Слави обеща да взема само по 1 лв. субсидия, но тя е 8 лв. - или му дават цялата, или нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9694694 Слави обеща да взема само по 1 лв. субсидия, но тя е 8 лв. - или му дават цялата, или нищо Слави обеща да взема само по 1 лв. субсидия, но тя е 8 лв. - или му дават цялата, или нищо www.24chasa.bg
Слави Трифонов и Тошко Йорданов на кастинга за депутати, който проведоха от шоуто през 2017 г.

Законът не позволява друго, единственият начин е промяна в бюджета за 2021 г.

Още преди края на този месец лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов е изправен пред опасността да наруши едно от предизборните си обещания.

На 30 април на партиите ще се преведе първият транш на субсидията им за 2021 г. И ИТН ще получи своя дял, преизчислен спрямо месеца, в който си спечели правото на държавна издръжка. И сметката ще е по 8 лв. на глас, а не 1 лв., както обеща Слави още от референдума преди 4 г.

“Ако партия “Има такъв народ” влезе в парламента, тя няма да взема и 8 лв. държавна субсидия. ИТН ще вземе само 1 лев на глас държавна субсидия, защото такава е волята на суверена, ясно изразена на референдум”, написа Трифонов във фейсбук на старта на току-що отминалата предизборна кампания. На 9 март той обясни и че няма да ползват 40-те хил. лв., които се полагат на формацията от ЦИК за медийна кампания.

Партията ще върне на държавата всяка субсидия над 1 лев на глас, независимо дали става въпрос за 3, за 4, за 5 или 6 млн. лв. годишно.

Тези пари ще

бъдат върнати.

Нещо повече -

ИТН влиза в

парламента и

за да спре

хрантутенето

на партиите с парите на всички българи”, написа още той. Трифонов даде пример, че с парите може да се купят медицински хеликоптери, вместо да седят в сметките на партиите, които печелят от лихви. Оказва се, обаче, че това ще е трудно.

Според Закона за политическите партии формациите у нас имат право да получат субсидия от държавата, за да издържат партийния си апарат, ако преминат прага от 1% на парламентарни избори. Размерът на субсидията пък се определя в края на всяка година със Закона за държавния бюджет. В момента за всеки действително получен глас на партиите се полагат по 8 лв. В година на избори и когато размерът на субсидията е променен, се изчисляват наново. На 4 април за партията на Трифонов гласуваха 564 989 души. Това прави субсидия от

4 519 912 лв.

годишно за ИТН

Така според обещанието на Трифонов партията трябва да върне на държавата 3 954 923 лв.

Законът за политическите партии обаче предвижда само изплащане или неизплащане на субсидията. Вариантите партия да не получи субсидия са два - когато лицето, което я представлява, подаде изричен отказ да я получава (като има вариант и отказът да бъде оттеглен впоследствие) или ако формацията не си подаде всички документи. Но става дума за отказ от цялата сума, не и за част от нея.

Казус с отказа от субсидия имаше през 2017 г., когато лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че няма да я ползва, а ще я дарява. Той обаче обяви, че Сметната палата не му разрешила това. От ведомството пък отвърнаха, че запитване от партията до тях за спиране на субсидията изобщо не е имало, а и не са се произнасяли, че тя не може да се дарява. След журналистическо разследване стана ясно, че 3 г. след това Кастадинов си е купил луксозна къща, апартамент, кола и продължава да взема субсидия. Прокуратурата започна разследване срещу него за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Текстовете на закона не предвиждат нито частично изплащане на субсидията, нито вариант за пренасочване на пари от нея.

“Размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас е установен в чл. 66 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. той е 8 лв., поради което не е възможно политическите партии сами да определят размера на държавната субсидия за един получен действителен глас”, категорични са юристи от държавните институции, до които “24 часа” се допита.

Това на практика означава, че за да взема субсидия от 1 лв., “Има такъв народ” ще трябва да внесе промяна в бюджета, която

ще важи за

всички партии

Потърсен за коментар как ще постъпят, зам.-председателят Тошко Йорданов отказа каквито и да е изявления още преди да чуе въпроса.

ИТН ще разполага с 51 депутати и за да прокара промяната, ще се нуждае от подкрепата и на друга от партиите в 45-ото НС.

8-те лева на глас бяха приети още с бюджет 2020 и запазени и през 2021 г. Първата промяна на субсидията всъщност стана през юли 2019 г. Дотогава партиите вземаха по 11 лв. на глас. Именно в шоуто на Слави обаче бе показана поискана от тях справка от финансовото министерство, от която лъсна, че партиите са прибирали пари отгоре - по 13,33 лв., защото им били преразпределени дейстителните гласове за невлезли в парламента формации.

Така бе решено всичко надвзето за периода от 26 май 2016 г. до 30 април 2019 г. да се върне на държавата - общо над 14 млн. лв. Срокът за връщането изтече на 31.1.2021 г.,

17 партии не се

издължиха. Сред

тях са “Атака” и

“Движение 21”

на Татяна Дончева. Финансовият министър Кирил Ананиев ги даде на НАП.

През юли 2019 г. по предложение на ГЕРБ, подкрепено от ДПС, “Атака” и “Воля”, субсидията стана 1 лв. Но ДПС прокара в такъв случай да се разрешат даренията от физически и юридически лица без лимит. Това пък предизвика недоволство на БСП и патриотите. Социалистите съзряха отваряне на вратата към корупционни практики, за да се издържат политическите централи.

В рамките на няколко часа партиите дори останаха без никакви субсидии, след като гласове не събра нито едно от двете алтернативни предложения на ГЕРБ и БСП - съответно за левче и за 8 лв., и то при два опита за гласуване. “Обединени патриоти” не подкрепиха партньора си от управляващата коалиция. На третия опит и след куп препирни се прие вариантът на левицата и от декември 2019 г. партиите у нас получават по 8 лв. на глас, което е валидно и за новите участници в 45-ия парламент.

23 млн. на година ще струват партиите

23 170 955 лв. общо ще е годишната субсидия на партиите, минали границата от 1% на вота на 4 април. Дневната издръжка на 9 партии и коалиции ще е 63 482 лв.

4 от партиите минаха границата от 1% за субсидия, но не влязоха в парламента.

“Републиканци за България” на Цветан Цветанов взеха 42 052 гласа. Това означава, че ще получават субсидия от 336 416 лв. годишно. БНО, която се яви като мандатоносител на партията на Васил Божков - “Българско лято”, взе 94 447 от гласовете, като за нея бюджетът ще плаща 755 576 лв.

За втори път границата от 1% на парламентарните избори мина и “Възраждане” на Костадин Костадинов. На последните избори през 2017 г. тя бе единствената формация, която не влезе в парламента, но получи право на държавна издръжка. Сега ще получава 78 395 лв.

ВМРО, която бе на крачка от влизане в парламента със своите 116 430 гласа, ще взема 627 160 лв. субсидия.

Най-много пари от данъкоплатците ще отидат за издръжката на шестте партии и коалиции, които влизат в 45-ия парламент - общо над 21 млн. лв.

Най-много отново ще вземат ГЕРБ като първа политическа сила. Техните 837 671 гласа им носят по 6 701 368 лв. на година. След тях се подреждат “Има такъв народ” на Слави Трифонов, за които гласуваха 564 989 души. Те ще получават по 4 519 912 лв. БСП със своите 480 124 гласоподаватели получава право на издръжка от 3 840 992 лв. годишно. За ДПС гласуваха 335 701 души и така те ще вземат 2 685 608 лв.

“Демократична България” пък ще разчита на 2 418 160 лв. срещу спечелените 302 270 гласа. А “Изправи се! Мутри вън” - 1 207 368 лв. от вота на 150 921 българи. По закон партиите, които са в коалиция, разпределят субсидиите си според коалиционното споразумение, а при липса на такова сумата се разделя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии. Така например в предишния парламент “Обединени патриоти” - НФСБ, “Атака” и ВМРО, деляха субсидията си на три равни части според коалиционното си споразумение. Не е ясно обаче как ще си я делят участниците в обединението “Демократична България”, в което влизат “Да, България!”, ДСБ и “Зелено движение”.

Доста мътно ще е и разпределението при “Изправи се! Мутри вън”. Там “Изправи се.БГ” и “отровното трио” не са партии, а граждански движения. Мандатоносители са всъщност “Движение 21” на Татяна Дончева, ЕНП на Мария Капон и основаната от Меглена Кунева ДБГ. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber