Изолацията отряза една пета от пазара на дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/9578436 Изолацията отряза една пета от пазара на дрога Изолацията отряза една пета от пазара на дрога www.24chasa.bg
Качествените наркотици вдигнаха цената си в пандемията, независимо от намалялото търсене и предлагане.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Качествените наркотици вдигнаха цената си в пандемията, независимо от намалялото търсене и предлагане. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Качествените наркотици вдигат цената си 

С над 20% са спаднали продажбите на дрога по време на пандемичната 2020 г. по данни на МВР, но качествените наркотици всъщност вдигат цената си, показа проверка на “24 часа”.

Затварянето на заведенията за дълъг период от време, както и дистанционното обучение в училища и университети сви нелегалния пазар до критичен минимум. 

Друг фактор за това са увеличената безработица и намаляването на заплатите. Естествено е, когато хората нямат пари, това потребление да падне.

Наркотици се търсят обаче за частните партита, които станаха модерни по време на изолацията. Това е покачило цените на най-евтините наркотици. Там се употребява предимно синтетична дрога. Потребителите са млади хора. Амфетамините и производните им бързо “вдига” хората, прави ги готини в собствените им очи и в тези на околните. Държи ги дълго.

Цената на едро за 1 кг амфетамини е скочила двойно през 2020 г. - от 1500 до 3000 лв. През миналата година хапче е струвало 15 лв., сега е около 20-30 лв. Прахообразният наркотик е най-евтината синтетична дрога на пазара. Забърква се от няколко вида киселини, които се смесват, а след това се варят. Грешната пропорция може да доведе до взрив. 

COVID-19 повиши цената и на марихуаната с над 20% от март м.г. насам. През пролетта и лятото на м.г. ламповата марихуана, която е най-качествена, струваше 15 лв. за 1 грам. Сега достига до 25 лв.

Заради пандемията ограниченията и все по-големите количества, които МВР и митниците залавят, липсва готова продукция за нелегалния пазар.

Кокаинът е сред малкото видове дрога, които запазват цената си въпреки променените условия за живот. Една доза от 0,6 г, както я продават дилърите, се търгува за 120 лв.

“За нея обаче клиенти няма, хората нямат пари”, споделя запознат с черния пазар. Затворените дискотеки също са фактор за липсата на търсене при коката. Но въпреки липсата на клиенти дилърите не намаляват цената, защото стоката вече е закупена на едро за 25 хил. евро. за 1 кг.

Спадът на туристическия поток в летните и зимните курорти също изигра лоша услуга на пазара на дрога. Не е тайна, че младежи от Запад пристигат у нас организирано заради евтиния алкохол и достъпната дрога по нощните заведения. През лятото и зимата ги нямаше, а туристите бяха основно възрастни хора. Така беше отскубнато едно от основните финансови пера на организираните престъпни групи, които продават наркотици по дискотеки и барове в курортите.

Очакванията и на престъпния свят, и на разследващите е този пазар постепенно да се възстанови с отпадането на ограниченията.

Тенденцията за спад на пазара на дрога е отчетена и от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Ускорените проучвания от края на миналата година показват, че употребяващите наркотици е трябвало да преустановят или ограничат дрогирането в началото на миналата година. Много от тях са използвали ограниченията, за да се лекуват.  

Забелязва се намаляване на интереса към кокаин и амфетамини - вещества, които обикновено се употребяват в места за социално общуване, но нараства употребата на марихуана сред някои групи.

“В началото се наблюдаваха смущения в предлагането на вещества на местните пазари на наркотици, което доведе до недостиг и повишаване на цените, но тази тенденция може да се обърне с облекчаването на мерките за социално дистанциране”, пише в доклада.

Дилърите зарязали улицата и се насочили към онлайн продажби и пазарите в “тъмната мрежа”, социалните мрежи и услуги за доставки на пратки по домовете. Данните от наблюдението на пазара показват, че на равнището на разпространението на едро контрабандата чрез въздушния пътнически транспорт също е намаляла, но трафикът чрез морски товарни превози остава на равнището отпреди пандемията.

Производството на синтетични наркотици и отглеждането на канабис в Европа също изглежда стабилно. Въпреки че дългосрочното въздействие на пандемията предстои да бъде анализирано, в краткосрочен аспект се наблюдават промени, например повишен интерес към използването на цифрови технологии на пазара на наркотици и иновации в областта на лечението за употреба на наркотици.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Любомир Дацов

Необразован на заплата колкото качествен работник - нормално ли е, пита експерт

Пенсионери Снимка: Ройтерс

Европа застарява - до 2050 г. над 1/3 от населението ще бъде над 60 г.

Кристиян Николов ще отговаря за смъртта на Милен Цветков (в кръгчето)

Съдът ще разгледа нови експертизи по делото за смъртта на Милен Цветков

Специалният представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски

Скопие продължи мандата на Владо Бучковски за специален пратеник за България

Скенер в инфекциозната клиника на ВМА

ВМА на 130: Обновени клиники и собствена инфекциозна болница

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber