ЕК предлага мерки за гарантиране на равно заплащане за равен труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575065 ЕК предлага мерки за гарантиране на равно заплащане за равен труд ЕК предлага мерки за гарантиране на равно заплащане за равен труд www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд. В предложението, което е политически приоритет на председателя Фон дер Лайен, се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащането и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете, съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

С предложението също така се укрепват инструментите позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие. Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови мерки, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, така и върху жените, които са засегнати особено тежко, ще се повиши осведомеността относно условията на заплащане в рамките на дружеството и ще се предоставят повече инструменти на работодателите и на работниците за справяне с дискриминацията при заплащането на работното място. По този начин ще бъдат взети предвид набор от съществени фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от особено значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличаване на неравенството между половете и до по-голям риск от бедност при жените.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Ловецът на екзопланети: Трифон Трифонов откри ключа дали около Gliese486b има живот

Ловецът на екзопланети: Трифон Трифонов откри ключа дали около Gliese486b има живот

Над 100 млн. европейци  ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Над 100 млн. европейци ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Науката за ваксините прави квантов скок след светкавичния успех срещу COVID (Графики)

Науката за ваксините прави квантов скок след светкавичния успех срещу COVID (Графики)

Френската евродепутатка Вероник Трийе-Реноар бе докладчик в ЕП по програмата.

ЕС дава 5,1 млрд. за модерно здравеопазване през 2021-2027

СНИМКА : Архив

Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber