НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Институциите на ЕС положиха основите на бъдещето на Европа с обща декларация

Председателите на Европейския парламент, на Съвета, и на Европейската комисия подписаха Съвместна декларация, която проправя пътя за започването на поредица от дебати и дискусии в нова Конференция за бъдещето на Европа – обещание, залегнало в политическите насоки на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, още през юли 2019 г.

Днес при подписването тя заяви: „Приканваме всички европейци да споделят мнението си. Да заявят в каква Европа искат да живеят, да оформят облика ѝ и да обединят сили, за да ни помогнат да я изградим. Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им. Обещанието ни днес е също толкова ясно: ние ще се вслушаме. След което ще действаме.“

Конференцията си поставя за цел да предостави на гражданите по-голяма роля при оформянето на политиките и амбициите на ЕС за подобряване на издръжливостта на Съюза на кризи, били те икономически, или свързани със здравето. Тя ще създаде нов публичен форум за открит, приобщаващ, прозрачен и структуриран дебат с европейците по въпросите, които са от значение за тях и засягат ежедневието им.

Съвместната декларация съдържа неизчерпателен списък на възможните теми за конференцията.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още