Адмирал Ефтимов: Искаме представители в бъдещия космически център на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700093 Адмирал Ефтимов: Искаме представители в бъдещия космически център на НАТО Адмирал Ефтимов: Искаме представители в бъдещия космически център на НАТО www.24chasa.bg
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база. Снимки министерство на отбраната
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база. Снимки министерство на отбраната

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия днес отбеляза тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви пред журналисти адмирал Ефтимов.

За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система, отбеляза той. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето, допълни адмиралът. Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16, блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът.

На журналистически въпрос той отговори, че в момента проблемите в учебната авиация са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите. Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове, каза началникът на отбраната.

На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над София, каза още адмирал Ефтимов.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: pixabay

Повечето вузове ще имат кандидат-студентски изпити присъствено

Да отпадне ли "Мутри вън" от името, спорят Таня Дончева и Хаджигенов

Да отпадне ли "Мутри вън" от името, спорят Таня Дончева и Хаджигенов

СНИМКА: Архив

Пътна полиция провежда традиционната си кампания "Абитуриенти"

"Градус": Компетентните органи да извършат бърза и безкомпромисна проверка

"Градус": Компетентните органи да извършат бърза и безкомпромисна проверка

Богомил Павлов Кадър: бТВ

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Гордият Павел с един от медалите си

Медалист от Менделеевата олимпиада изписа стаята си с формули

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber