Избират шеф на парламента от три жени, фаворит е Ива Митева от “Има такъв народ”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9698794 Избират шеф на парламента от три жени, фаворит е Ива Митева от “Има такъв народ” Избират шеф на парламента от три жени, фаворит е Ива Митева от “Има такъв народ” www.24chasa.bg
Като шеф на правната дирекция на НС Ива Митева участваше в заседанията на правната комисия. На снимката е с Филип Попов от БСП и Христиан Митев от ОП.

Юрист отново ще е начело на Народното събрание

Три жени са сочени като фаворитки за председател на новото Народно събрание. И трите са видни юристки, с опит в парламентаризма - Ива Митева от “Има такъв народ” и Татяна Дончева и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Така отново начело на парламента ще има правист, след като в ръководството на 44-ото НС нямаше нито един. Това сочат предварителните проучвания сред нагласите на основните политически сили в 45-ото народно събрание.

Председателят на парламента трябва да бъде избран на първото заседание на новите депутати. Плановете на президента Румен Радев са да го свика за 15 април.

Традиция е председателят на НС да се излъчва от най-голямата парламентарна група. ГЕРБ обаче е в изолация и вариантът нейна кандидатура да бъде подкрепена от останалите групи е минимален. Въпреки това се спряга отново името на Караянчева.

По-големи са шансовете следващият председател на Народното събрание да бъде посочен от “Има такъв народ”. А в партията на Слави Трифонов имало перфектно подготвен за поста човек - Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Ива Митева е юрист и дълги

години беше

сътрудник на

правната

комисия,

а в момента е директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” на НС. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Сега Ива Митева става депутат от “Има такъв народ”. Влиза втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов. Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, се очаква кандидатурата ѝ, ако наистина бъде издигната, да събере подкрепа.

Дни преди старта на новото Народно събрание в групите вече вървят разговори и за номинациите за представители в парламентарното ръководство. Досега винаги всички групи са имали зам.-председатели на НС. Дори и да излъчи председател, “Има такъв народ” има право и на заместник.

Номинацията на “Изправи се! Мутри вън!” пък ще зависи и от разпределението на постовете в бъдещата им парламентарна група - ако я оглави Манолова, тогава на председателската трибуна като зам.-шеф на НС се очаква да седне Дончева.

Завъртя се и

името на

Мария Капон

от ЕНП, която също се завръща в парламента от тази коалиция.

Все още не е ясно дали от ГЕРБ ще предложат за поста Караянчева, или ще предпочетат ново лице. В БСП отново се спряга името на Кристиан Вигенин, който заемаше поста и в предишния мандат. От ДПС в предишния мандат бе Нигяр Джафер, но е възможно сега да издигнат друг. В “Демократична България” също има политици с опит като Атанас Атанасов и Христо Иванов, но може и ново лице да бъде предложено за ръководството на НС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видеосъдържание

Георги Милков

Гледайте пак ТВ "24 часа" в неделя - по какви сценарии ще живеем след мача? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber