Проф. Ангелов или доц. Мангъров? 26 пъти повече българи повярваха на министъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/9695208 Проф. Ангелов или доц. Мангъров? 26 пъти повече българи повярваха на министъра Проф. Ангелов или доц. Мангъров? 26 пъти повече българи повярваха на министъра www.24chasa.bg
Проф. КОСТАДИН АНГЕЛОВ СНИМКА: 24 часа

135 медици атакуваха политиката на 4 април, само 9 влизат

Най-много вкарва групата на ГЕРБ-СДС - четирима, от БСП е един. Единствено от хората на Мая в парламента няма лекар

Хирургът Костадин Ангелов и инфекционистът Атанас Мангъров бяха двама от общо 135 лекари, които атакуваха политиката на 4 април.

Това бе най-голямата бройка лекари сред кандидат-депутатите, откакто има Народно събрание у нас, но въпреки това в 45-ия парламент влизат само 9 медици.

Битката между здравния министър и основния критик за мерките, с които тази власт бори заразата, завършва в огромна полза на професора. Костадин Ангелов е успял да “издърпа” своята коалиция ГЕРБ-СДС във Варна и Велико Търново, където водеше депутатските листи, с общо 80 291 гласа. Атанас Мангъров се изправи срещу него във Варна. Там и в 23-и избирателен район в София той е събрал общо 3094 привърженици на своята политика, гласували за партия АБВ. Което значи, че бившият шеф на Александровска болница е успял да привлече 25,9 пъти повече гласове от колегата си от Инфекциозна болница.

И докато Ангелов прекрати кандидатдепутатската си кампания, за да говори само по темата, в която е компетентен - медицина и COVID, Мангъров се изявяваше навсякъде и по всички теми от името на политическата сила на бившия вътрешен министър Румен Петков. Включително и за енергетика.

От АБВ

разчитаха на

доц. Мангъров да

привлече хората,

настроени срещу

COVID мерките

у нас, тъй като в последната година той се превърна в лицето на идеологията срещу локдауните, маските и социалната дистанция.

Мангъров обаче остава извън парламента, както и цялата АБВ, която не можа да прескочи бариерата от 4%.

Инфекционистът събра едва 574 преференции като водач в морската столица, където партията получи 1305 гласа. Доцентът получи най-много гласове от симпатизантите на АБВ и в 23-и МИР, където също беше водач. Там номера му са отбелязали 785 души от общо 1789 столичани, които дадоха гласа си за партията в този район.

В директната битка между министъра и опонента му във Варна като водач на листата на коалицията ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов осребри рейтинга си с 5398 преференции, а синята коалиция там събра 56 904 гласа. А идеята, че Мангъров ще привлича гласове от хора, които не вярват в коронавируса, явно не сработи, след като доцентът там се оказа с едва 574 преференции.

Като водач и във Велико Търново проф. Ангелов получи 2632 личен вот при подадени за ГЕРБ 23 387 бюлетини. Там единствен с повече е местният журналист и издател Димитър Николов с 3219 преференции.

Оказва се, че във Велико Търново е бил по-сериозният опонент на здравния министър - едно от най-ярките лица на “Има такъв народ” имунологът проф. Андрей Чорбанов. Той и идеите му за по-леки COVID мерки му донесоха 3689 преференции, а партията на Слави събра 20 336 гласа.

Така Ангелов и в старата столица е победил с повече от 3 хиляди гласа за ГЕРБ-СДС проф. Чорбанов и “Има такъв народ”. Имунологът от БАН многократно се изказваше в последните месеци против твърдите мерки като затварянето на заведения и магазини. Той отричаше ефикасността на затягането, което въвеждаше правителството при пиковете с най-много заболели.

Извън парламента остава и друг лекар - знаков кандидат, който като доц. Мангъров се бори за гласовете във Варна - лидерът на КОД и бивш здравен министър Петър Москов. Той успя да събере 210 преференции, а за партията са гласували едва 625 души.

Една от големите изненади дойде от “Демократична България”. Известният пулмолог д-р Александър Симидчиев става депутат от 26-и МИР София-област, където водеше листата на ДБ. Там е събрал най-много преференции от всички кандидати - 1226. За разлика от столицата обаче в областта обединението получи ниска подкрепа (5482 души). Лекарят бе на трета позиция в 25-и МИР, където симпатиите на избирателите

са го наредили

веднага след

водача Христо

Иванов,

като със своите 2525 преференции изпревари изявения природозащитник Борислав Сандов.

Д-р Симидчиев обаче за разлика от Мангъров и Чорбанов е сред експертите, които цяла година говориха експертно и сериозно за COVID, пораженията от вируса и нуждата от превенция.

Най-много лекари в новия парламент вкарва ГЕРБ-СДС начело със здравния министър. Депутат отново ще е досегашната председателка на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя получи 1715 преференции при общо 15 571 гласа за коалицията в Смолянския район, където водеше. Въпреки че Дариткова е депутат от 2009 г.

в четири

мандата, тя

продължава да е

общопрактикуващ

лекар с над 3000

пациенти

Трети в нейната листа бе анестезиологът и бивш депутат в 44-ото НС Красимир Събев. Той е от гражданската квота на ГЕРБ, шеф е на отделението по анестезиология в смолянската болница. Д-р Събев е първи по преференции в целия избирателен район - 2696, но остава извън парламента, защото в Смолян ГЕРБ и СДС взеха само един мандат.

Но коалицията може да се похвали и с още двама видни хирурзи в парламентарните си редици. Единият е водачът в Плевен проф. Григор Горчев. Пионерът в роботизираната хирургия и

име в световната

медицина

проф. Горчев

взе 2388 преференции при общо 9210 гласа за коалицията в региона. Другият нов депутат медик е съдовият хирург и шеф на ямболската областна болница д-р Димитър Рунков, събрал 1412 личен вот като водач там при общо 11 703 гласа за паритята.

ГЕРБ се разделя с един от най-дългогодишните депутати и личен лекар на Бойко Борисов доц. Лъчезар Иванов. Той бе четвърти в листата за 25-и МИР, където водач бе Борисов. Въпреки че премиерът се отказа от депутатското си място, това

не помага на

Лъчезар Иванов

да влезе в

парламента -

той е изместен

с преференции от

актьора Евгени

Будинов,

който е събрал 343 лични предпочитания. А докторът има само 197 преференции.

“Има такъв народ” вкарва в парламента и друго известно име в здравеопазването освен проф. Андрей Чорбанов. Това е бившият директор на “Александровска” доц. Силви Петров, който влиза от Хасково. Той бе на второ място там . Преференция за него са отбелязали 458 души, а партията взе в този МИР 15 664 гласа.

Единственият депутат лекар от БСП в новия парламент е онкологът проф. Георги Михайлов, който и в последния мандат бе част от червената група. Някогашният директор на онкохематологичната болница в столицата този път ще седне на депутатската банка като водач на листата в Благоевград. Там обаче е събрал 1056 преференции, които иначе биха го наредили на 5-а позиция сред всички кандидати. За левицата са гласували 19 286 благоевградчани.

ДПС пък ще разполага с двама лекари - бившия социален министър и досегашен шеф на социалната комисия д-р Хасан Адемов и хирурга Джевдет Чакъров, който бе министър на околната среда. Сред здравните специалисти на движението вече няма да е зам.-председателката на НС и на здравната комисия д-р Нигяр Джафер, която не се впусна в изборната надпревара. Като водач в Добрич Хасан Адемов събра 301 преференции при 6003 бюлетини за ДПС в района. Д-р Чакъров влиза от Силистра, където бе водач и взе 273 бюлетини личен вот при над 14 хил. гласа за движението. В ДПС обаче по принцип преференциалното гласуване не се насърчава.

Единствени в парламента медици не вкарват от “Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова, където преобладават юристите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber