България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9572069 България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г. България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г. www.24chasa.bg
Довършването на т.нар. жп магистрала “Тракия”, която трябва да осигури влакове със 160 км в час, е един от най-скъпите проекти с еврофинансиране - по него има пуснати търгове за над 2 млрд. лв.
Довършването на т.нар. жп магистрала “Тракия”, която трябва да осигури влакове със 160 км в час, е един от най-скъпите проекти с еврофинансиране - по него има пуснати търгове за над 2 млрд. лв.

Подадените проекти надхвърлят с 1 млрд. лв.

бюджета на всички програми

9,6 млрд. лв. са реално разплатените пари към 3 март по еврофондовете, които осъществяват кохезионната политика на ЕК, при бюджет от 18,26 млрд. лв.

Това показва справка за сключените договори и разплатените суми по европрограми. Усвояването на евросредствата от Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд е 52,35%.

Друга справка в сайта на ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020) за всички оперативни програми и европейски източници на финансиране показва, че има проекти, които надхвърлят с 1 млрд. лв. общия бюджет по всички програми, който е 25,29 млрд. лв.

Разплатени са 11,41 млрд., което е 45,15% от общата сума за периода 2014-2020 г.

Тъй като периодът за окончателно усвояване на евросредствата е 2023 г., то страната ни има да похарчи още 13,9 млрд. в следващите две години.

С най-висок процент - 62,13, е програмата “Развитие на човешките ресурси”. След нея е ОП “Регионално развитие” с разплатени 58,75%, или 1,89 млрд. лв. вече са при бизнеса, който е изпълнявал проектите. Те са най-вече на общините и са с фокус да ги направят по-привлекателно място за живеене.

Пак при строителите са отишли и реално разплатените 52,18% от бюджета на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, които са 1,8 млрд. лв.

52,14% от европарите в оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност” са при бизнеса, като сума това са 1,68 млрд. лв. Договорени са над 90% от бюджета, което е 3,23 млрд. лв.

По-назад е програма “Околна среда”, при нея разплатените суми са 1,3 млрд. лв., което е 38,77%. Затова пък при нея има наддоговаряне на парите на 113,33%, което прави 3,84 млрд. - с 400 млн. над отпуснатия бюджет.

Усвояването на парите за сближаване стана повод България да бъде отличена от ЕК. Заедно с Швеция, Гърция, Кипър, Финландия, Португалия и Нидерландия страната ни е сред най-добре представилите се с направените инвестиции по кохезионната политика на ЕС. Средно за ЕС усвояването на европейското финансиране е 52 на сто.

От данните на ЕК се вижда, че основната част от инвестициите, направени чрез политиката на ЕС по сближаване, са насочени към защитата на околната среда, подобряване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия, за транспорт и енергийни инфраструктурни проекти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Сградата на Европейския парламент

2 комисии на Европарламента одобриха търговската сделка с Лондон

Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

Препятствия пред първите траншове от фонда за възстановяване на ЕС

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека"

ЕК не потвърди ще подписва ли нови договори с "АстраЗенека" и "Янсен"

Европейската комисия

Еврокомисията мобилизира млади доброволци за работа с приоритет здравеопазване

ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност

ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber