Европол: Организираната престъпност проникна във всички сфери в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9701084 Европол: Организираната престъпност проникна във всички сфери в ЕС Европол: Организираната престъпност проникна във всички сфери в ЕС www.24chasa.bg
"Европол" предупреди днес страните членки на ЕС да бъдат бдителни за представяни по границите им фалшиви сертификати за отрицателен тест за коронавирус.
"Европол" предупреди днес страните членки на ЕС да бъдат бдителни за представяни по границите им фалшиви сертификати за отрицателен тест за коронавирус.

Организираната престъпност продължава да се разпространява във всички сфери в Европейския съюз, сочи публикуван днес доклад на Европейската полицейска агенция - Европол, цитиран от ДПА.

Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма, предупреди днес Европол в доклада, която е задълбочен анализ на организираната престъпност и който бе представен в Лисабон.

Съществува голяма опасност престъпниците да използват пандемията от коронавируса и нейните дългосрочни икономически и социални последици, сочи докладът. Те може да се превърнат в "идеални условия" за престъпниците да взимат на прицел граждани, бизнеси и обществени организации, се допълва в доклада.

Въз основа на хиляди случаи и данни на разследващи органи и служби за сигурност в целия ЕС експертите на Европол са изготвили подробен анализ. В него се констатира, че 70 процента от престъпните групи и мрежи действат в най-малко три страни членки на ЕС. Повече от 40 процента от тях се занимават с трафик на наркотици, който засега заема най-голям дял сред престъпните дейности в ЕС.

Анализът показва ясно високата степен на професионална организация на престъпните групи и това колко тясно подземният свят е преплетен със законни икономически дейности, предаде БТА.

Групите са организирани като бизнес предприятия с различни нива на ръководство. Повече от 80 процента от престъпните мрежи използват легални бизнес структури, а повече от 60 процента от тях прибягват също до корупция като средство за развиване на бизнеса си.
Прането на пари е професионално организирано и е създадена паралелна нелегална финансова система, сочи докладът, като допълва, че престъпните групи биха използвали всички възможности за подкопаване на европейските икономики.

Докладът, който бе представен днес в Лисабон, се изготвя веднъж на четири години, допълва Франс прес. По повод представянето му, пред френската информационна агенция Катрин Дьо Бол, шефката на Европол, каза, че коронавирусната пандемия е открила нови възможности да се експлоатират страховете на обществото. В началото е било наблюдавано нарастването на количествата на маски и хидроалкохолен гел менте. Сега нараства търговията с фалшиви ваксини и фалшиви тестове за коронавируса, предназначени за самотестване.

В доклада на Европол се казва и, че пандемията е благоприятствала и киберсигурността, предвид това че рестрикциите са принудили хората да живеят и работят повече в интернет. "Ключови инфраструктури ще продължат да бъдат взимани на прицел от киберпрестъпниците в идните години. Това представлява значителен риск", допълва Европол в доклада си.

В края на януари властите на няколко западни страни, сред които САЩ, държави членки на ЕС и Украйна, отбелязаха значима точка срещу кибепрестъпността с операция, която позволи да се разкрие злонамерен софтуер, наречен Емотет, който е смятан за най-опасния в света.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Крепостта Меджидитабия край Силистра

ЕК обяви конкурса „Най-добри европейски дестинации“ за 2022 г.

Европейската комисия

Прогноза на ЕС: България ще има ръст на реалния БВП с 3.5% през 2021 г.

Е171 се използва основно в сладкиши, а експертите смятат, че лесно може да бъде намерена подходяща алтернатива.

Еврокомисията иска да забрани добавка в сладкиши и дъвки

Зоран Заев и Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК: София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси

Кадър и видео ЕП

Откриха Конференцията за бъдещето на Европа

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел

Позицията на САЩ за патентите на ваксините не било чудодейно решение

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber