Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9564626 Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност www.24chasa.bg
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г.
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г.

Делото срещу Марио Николов, който нашумя преди години като обвиняем за злоупотреба с евросредства по програма САПАРД, беше прекратено от апелативния спецсъд поради изтекла давност. Това е процесът, по който той беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група, създадена с цел източване на европари. Така съдебната сага за източването над 7,5 млн. евро приключи.

Първо подсъдимите бяха осем, но накрая останаха само двама - Николов и Ана Шаркова, спрямо която делото също е било прекратено на 19 февруари.
Преди година ВКС го върна отново в апелативния спецсъд заради неясноти в мотивите. Марио Николов беше оправдан от апелативния спецсъд.
Според прокуратурата осемте човека, които постепенно отпадаха от подсъдимите, са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления.
Групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата.

Делото има дълга предистория, която започна преди повече от 13 години, когато то беше внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. чете осъдителни присъди. Тогава Марио Николов беше осъден на 12 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в спецсъда.

Процесът беше сред наблюдаваните от Брюксел, което не попречи да постави рекорд от над една година, в която не можеше да тръгне изобщо в спецсъда. Прокуратурата го внесе в края на 2013 г., но на първото заседание не му беше даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите, а след това и заради неполучени навреме преписи от обвинителния акт.

Сходна съдба имаше и делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов. И то започна на първа инстанция с тежки осъдителни присъди, но Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но през 2016 г. Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

КРАСИМИР ЦИПОВ

Ципов е винаги готов да вади горещите картофи вместо ГЕРБ

Коментар на Татяна Буруджиева, Антоний Гълъбов и Мира Радева

Политолози: Ще се решат ли проблемите у нас след предсрочните избори?

Президентът изслушва 15-те членове на ЦИК

Президентът изслушва 15-те членове на ЦИК

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

За 24 дни работа на този парламент някои депутати успяха да си вземат сътрудници.

45-ият парламент с 9 заседания живот, но депутатите си назначиха сътрудници

Проф. Антоанета Христова СНИМКА: Архив

Проф. Антоанета Христова: Парламентът показа как се приемат закони в недемократична среда

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber