НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕК отново призовава държавите от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

Европейската комисия призова днес отново държавите от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция. Досега шест държави от Общността не са последвали този призив, предава БТА.

ЕС подписа конвенцията през 2017 г. и ратифицирането на документа остава водеща цел за ЕК, заяви говорител на комисията. Насилието над жените е неприемливо, има нужда от законодателство в тяхна защита, добави той.

По неговите думи въпросът за Истанбулската конвенция и оттеглянето на Турция от документа е било обсъдено при разговорите на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия в Анкара с президента на страната Реджеп Ердоган. Говорителят отбеляза, че е било обсъдено също осигуряването на допълнително финансиране от ЕС за Турция по споразумението за миграцията. Засега точни суми не са разисквани, поясни той.

Говорителят съобщи, че досега Турция е получила по споразумението 4,1 от договорените общо шест милиарда евро. ЕС заяви преди няколко месеца, че е готов да продължи финансирането по споразумението, подготвя се предложение, което се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през юни, уточни той. По неговите думи средствата ще бъдат предназначени отново за подслонените от Турция 3,6 милиона сирийски и 400 хиляди афганистански бежанци.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още