Акциите на "Алибаба" с ръст от 8% след глобата от 2,8 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/9699552 Акциите на "Алибаба" с ръст от 8% след глобата от 2,8 млрд. долара Акциите на "Алибаба" с ръст от 8% след глобата от 2,8 млрд. долара www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) заяви, че глобява технологичния гигант "Алибаба Груп Холдинг" с приблизително 2,77 млрд. долара за нарушаване на антимонополното законодателство на страната, предаде БНР.

Регулаторът обвини "Алибаба" в "злоупотреба с господстващо положение на пазара", тъй като компанията не позволява на търговците да използват други платформи за електронна търговия и възпрепятства свободното движение на стоки.

Alibaba Group заяви, че приема решението и ще работи за прилагане на промени, изисквани от SAMR. "Alibaba приема наказанието с искреността и ще гарантира, че ще го спазва с решителност“, се казва в изявление на компанията. "За да изпълни своята отговорност пред обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона с изключително старание, ще продължи да укрепва своите системи за съответствие и да надгражда растежа си чрез иновации".

След новината за наложената глоба акциите на "Алибаба" поскъпват с близо 8% на Хонконгската борса, тъй като с това решение „се разсеяха черните облаци“, надвиснали през последните месеци над компанията.

Акциите на "Алибаба" се търгуват без промяна спрямо нивата от началото на годината, като в рамките на последните 12 месеца те поскъпнаха с около 20 на сто.

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант Даниел Джан отбеляза, че не очаква глобата да има "значително въздействие" върху "Алибаба" и добави, че компанията ще намали бариерите и разходите за участие на търговците на нейната платформа за търговия.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

София на пето място по ниски цени на тока

София на пето място по ниски цени на тока

Тази година не имало опашки в офисите на НАП, защото над 85% от данъчните декларации да подадени онлайн.

НАП с рекорд – събрала 8,8 млрд. лв. за 4 месеца

Земеделската земя се е увеличила с 9 на сто за десет години

Земеделската земя се е увеличила с 9 на сто за десет години

Месец за насърчаване на потреблението в Китай

Месец за насърчаване на потреблението в Китай

Рачникът представлява речни раци, сварени с перлен ориз и запечени на фурна.

9 традиционни менюта ще привличат чужденците

Летище Варна очаква 14 000 полета.

СНИМКА: МАРИЯНА БОЙКОВА

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber