ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руската ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9574696 ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руската ваксина ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руската ваксина www.24chasa.bg
Европейската комисия представи днес предложения за противодействие на пандемията и призова държавите от ЕС да ускорят ваксинацията.
Европейската комисия представи днес предложения за противодействие на пандемията и призова държавите от ЕС да ускорят ваксинацията.

Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина срещу ковид "Спутник V". Това съобщи говорител на комисията, след като по-рано днес Европейската агенция по лекарствата обяви началото на оценка на руската ваксина, свързана пряко с осигуряването на достъп до пазара на ЕС.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори, заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Сградата на Европейския парламент

2 комисии на Европарламента одобриха търговската сделка с Лондон

Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

Препятствия пред първите траншове от фонда за възстановяване на ЕС

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека"

ЕК не потвърди ще подписва ли нови договори с "АстраЗенека" и "Янсен"

Европейската комисия

Еврокомисията мобилизира млади доброволци за работа с приоритет здравеопазване

ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност

ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber