третият участник в групата за купуване на гласове е Димитър Топалов от Ракитово. Той е бил зам.-кмет на града, издигнат от “Евророма”. През 2019 г. е бил кандидат за кмет от “Воля”, но печели само място в местния парламент, общински съветник е и до днес. Димитров и Топалов са експерти по ромските въпроси. Четвъртият участник в бандата, Асен Бошнаков от Пловдив, пък имал огромно влияние върху махалите в града под тепетата.

За да купуват гласове, без да бъдат хванати, Надежда Бацанова раздала на мъжете мобилни апарати и симкарти. Събирала ги на конспиративни срещи в София, Петрич, Карлово, Пловдив и други градове, за да координират действията си.

Действали са от

6 февруари в

цялата страна,

а разследването срещу тях е започнало на 10 март. Има и свидетел, който е разказал за купуването на гласовете за “Българско лято”. Той е с охрана от Бюрото по защита към главния прокурор.

“Участниците са работили по няколко схеми - издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места по 20 лв., на други - по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева за т.нар. индианска нишка, по която обвиняемите са търгували вота.

Освен с пари четиримата са действали и по корпоративната схема. Търсили са собственици на големи фирми, обещавали са пари и услуги, за да спечелят гласовете на работниците. Собственик на завод за перилни препарати например се е срещал със Сергей Димитров, който му обещал съдействие за кандидатстване по европрограми. Надежда Бацанова пък финансирала издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват за “Българско лято”. Третата схема, по която са планирали да купуват вот, е чрез застъпниците.

Трябвало да

раздават по

100 лв. на всеки

от тях,

а той да води по трима гласоподаватели. 

“Претърсени са много адреси и автомобили. Намерени са тефтери със записки и списъци на бъдещи гласоподаватели с личните им данни. Иззети са телефони и лаптопи. Назначени са графологична експертиза за авторството на почерка в тефтерите”, каза прокурор Панчева.

Партията БНО, с която “Българско лято” на Васил Божков се яви на изборите, спечели 94 515 гласа на изборите, или 2,95%. Въпреки резултата Божков обяви, че ще иска касиране на вота заради манипулации.

Освен групата, която е трябвало да купува гласове за Божков, са разбити и други, посочиха от прокуратурата.

Бяха установени лихвари, каналджийство, наркотици, пране на пари, които в навечерието на изборите търсиха да осигурят гласове на определен кандидат, партия или коалиция.

Сийка Милева обясни, че има спад на регистрираните престъпления заради мерките на службите. Запорирани са 425 хил. лв. и са иззети други 383 хил. лв., с които е трябвало да се пазаруват гласоподаватели за различни политически сили.

“4 са делата в Софийската градска прокуратура, които са дошли от други райони в страната, защото в тях има 5-има обвиняеми кандидати за депутати. Разследванията са в началото, но има разпитани достатъчно свидетели и иззети телефони и компютри”, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

От СРС-тата: 200 хиляди ми дават, започвам да купувам яко от понеделник

По разследването на групата за купуване на гласове са използвани специални разузнавателни средства. Ето какви диалози са водили участниците в организацията:

24 март

Сергей Димитров: В понеделник започваме здраво. 200 000 лв. ми дават, за да започна да купувам яко, по 80 лв. давам...

27 март, в заведение

Мъж: Абе те хората няма да бачкат за без пари, и 2000 да са, бе!

Участник 2: Не, две хиляди гласа ще ги извадиме. Аз знам как да ги извадим. Ако ми дадат брошури в последния момент... Давам им брошурите, давам им по хиляда лева и са готови.”

Мъж: По хиляда лева?

Димитър Топалов: Ами колко, ха. Колко са хиляда лева бе, брат?

Мъж: Па хиляда лева са нищо, бе!

Участник 2: Даваш им, те са 15-20 човека, даваш им по 1000 лв... Тя да им ги даде. Аз не ща даже. И брошури да им даде, да им даде по 1000 лв. да бачкат. За мен нищо не искам оттук. Ще им дам от общината 2 (не се разбира), ще му дам 1000 гласа, те да изкарат надолу повечко и това е. А без пари? Кой работи, бе?

Мъж: Ма никой не работи без пари, бе.

Мъж: Ти колко хора си вързал в момента?

Сергей Димитров: Ми над 40, над...

Мъж: Над 40 човека. Тия хора колко ще доведат още?

Сергей Димитров: Ама това са лидери. Това не са хора. Те са босове.

Мъж: Три-четири ще доведат сега.

Сергей Димитров: Да.

Мъж: Да кажем...

Сергей Димитров: 2000 гласа само Сандански той ни ги извади, бе.

Разговор между лица от мъжки пол (М1 и М2) и ръководителя на групата (Р)

24 март 2021 г. в дома на Надежда Бацанова

Мъж: А за ****** колко мислиш, че...? Той колко са, те са 500 човека, каза. Ма те, сигурно 100-150 минимум. Нали ги взема и без години там?

Надежда Бацанова: Да, да.

Мъж: Абе сложи ги 200-300 човека.

Надежда Бацанова: 300. Не може 150. 300 той каза, че ще ги изкара, дето са възрастните.

Мъж: Те имат и семейства там, това-онова... А Помакът иначе ще изкара със сигурност 100 човека... ще изкара. Поне.

Мъж 2: Затова ще пипаме на сигурно само. Като ти кажем “Да”, в смисъл, нещата са при нас, иди се срещни с хората. В смисъл, тогава вече може по-тежко да им говориш.

Мъж: Пред него?

Надежда Бацанова: Точно така. Затова ти казвам, най-добрият вариант, да му дадем на човека 5000 лв. и да му кажем той да си вдигне неговите си хора. Да ги подкара като обикновени граждани, дето отиват да гласуват.

24 март 2021 г., отново в дома на Бацанова

Тя: Да говориме с тоя твоя човек, дето ги има тея 150-200 човека. Да се договориме с него, примерно да му дадеме, ако не, не ни позволяват застъпници, наши да сложиме. Да му дадем на него примерно 3, 4, 5 хиляди лева и той да ги, да ги подкара под колонка да отидат да гласуват само.

Мъж 2: Да, но това ще е примерно надвечер или през деня. Не преди това да се дават.

Бацанова: Не, не, не. Когато излезе протоколът.

Мъж: Аа, да.

Бацанова: Но не по 100 лв. на човек. Разбираш ли? Това се опитвам да ти кажа. Да му дадеме на него, той да си вдигне неговата свита, и под колонка да си ги изкара.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Състоянието на пътищата в страната

Вижте състоянието на пътищата в страната

Юрист: Или обжалват отказа за вписване, или се потвърждава конгресът на БФС

Юрист: Или обжалват отказа за вписване, или се потвърждава конгресът на БФС

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Проф. Витанов: COVID-19 се свива, третата вълна си заминава

Мика Зайкова: Парламентът не е "цирк", в цирка хората се трудят

Мика Зайкова: Парламентът не е "цирк", в цирка хората се трудят

Документи и свидетели за атентата срещу папата 40 години по-късно

Документи и свидетели за атентата срещу папата 40 години по-късно

"24 часа" на 8 май - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 8 май - вижте първите страници през годините

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber