Рамазан по време на пандемия - мюсюлманите лавират сред ограниченията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700838 Рамазан по време на пандемия - мюсюлманите лавират сред ограниченията Рамазан по време на пандемия - мюсюлманите лавират сред ограниченията www.24chasa.bg
Рамазанът, който започва тази седмица, настъпва в момент, когато голяма част от света е засегната от сериозна нова вълна на коронавируса. СНИМКА: Ройтерс
Рамазанът, който започва тази седмица, настъпва в момент, когато голяма част от света е засегната от сериозна нова вълна на коронавируса. СНИМКА: Ройтерс

За рамазана тази година Магди Хафез копнее да възстанови един почитан ритуал: отново да присъства в джамията за нощните общи молитви, наречени тарауи.

Миналата година коронавирусът попречи на 68-годишния египтянин да отиде, както обикновено, в джамията за тези молитви, които са традиционни по време на най-свещения месец в исляма. Пандемията наруши ислямските поклонения по света, включително в Египет, където джамиите бяха затворени за богомолци миналия рамазан.

"От 40 години ходя в джамията, така че определено това беше много, много трудно нещо", каза той. "Но нашата религия ни заповядва да се пазим взаимно."

Но все пак според него "усещането е съвсем друго и духовността през рамазана не може да се сравни с нищо".

Впоследствие Египет разреши на джамиите отново да отворят за петъчните общи молитви, а за този рамазан в страната ще бъде позволено на джамиите да извършват тарауи, също с предпазни мерки, включително съкращаване на продължителността на молитвата.

Рамазанът, който започва тази седмица, настъпва в момент, когато голяма част от света е засегната от сериозна нова вълна на коронавируса. За много мюсюлмани, които лавират сред ограниченията, това означава, че надеждите за по-добър рамазан от миналата година са попарени след рязкото увеличение на нивото на заразяванията, въпреки че мерките са различни в отделните страни.

Рамазанът е време за пост, богопоклонение и благотворителност, но и време, в което хората обикновено се събират за молитви, сядат заедно на празнични трапези след приключването на дневния пост, тълпят се в кафенетата и си ходят на гости.

Някои страни пак налагат нови ограничения. Но има силна тревога, че общите ритуали през месеца могат да предизвикат ново значително увеличение на заразяванията.

"Неспазването (на мерките) миналия рамазан, прибързаната отмяна на наложения полицейски час тогава и повторното отваряне на местата за събирания . . . доведоха до тежки последици, продължили месеци", каза регионалният директор на Световната здравна организация за Източното средиземноморие Ахмед Ал Манзари.

"Силно се тревожим от повторение на това, което се случи миналия рамазан, особено след като рамазанът съвпада с друг важен празник - Великден", заяви той по имейл. Православните християни честват Възкресение Христово на 2 май.

В Пакистан новите случаи се увеличиха от малко под 800 на ден в началото на месеца миналата година до над 6000 на ден няколко седмици след края на рамазана. Според служители увеличението до голяма степен се е дължало на пренебрегването на ограниченията от пакистанците. След като имаше понижение, заразяванията в страната отново се увеличиха, надхвърляйки 5000 нови случая на ден.

В Иран в събота започна 10-дневна карантина в момент на значително нарастване на заразяванията, настъпило след две седмици официални почивни дни за персийската Нова година Норуз.

За мнозина икономическите трудности също така пораждат тревога във връзка с рамазана. В раздираната от война Сирия Абед Ал Ясин се безпокоеше как ще изглежда тази година неговият ифтар - празничната трапеза след приключването на поста при залез слънце.

"Ще е трудно да има дори фатуш", каза Ал Ясин, говорейки за салата, която играе основна роля през свещения месец в страната.
Той ще прекара втори рамазан в палатково селище близо до турската граница, след като е бил принуден да напусне родния си град миналата годна по време на подкрепяно от Русия настъпление на правителствените сили, довело до разселването на стотици хиляди хора.

"Главното ни желание е да се върнем в домовете си", каза Ал Ясин, който живее в палатка със съпругата си, тримата си синове и дъщеря си. Той каза, че разчита основно на хранителни помощи. Хората в лагера наскоро са получили чували с леща, макарони и булгур, а всеки ден получават хляб.

Ливан е смазан от най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история, а положението е допълнително влошено от пандемията и огромната експлозия в Бейрут през август, причинила много жертви.

"Преживяваме период, в който някои хора постят, без значение дали е рамазан или не", каза застрахователният брокер Натали Наджим. Тя каза, че дори със своята работа едва успява да покрие разходите за храна. "Какво да кажем за другите, които са загубили работата си?"

За да предотврати големи събирания през рамазана, Саудитска Арабия забрани на джамиите да сервират ифтар и сухур - ястие малко преди началото на поста при изгрев слънце.

Мнозина мюсюлмански религиозни лидери, включително в Саудитска Арабия, се опитват да разсеят тревогите, свързани с приемането на ваксина срещу коронавируса по време на рамазана, като казват, че това не представлява нарушение на поста.

В Индия, където новите заразявания превишават предишните върхови нива, мюсюлмански теолози призовават вярващите стриктно да спазват ограниченията и да се въздържат от големи събирания, като същевременно приканват доброволци и старейшини да се грижат за нуждаещите се.

Миналата година рамазанът в Индия беше помрачен от нарастваща ислямофобия след обвинения, че първоначалното увеличение на заразяванията е било свързано с тридневна среща на ислямската мисионерска организация "Таблиги джамаат" в Делхи.

В Пакистан властите позволяват на джамиите да останат отворени през рамазана, като са въведени правила, включващи забрана за присъствие на богомолци над 50-годишна възраст и изискване за маски.
Но като се има предвид, че правилата до голяма степен бяха пренебрегвани миналата година в страната, лекари искат правителството да затвори джамиите.

"Много сме разтревожени заради събиранията", каза вчера генералният секретар на Пакистанската медицинска асоциация д-р Кайсер Саджад. Той призова правителството и пакистанските духовници да изготвят по-добър план за рамазана, за да спрат разпространението на вируса. "Трябва да се поучим от миналата година", каза той. Саджад призовава за пълна карантина в източния град Лахор.

Афганистан оставя на богомолците да се грижат едни за други, да спазват дистанция и да не ходят в джамиите, ако се чувстват болни.
"Спасяването на човешки живот е задължение . . . не можете да поставяте живота на някой човек в опасност или въобще под някакъв риск", каза Сайед Мохамад Шерзади, който ръководи отдела за хаджа и религиозните въпроси в провинция Кабул.

Малайзия е наложила някои ограничения върху придвижването и е обявила извънредна ситуация заради коронавируса, при което работата на парламента беше прекратена до август след взрив на инфекции.

Страната обаче отмени миналогодишната забрана върху молитвите тарауи и базарите за рамазана, които продават храни, напитки и дрехи, макар че ще бъдат в сила строги мерки.

И отново в Египет, където заместник-министърът по въпросите на джамиите в министерството на вакъфите Ну Елесауи отправи послание към вярващите преди началото на месеца: "Ако искате божиите домове да останат отворени, спазвайте предпазните процедури и правила."
Рамазанът също така обикновено има отчетлив културен и социален привкус за мнозина.

В Египет огромни билбордове с ликовете на знаменитости рекламират телевизионни сериали, свързани с рамазана, които са любимо развлечение за мнозина. На оживени пазари около джамията "Ал Сайеда Зайнаб" в Кайро пазаруващи хора разглеждаха сергии, отрупани с декоративни фенери в ярки цветове за рамазана, проверяваха какво се предлага и се пазаряха за разни стоки.

В друг квартал на Кайро хора позираха с огромен фенер за рамазана, издигащ се над една улица, и правеха снимки.

Една традиция по време на рамазана в Египет, която за втора година става жертва на вируса, е "Трапезата на състрадателните" - общ благотворителен ифтар, на който непознати хора споделят заедно безплатни ястия, поднесени на дълги маси на улицата.

Трапезите може да ги няма, но не и характерният за този месец дух на даряването.

48-годишната Невин Хусейн каза, че колеги й донесли "рамазански торби", пълни с ориз, олио, захар и други основни продукти, раздавани на нуждаещи се семейства. Тя каза, че това е годишна традиция, още по-силно необходима заради пандемията, засегнала препитанието на много хора, които и преди това са били в затруднено положение.

"Това е месец на милосърдието", каза тя. "Бог е щедър, а това е месец на щедростта."

(БТА)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Епидемията у нас се топи. За седмица 44% по-малко болни, жертвите с 25% надолу (Графики)

Епидемията у нас се топи. За седмица 44% по-малко болни, жертвите с 25% надолу (Графики)

545 нови случаи на COVID у нас - 9,5% от тестваните, 594 излекувани (Инфографики)

545 нови случаи на COVID у нас - 9,5% от тестваните, 594 излекувани (Инфографики)

Италианският остров Капрая

Италия започва да ваксинира жителите на малките острови

пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Чехия отваря магазините и детските градини от 10 май

Медик се грижи за пациенти с коронавирус в COVID отделение в Полша.
СНИМКА: Ройтерс

Първи три случая на бразилския щам на коронавируса в Полша

Американският президент Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Швейцария: Отказът на САЩ от патенти на ваксините оставя много въпроси открити

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber