Китай разширява тестването на дигиталния юан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702845 Китай разширява тестването на дигиталния юан Китай разширява тестването на дигиталния юан www.24chasa.bg
Китай разширява тестването на дигиталния юан
СНИМКА: Pixabay

От 10 до 23 април в Шънджън се провежда поредният тест на дигиталния юан, в който ще се включат нови 500 000 души към досегашните ползватели на валутата, а целта му е да очертае потребителските навици, съобщава Радио Китай

В края на 2019 г. Китай стартира пилотна програма за използване на дигиталния юан в няколко района на страната, а самата валута ще представлява законно платежно средство, третирано като M0 (пари в обръщение като монети и банкноти). Негов емитент ще бъде Китайската народна банка, и ще разпространява сред гражданите през определени търговски банки.

Бързото развитие на мобилните разплащания накара правителството да работи за създаването на стабилна и сигурна инфраструктура за плащания на дребно, гарантирайки вътрешната финансова стабилност.

Дигиталният юан се смята, че ще помогне за финансовата инклузивност на Китай, като донесе осезаеми ползи за гражданите и икономиката.

За разлика от небанковите платформи за разплащане, които изискват от потребителите да свързват своите банкови сметки, един дигитален портфейл може да бъде отворен с повече опции за лична идентификация като шофьорска книжка или номер на мобилен телефон. Това означава, че хората без банкови сметки в страната и чуждестранните посетители ще бъдат включени и ще се възползват от новата валута.

Дигиталният юан може също да увеличи ефективността на финансовите операции и да намали разходите за транзакции. Той може да се прехвърля свободно между търговски банкови сметки и небанкови платформи за разплащане, премахвайки бариерите в индустрията.

Освен това дигиталната валута ще гарантира, че поверителността на потребителите ще бъде защитена от нарушаване. По време на Форума за китайско развитие 2021 Му Чанчун, ръководител на Института за изследване на дигиталните валути към КНБ, заяви, че дигиталният юан има най-високото ниво на защита на поверителността сред съществуващите инструменти за разплащане.

Китай не е единствената страна, която планира да пусне дигитална валута. Япония започна да експериментира със свой вариант, а Тайланд представи график за тестване на собствената си дигитална валута при разплащания на дребно.

Трябва да обаче да се има предвид, че въпреки положителните отзиви за пилотните програми на Китай, ще отнеме време докато се реализира официалното въвеждане на дигиталния юан, и още по-дълго докато започне мащабното му използване.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Защо чуждите инвестиции продължават да харесват Китай?

Защо чуждите инвестиции продължават да харесват Китай?

Снимка Радио Китай

САЩ извадиха компания Сяоми от черния списък

Износът на американски стоки към Китай се съживява

Износът на американски стоки към Китай се съживява

Снимка Радио Китай

Китайският лидер отправи поздравления за първото успешно приземяване на китайски космически апарат на Марс

Снимка Радио Китай

Китайската сонда „Тиенуън-1“ кацна на Марс

Снимка Радио Китай

Според американско проучване 98% от китайците подкрепят китайското правителство

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber