Казус: напускат ли 14 министри на Борисов и 2-ма замове парламента веднага след клетвата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702112 Казус: напускат ли 14 министри на Борисов и 2-ма замове парламента веднага след клетвата Казус: напускат ли 14 министри на Борисов и 2-ма замове парламента веднага след клетвата www.24chasa.bg
Кабинетът “Борисов” при клетвата му преди 4 г. Сега не е ясно кога избраните за депутати министри ще положат клетвата в НС.

По конституция не може да си едновременно депутат и в изпълнителната власт, засяга и областните управители. Случило се е и през 2009 г., но тогава бе ясно, че ще има бързо ново правителство

Президентът не бърза с указа за свикване на Народното събрание

Трябва ли 14 министри и двама техни заместници да напуснат парламента веднага след клетвата си като народни представители от ГЕРБ?

Влизат ли следващите в партийните листи, или просто министрите на Бойко Борисов остават на постовете си в изпълнителната власт и отлагат депутатската си клетва до излъчването на нов кабинет. Тогава обаче групата на ГЕРБ остава с 14 души по-малко.

По-вероятно е колегите от следващите места в листите

да станат депутати

само за месец-два,

после да отстъпят на министрите от “Борисов 3”, които да се върнат на банките, коменитира юрист от управляващата партия.

Казусът възниква, тъй като по конституция не може да си народен представител и едновременно с това да си в изпълнителната власт, напомня доц. Наталия Киселова, доктор по конституционно право, дългогодишен съветник и секретар на предишните двама президенти по юридически въпроси. (Виж тълкуванието ѝ, направено за “24 часа”, по-долу.)

Досега подобен казус е имало само през 2009 г., но тогава министрите, избрани за депутати, са от загубилите изборите партии и е ясно, че бързо победителят (ГЕРБ) ще излъчи бързо нов кабинет. А и са далеч по-малка бройка. В случая отпреди 12 г. премиерът в оставка Сергей Станишев стана и председател на новата ПГ на БСП.

Сега, веднага щом бъде конституиран парламентът, правителството на Бойко Борисов по конституция ще депозира оставката си пред него. Отделно не е ясно кога президентът ще свика 45-ото НС. Нека първо ЦИК обнародва имената на избраните депутати в “Държавен вестник”, каза снощи Румен Радев. Това ще стане още днес, но коментарът на президента означава, че в същия брой на “Държавен вестник” не може да се чака и неговият указ за свикване на НС. Предположенията са все пак парламентът да се събере на 15 април, четвъртък, или на 16-и.

И подало оставка, правителството ще продължи да работи до избора на ново - неясно кога.

Най-точен по казуса с министрите е текстът в Закона за противодействие на корупцията, според който 14-имата от кабинета “Борисов”

имат едномесечен

срок да решат дали

да са министри,

или депутати

В тази хипотеза попадат Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Петя Аврамова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Десислава Танева, Росен Желязков, Лъчезар Борисов, Теменужка Петкова и Красен Кралев. Също и зам. регионалният министър Николай Нанков, но по закон неговото място като депутат не се пази.

Ако Росен Желязков избере да бъде министър, на негово място ще влезе друг заместник - Георг Георгиев от Външно, и така и той ще попадне в ситуацията на Нанков. Областната управителка на Пловдив-област Дани Каназирева вече е решила да е депутат, научи “24 часа”.

Ако избраните за депутати министри не се оттеглят от НС и останат в качеството си и на народни представители, то тогава всички актове, които приемат, може да бъдат обявени впоследствие за нищожни заради конституционна несъвместимост, предупреждават юристи. “С колеги поддържаме виждането, че на тяхно място ЦИК трябва да обяви нови народни представители”, обясни доц. Киселова.

При тази хипотеза

ето кои ще са

новите временни

депутати:

проф. Любомира Попова (Велико Търново, вместо проф. Костадин Ангелов), Мирослав Аспарухов (Враца, вместо Петя Аврамова), Николай Сираков (Габрово, вместо Томислав Дончев), Зорница Михайлова (Добрич, вместо Деница Сачева), Даниел Александров (Кюстендил, на мястото на Христо Терзийски), Ирина Митева (Ловеч, вместо Николай Нанков), Найден Шопов (Пазарджик, на мястото на Екатерина Захариева), Александър Александров и Христина Георгиева (Перник, заместват Кирил Ананиев и Десислава Ахладова), Алисе Муртезова (Русе, замества Красен Кралев), Пламен Крумов (Сливен, вместо Десислава Танева). От софийския 24-и МИР следващият в списъка е Георг Георгиев, който остава евентуално зам.външен министър и така издва ред на проф. Ана Кочева. В Стара Загора Лъчезар Борисов ще освободи място на Радостин Танев, а в Търговище влиза Митко Стайков вместо Теменужка Петкова. Вместо Красимир Вълчев от Шумен Илтер Бейзатов би трябвало да стане депутат, макар и за месец-два.

Доц. Наталия Киселова, доктор по конституционно право, преподавател в катедра “Конституционноправни науки” в Софийския университет:

След първото заседание министрите

в оставка трябва да излязат от

парламента и на тяхно място

да влязат следващите в списъците

В конституцията пише, че на първото заседание пред новоизбраното Народно събрание старият Министерски съвет подава оставка. След клетвата и тържествената част трябва да се оповести, че е постъпила оставката на правителството. Това може да се съобщи и преди да се открие заседанието, чисто медийно е въпрос на преценка от страна на пиара.

Има две мнения за това как се постъпва с членовете на правителството, което е подало оставка.

До 2009 г., тъй като министрите, избрани за депутати, са били малко - под 10 в парламентарна група, която не е първа по численост, са съвместявали, т.е. били са едновременно министри в оставка и избрани народни представители.

От 2009 г. не е имало случай да се застъпва старо правителство с ново Народно събрание, защото правителствата бяха служебни.

Сега, тъй като са страшно много, ако не се лъжа 14 министри от една парламентарна група са избрани за депутати, това може да създаде напрежение още от първия ден.

Поради тази причина ние с колеги поддържаме виждането, че те трябва да подадат оставката, да се закълнат като народни представители, да излязат след първото заседание и на тяхно място ЦИК да обяви нови народни представители - следващите в листата.

Първо, по този начин се запазва съотношението на силите, тоест парламентарната група на ГЕРБ ще има налични всички народни представители.

Второ, те ще подлежат на парламентарен контрол. Ако са депутати и министри в оставка, като ги извикат в какво качество ще се явят, ако не са напуснали парламента. Биха могли да кажат: “Ние сме депутати, няма да отговаряме”. Но пък иначе не са освободили креслата в Министерския съвет. Поради тази причина трябва да са само министри, а на тяхно място да влязат следващите в листите.

Сега се дават заявки да се правят промени в Изборния кодекс, промени във ваксинационния план, Закона за личния фалит. Това са неща, които изискват да има адекватни министри, а не такива, които да се разкъсват между НС и МС.

Затова смятам, че трябва да излязат и на тяхно място да влязат като депутати следващите в листите.

Другото мнение е практиката до 2009 г., но тогава е имало ясни мнозинства, които почти веднага са формирали правителство.

Конституцията казва, че народен представител, избран за министър, прекъсва задълженията си като народен представител. Въпросът е под избран какво се разбира - избран от същото Народно събрание или избран от предишното.

Конституцията е мислила, че ще има ясни мнозинства, които да формират правителство. Ако е ясно, че формира първата сила, няма да е драма. Но тъй като се очаква, че ще има втора или евентуално трета, тогава настъпва проблем. А като влязат тези след тях, се гарантира, че се запазва мнозинството.

Министрите в оставка може и да не положат клетва, а да го направят по-нататък, но тогава парламентрната група ще бъде с по-малко народни представители. Те ще са министри в оставка, докато се избере следващото правителство, и тъй като е неизвестно колко време, затова според мен по-разумно е да влязат други хора.

Сроковете колко време е възможно да са едновременно депутати и министри в оставка може да се видят в Закона за противодействие на корупцията. Там има един текст, който казва, че в рамките на един месец този, който е избран или назначен, трябва да се освободи от несъвместимостта си. Според мен надделява разбирането, че когато си и народен народен представител, и министър, не можеш да чакаш месец, по-разумно е, като положат клетва, да влязат следващите.

При зам.-министрите и областните, ако останат на постовете си, те губят правото да станат после депутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber