US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9701610 US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики) US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики) www.24chasa.bg
US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики)

Доклад за глобалните тенденции сочи, че пандемията е задълбочила икономическото неравенство

Американското разузнаване рисува мрачна картина на бъдещето на света в нов доклад “Глобални тенденции 2040”. В него се посочва, че пандемията от COVID-19 е задълбочила икономическото неравенство, изразходва правителствените ресурси и e разпалила националистическите настроения, съобщи Ройтерс.

Автор на доклада, изготвян на всеки 4 г., е Съветът на американското национално разузнаване. Документът е предназначен да помогне на политиците и гражданите да предвидят икономическите, екологичните, технологичните и демографските събития, които ще оформят света през идните 20 години.

Докладът тази година се фокусира силно върху въздействието на пандемията, наричайки я “най-значимия глобален разпад след Втората световна война, който ще има със сигурност здравословни, икономически, политически и отбранителни последици, които ще се развихрят през следващите години”.

Докладът

не е удобен за

четене, ако сте

политически

лидер

или международен дипломат - или се надявате да бъдете такъв през следващите години, отбелязва Би Би Си.

Експертите представят няколко сценария за това как може да изглежда светът през 2040 г. Най-оптимистичният е “ренесанс на демокрациите”. Според тази прогноза демократичните правителства ще се окажат “по-способни да насърчават научните изследвания и технологичните иновации, катализирайки икономически бум”. Това ще им позволи да се справят с напрежението на домашната сцена и да се противопоставят на международните съперници.

Най-песимистичният сценарий е “трагедия и мобилизация”. Тук се предвижда как COVID-19 и глобалното затопляне могат да опустошат световните доставки на храни, което да доведе до безредици, които ще убият хиляди.

В документа се разглеждат и различните фактори, влияещи на бъдещето, като политическата нестабилност.

“В много страни хората са песимистично настроени към бъдещето и стават все по-недоверчиви към лидерите и институциите, които според тях не могат или не желаят да се справят с разрушителните икономически, технологични и демографски тенденции”, предупреждава докладът. Според него хората отправят

все

по-разнообразни

изисквания към

правителствата

в момент, когато те са все по-ограничени в това, което могат да свършат.

Американското разузнаване смята, че това несъответствие между способностите на властите и очакванията на обществеността вероятно ще се разшири и ще доведе до по-голяма политическа нестабилност, включително нарастваща поляризация и популизъм в политическите системи, вълни на активност и протестни движения. В най-крайните случаи се очаква насилие, вътрешен конфликт или дори срив на държави.

“Гледайки напред, много демокрации вероятно ще бъдат уязвими за по-нататъшна ерозия и дори колапс”, предупреждава докладът и добавя, че този натиск ще засегне и авторитарните режими.

Въпреки че здравето, образованието и просперитетът на домакинствата са направили исторически подобрения през последните десетилетия, този напредък ще бъде трудно да се поддържа не само заради последиците от пандемията, но и от застаряващото население и потенциално по-бавния икономически растеж. Според анализаторите напредъкът в технологиите има потенциал за справяне с редица проблеми, включително изменението на климата и болестите, но може да предизвика и ново напрежение. 

Очакванията са съперничеството между Китай и водена от САЩ коалиция от западни държави вероятно да се засили, подхранвано от смяна на военните сили, демографските данни, технологиите и “засилването на разделението по отношение на моделите на управление”.

“Държавните и недържавните съперници ще се борят за лидерство и надмощие в науката и технологиите с потенциално каскадни рискове и последици за икономическата, военната и обществената сигурност”, се казва в доклада.

В международен план анализаторите очакват интензивността на конкуренцията за глобално влияние да достигне най-високото си ниво след студената война през следващите две десетилетия на фона на продължаващото

отслабване

на стария ред

Рискът от конфликт може да се увеличи, като става все по-трудно да се възпрепятства използването на нови оръжия. Джихадисткият тероризъм вероятно ще продължи, но има предупреждение, че крайните десни и леви терористи, насърчаващи проблеми като расизъм, екологичен и антиправителствен екстремизъм, могат да се възродят в Европа, Латинска Америка и Северна Америка. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Руският патриарх Кирил към жените: Не правете
аборт – църквата ще отгледа детето ви

Руският патриарх Кирил към жените: Не правете аборт – църквата ще отгледа детето ви

Великобритания е разтревожена от броя заразени с индийския вариант на коронавируса

Великобритания е разтревожена от броя заразени с индийския вариант на коронавируса

Премиерът Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Заев поиска помощ от Гърция за намиране на решение на проблемите с България

Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Борис Джонсън поиска незабавна деескалация на насилието в Израел

Международното летище "Бен Гурион" Снимка: Уикипедия

"Хамас" изстрелял огромна ракета по второто по големина летище на Израел

Испанският премиер Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Испания ще използва COVID сертификати за пътуване през юни

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber