Радио Китай: САЩ се нуждаят от нова пътна карта за търговията с Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9573713 Радио Китай: САЩ се нуждаят от нова пътна карта за търговията с Китай Радио Китай: САЩ се нуждаят от нова пътна карта за търговията с Китай www.24chasa.bg
Радио Китай: САЩ се нуждаят от нова пътна карта за търговията с Китай

На 1 март службата на търговския представител на САЩ публикува доклад относно търговските въпроси в дневния ред на американското правителство, в който се описва пътната карта за търговията с Китай. В него се казва, че ще се използват всички средства за справяне с „несправедливото поведение“ на Пекин в тази област, предаде Радио Китай.

Тази мярка е обезпокоителна. Провокираните от предишното американско правителство икономически и търговски спорове с Китай навредиха и на двете страни. На фона на пандемията не е подходящо да се формира пътна карта, която ще провокира конфронтации с Китай.

Авторите на доклада би трябвало да попитат американските фермери, които са заети с разширяването на площите за отглеждане на соя и царевица. Според съобщение на Министерството на земеделието на САЩ, тази пролет те ще добавят 5% земя. „Това се дължи на развитието на търговията и силното търсене от Китай“, каза Сет Мейър, икономист от Министерството. Китай е голям пазар за американските индустрии, разчитащи на износа.

Американските компании в Китай също не са съгласни с пътна карта, която е в разрез с принципа за сътрудничество и взаимна изгода. Според публикувания съвместно от Търговската камара на САЩ и Родиум груп доклад, ако САЩ намалят половината от инвестициите си в Китай, загубите за БВП ще достигнат 500 милиарда щатски долара. Ако американските компании се разделят с Китай, ще са изправени пред риска да загубят своята световна конкурентоспособност.

Ако Китай и САЩ си сътрудничат, това ще е от полза и за двете страни. Но ако предпочетат сблъсъка, ще понесат загуби. Това бе доказано през годините след установяването на дипломатически отношения между двете страни. Търговско-икономическите отношения между тях са резултат от закономерностите на пазара и избор на компаниите. Опитите да се променят икономическите закономерности с политическа сила не са актуални, не разрешават проблемите в САЩ и ще навредят на глобалната индустриална верига и веригата на доставки.

Очевидно е, че в момента САЩ се нуждаят от нова пътна карта за търговията, т.е. да зачитат пазарните и икономически закономерности и правилата за свободна търговия, да контролират различията и да засилят сътрудничеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китай е на второ място в света по брой поставени ваксини срещу COVID-19

Китай е на второ място в света по брой поставени ваксини срещу COVID-19

Износът на китайски играчки бележи ръст през 2020 г. въпреки ограниченията от пандемията

Износът на китайски играчки бележи ръст през 2020 г. въпреки ограниченията от пандемията

СНИМКА: Радио Китай

През последните 10 години Китай запазва първо място в света по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект

Китай насърчава доброволната ваксинация срещу COVID-19

Китай насърчава доброволната ваксинация срещу COVID-19

СНИМКА: Радио Китай

Лавров: Русия и Китай не водят никаква „ваксинална война“

СНИМКА: Радио Китай

През следващите пет години Китай очаква сериозен ръст на фотоволтаичните инсталации за жилищни нужди

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber