Гласовете за Божков и “Възраждане” от чужбина дошли от социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705052 Гласовете за Божков и “Възраждане” от чужбина дошли от социалните мрежи Гласовете за Божков и “Възраждане” от чужбина дошли от социалните мрежи www.24chasa.bg
ВАСИЛ БОЖКОВ СНИМКА: 24 часа

Високите резултати на партията на бизнесмена Васил Божков и националистите от “Възраждане” в чужбина са една от изненадите на изборите, категорични са социолози и политолози. На фона на представянето им на изборите - 2,95% за БНО и 2,45% за “Възраждане”, партията на Божков например бе трета в Дубай с 11% и четвърта в Лондон със 7,7 на сто от гласовете.

Докато зад високите резултати в емирствата обаче стоят едва 54 гласа, то във Великобритания

Божков е подкрепен от

1153-ма само в Лондон

Това нареди БНО на четвърто място сред предпочитанията на Острова. 13 бяха общо секциите в Лондон. В ситито най-много гласове - 6472, имат Слави Трифонов и неговата “Има такъв народ”. За разлика от Дубай второто място е за “Демократична България”, която получава 3165 бюлетини. Висока подкрепа във Великобритания получава и патриотичната “Възраждане” - 2694 за целия остров. В същото време за управляващите от ГЕРБ са гласували 2086, което ги поставя чак на пето място в предпочитанията на българите във Великобритания.

Голямата подкрепа за т.нар. антисистемни партии поне на Острова не е изненадваща, тъй като много от гласуващите обявиха, че искат промяна в България, а участвалите до момента в парламента партии са показали, че нямат воля за такава. Особено силно това проличало, отказвайки да премахнат ограничението от 35 секции за страни извън ЕС, въпреки че във Великобритания бяха събрани заявления за откриване на 87 места за гласуване. Затова се стигна и до километричните опашки в Лондон и до невъзможност стотици да упражнят правото си на глас след часове чакане пред тях, тъй като определеното време за гласуване свърши.

Повечето хора се бяха информирали от социалните мрежи за политическите сили, обещаващи промяна. Именно там “Демократична България”, “Възраждане” и БНО бяха доста активни по време на предизборната кампания. Пред посолство в Лондон жена сподели, че искала много да пусне бюлетина, за да тръгне най-сетне страната ни в правилната посока, управляващите да започнат да мислят за гражданите, а не само за себе си и хилядите, принудени да търсят препитание в чужбина като нея, да се върнат при близките си в България.

До деня на вота тя дори не знаела

къде се намира дипломатическата

ни мисия,

но помолила своята работодателка - англичанка, да ѝ помогне и двете бяха дошли заедно.

Пред българския магазин “Розова долина” в Източен Лондон, където имаше две секции, възрастен мъж сподели, че се преселил преди няколко години във Великобритания. Направил го от отчаяние, след като къщата му в родината била разрушена от наводнение и получил за нея едва 300 лева обезщетение. Казва, че на Острова живее далеч по-добре, синът му има хубава работа, но изпитва носталгия по България и затова гласува за промяна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber