Социалист: Защо Радев не ни даде рамо на изборите? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702116 Социалист: Защо Радев не ни даде рамо на изборите? (Обзор) Социалист: Защо Радев не ни даде рамо на изборите? (Обзор) www.24chasa.bg
ЙОРДАН ТАТАРСКИ

6 въпроса за президента към другарите от БСП отправи Йордан Татарски от политическия кабинет на Нинова

Един пост във фейсбук бе на път отново да постави мина в отношенията между БСП и президента. 6 въпроса за Румен Радев зададе социалистът Йордан Татарски, който е член на политическия кабинет на лидерката Корнелия Нинова. Постът му бързо се разпространи из социалните мрежи и медиите, предизвиквайки противоречиви коментари. А по-късно в понеделник Татарски изтри целия си профил във фейсбук.

Днес затвърдих убеждението си, че ние социалистите мълчим за грешките и действията на нашите партньори и говорим само за собствените такива, написа той във фейсбук, цитиран от сайта che-bg.com (б.р. - запазен е автентичният правопис на автора). А ето и въпросите му:

1. Президента Радев искал ли е от БСП осигуряване на масово участие на социалисти в миналогодишното шествие “Пътя на безсмъртието” в памет на Васил Левски, но ръководството на БСП да не е в предните редици;

2. Президента Радев, налагал ли е вето на законопроект на БСП и провел ли е консултации с народните представители преди ветото;

3. Президента Радев, съгласувал ли е избор на Герджиков за служебен премиер през 2017 г.;

4. Президента Радев съгласувал ли е с БСП или направил ли е искане за подкрепа на обявяването на кандидатурата си за втори мандат;

5. Президента Радев искал ли е предложения от БСП за членове на

служебното

правителство,

което е било

съставено вече

според президентски експерти;

6. Президента Радев защо не ни даде едно рамо за отминалите парламентарни избори.

“Това е лична позиция. На другарката Нинова не ѝ стана приятно, разкритикува ме. Кълна се в най-милото си, че тя няма нищо общо с този пост. Какво да ви кажа, Бойко Борисов се кълне във всичко, и аз да се закълна.” Това обясни Татарски пред “24 часа” вчера. Той разказа, че е бил провокиран за поста от срещите на лидерката с областни и общински председатели през уикенда, на които бе коментирано представянето на БСП на изборите и като основна грешка се отчете, че не е имало официална позиция в подкрепа на президента за втори мандат. И обясни, че въпросите му са риторични и са към другарите му, а не към президента.

“Ние говорим за нашите грешки, критикуваме се, но за чуждите грешки, тези на нашите партньори - публично мълчим. А това са въпроси, които се коментират в лични срещи, помежду си, и очаквах да ги чуя от другарите.

Не може в

кулоарите да

говориш едно,

а пред

председателя и

ръководството

да мълчиш”,

каза Татарски.

Той разказа, че като кандидат за депутат от Видин се срещнал с много хора и всички поставяли въпроса за взаимоотношенията, защо БСП не е подкрепила президента. Имаше смисъл да настояваме да се коментира темата след парламентарните избори, защото в кампанията сега тя отклони разговора от този за политиките ни, допълни той.

Той обяви, че позицията му не е в качеството му на съветник на Нинова, а като активен гражданин, имащ свобода на словото. И обясни, че работи към политическия кабинет на председателката на БСП, но не е политически съветник, нито политическо лице, а се занимава с административни въпроси, свързани с Националния съвет, и е ръководител на деловодството.

Много лесно е да се извади нещо от контекста и да се приписва отново на другарката Нинова, каза Татарски. Заради подобни злоупотреби с негови постове си изтрил фейсбука.

“Нека недобросъвестните престанат да замесват другарката Нинова. Аз имам и други постове, които са в подкрепа и на президента, и за това, че другарката Нинова е подкрепяла президента. Другарката Нинова винаги се е държала коректно и винаги е подкрепяла президента. Навремето парламентарната група излезе с декларация също в подкрепа на президента. Вицепрезидентът е от БСП, каква по-голяма подкрепа от това”, каза Татарски.

“Това беше капан. Ако другарката Нинова беше изразила официална подкрепа, какво щяха да кажат опонентите ѝ - че партията има органи - по устав това са конгресът и Националният съвет, които трябва да решат. И тя, ако беше изразила такава подкрепа, щяха да я обвинят, че е нарушила устава и да искат изключването ѝ от партията. Защото ние не сме лидерска партия и си имаме органи”, коментира още Татарски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber