127 971,7 гласа праг за влизане в парламента, 11 отказаха депутатски места (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9695213 127 971,7 гласа праг за влизане в парламента, 11 отказаха депутатски места (Обзор) 127 971,7 гласа праг за влизане в парламента, 11 отказаха депутатски места (Обзор) www.24chasa.bg
127 971,7 гласа праг за влизане в парламента, 11 отказаха депутатски места (Обзор)

Слави Трифонов ще е представител на Стара Загора вместо на Варна

Хаджигенов избра да влезе от София, отстъпи място на Мария Капон

На 127 971,72 е равна 4%-ната бариера за влизане в парламента. Това става ясно от решението на ЦИК, с което бяха обявени окончателните резултати от парламентарните избори на 4 април.

Прагът сега е с 8849,24 гласа по-нисък спрямо този от предишния парламентарен вот през 2017 г. Тогава бариерата е била 136 820,96 гласа.

Групата на коалицията ГЕРБ - СДС в 45-ия парламент ще е от 75 депутати и тя ще представлява 31,25% от 45-ото Народно събрание. За коалицията са гласували 837 707 избиратели. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” получава 51 мандата в парламента или 21,25% от депутатите със своите 565 014 гласа. Окончателните мандати за “БСП за България” пък са 43. Тоест с 480 146 гласа социалистите ще имат 17,92% от мандатите в НС. Групата на ДПС ще има 30 депутати. “Демократична България - обединение” вкарва 27 депутати в парламента. 14 мандата получава “Изправи се! Мутри вън!”.

3 200 098 е

общият брой на

действителните

гласове,

подадени за кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети на 4 април. От тях гласовете с хартиена бюлетина са 2 424 409, а с машина - 775 959. Общият брой пък на гласувалите за 6-те партии и коалиции, които влизат в парламента, е 2 672 393 души.

Единадесет от избраните за депутати кандидати обаче се отказаха от местата си в НС. Девет от тях са от листите на ДПС и двама - от ГЕРБ, като единият е лидерът на партията Бойко Борисов.

Преди няколко дни евродепутатът от ДПС Искра Михайлова обяви във фейсбук, че е подала заявление в ЦИК, с което се отказва от парламента. Така от Пазарджик, където тя бе водач на листата на ДПС, партията вкарва шефа на областната структура в града Юмер Хамза, който е втори в листата, и третия - доскорошния депутат Сергей Кичиков.

Откази подадоха и двама от листата на движението в Кърджали - кметът на града Хасан Азис и областният лидер Ресми Мурад, който бе трети в листата. Така от Кърджали тримата депутати на ДПС ще са Мукаддес Налбант, шефа на МДПС - Кърджали Байрам Байрам и Адлен Шевкед. Лидерът на партията

Мустафа

Карадайъ е

декларирал,

че вместо

от Кърджали

влиза от Шумен

Два са отказите от врачанската листа на - четвъртата Десислава Тодорова и петата Каролина Кьолер, които обаче я пренаредиха с преференции. Оттам партията вкарва един депутат - Йордан Цонев.

Отказ да е депутат е подал и кметът на Гълъбово Николай Колев, който бе четвърти в листата в Стара Загора, но я пренареди с преференции. Така оттам в парламента би трябвало да влезе очният лекар Тунджай Йoзтюрк, тъй като водачът Халил Летифов е избрал да е депутат от Благоевград.

Два отказа има и от листата на ДПС в София-област - от водача Руслан Коларов и третия Александър Методиев, известен като Бат Сали. Така депутат би трябвало да стане вторият в листата Цветан Енчев.

Последната, отказала място в НС от ДПС, е Айсел Руфад, втора в листата в Шумен. Оттам партията получава два мандата - Карадайъ и Хамид Хамид.

Отказ да влезе в парламента е подал и Павлин Ганчев, който бе седми в листата на ГЕРБ - СДС в Габрово и я пренареди с преференции. Оттам ГЕРБ вкарва двама депутати - водача Томислав Дончев и юристката Невена Минева.

След отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да е депутат,

от Пловдив влиза

юристът Радомир

Чолаков,

а от 25-и МИР в София на петия в листата - Христо Гаджев, експерт по национална сигурност и отбрана.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов влиза в парламента от София и освобождава място на третия в пловдивската листа доц. Ивайло Старибратов. Формацията получи в Пловдив два мандата и в 45-ия парламент отива и издателят Манол Пейков. Други двама от “Демократична България” също са заявили откъде влизат - ИТ предприемачът Ивайло Мирчев ще е депутат от 24-и МИР в София, а вместо него от Бургас влиза общинският съветник Димитър Найденов. Пулмологът Александър Симидчиев влиза от София-област и на негово място от 25-и МИР в София депутат става зам.-кметицата на столичния район “Оборище” Бонка Василева.

Както вече стана ясно, лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също води листата в Пловдив, влиза от София и освобождава място за третия Иван Петков-Бебето.

В Пловдив тримата депутати на ГЕРБ са Иван Тотев, Вежди Рашидов и Радомир Чолаков.

По-рано вчера стана ясно и че Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” ще е депутат от 25-и МИР в София. Той отстъпва мястото си в Пловдив на председателя на Единна Народна партия Мария Капон. Хаджигенов съобщи за това във фейсбук. Капон се завръща за втори път в парламента, след като през 2005-2009 г. бе депутат от ОДС.

Две места в листата на ГЕРБ във Варна освободиха здравният министър проф. Костадин Ангелов и спортният Красен Кралев. Ангелов е заявил пред ЦИК, че ще е депутат от Велико Търново, а Кралев от Русе. Така от Варна ГЕРБ вкарва в НС досегашният депутат Павел Христов и Владимир Вълев - Питбула. За световния шампион по кикбокс, който е сред най-титулуваните български бойци, това ще е втори депутатски мандат. Желание да бъде избран за депутат от 24-и МИР в София е изразил транспортният министър Росен Желязков. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ в Благоевград за мениджъра Стоян Стоев.

Министърът на образованието

Красимир Вълчев

ще е депутат

от Шумен

и освобождава място от Стара Загора за икономическия министър Лъчезар Борисов.

Най-много размествания има при депутатите от “Има такъв народ” - 11 двойни кандидати заявиха откъде желаят да бъдат избрани. Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора, като освобождава място във Варна. Виктория Василева влиза от София-област и в Кюстендил. Икономистът Любомир Каримански ще е депутат от Варна и освобождава място в Габрово. Имунологът проф. Андрей Чорбанов ще е депутат от 23-и МИР в София, като освобождава място в Ямбол. Сценаристите, които са част и от партийното ръководство, Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Филип Станев, ще са депутати от Бургас, Пловдив-град и от 25-и МИР в София, като освобождават места съответно в Ямбол, Пловдив-област и Хасково. Друг от сценаристите - Драгомир Петров, влиза от Разград вместо от Силистра. Учителката Юлия Чортленева ще е депутат от Плевен, като така освобождава място в Кърджали. Журналистът и репортер в телевизията на Слави Станислав Балабанов влиза в НС от Пазарджик вместо от Ловеч, а Георги Георгиев - от София-област вместо от Враца.

Избраните от два района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК откъде искат да са депутати. В неделя ЦИК трябва да обяви поименния списък на новите 240 народни представители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber