Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9564626 Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност www.24chasa.bg
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г.
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г.

Делото срещу Марио Николов, който нашумя преди години като обвиняем за злоупотреба с евросредства по програма САПАРД, беше прекратено от апелативния спецсъд поради изтекла давност. Това е процесът, по който той беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група, създадена с цел източване на европари. Така съдебната сага за източването над 7,5 млн. евро приключи.

Първо подсъдимите бяха осем, но накрая останаха само двама - Николов и Ана Шаркова, спрямо която делото също е било прекратено на 19 февруари.
Преди година ВКС го върна отново в апелативния спецсъд заради неясноти в мотивите. Марио Николов беше оправдан от апелативния спецсъд.
Според прокуратурата осемте човека, които постепенно отпадаха от подсъдимите, са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления.
Групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата.

Делото има дълга предистория, която започна преди повече от 13 години, когато то беше внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. чете осъдителни присъди. Тогава Марио Николов беше осъден на 12 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в спецсъда.

Процесът беше сред наблюдаваните от Брюксел, което не попречи да постави рекорд от над една година, в която не можеше да тръгне изобщо в спецсъда. Прокуратурата го внесе в края на 2013 г., но на първото заседание не му беше даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите, а след това и заради неполучени навреме преписи от обвинителния акт.

Сходна съдба имаше и делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов. И то започна на първа инстанция с тежки осъдителни присъди, но Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но през 2016 г. Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Две болници в Благоевград чакат 440 хил. лв. за  нови Ковид-сектори

Две болници в Благоевград чакат 440 хил. лв. за нови Ковид-сектори

Снимка: Pixabay

Пенсионираха едната от последните две женски в света от подвид северен бял носорог

Опашка пред ваксинационния пункт на "Света Анна" заради нов срив в системата за сертификати

Опашка пред ваксинационния пункт на "Света Анна" заради нов срив в системата за сертификати

Работниците могат да сигнализират 
Главна инспекция по труда при нередности.  СНИМКА: Pixabay

Неспазване на работното време е най-честото нарушение при сезонните обекти

Министър Стоев (в средата) с ръководителите на работната група за изборите - Иван Кондов (вляво) и Кали Анастасов. СНИМКА: АРХИВ

Пращат машини в Гърция, а няма кой да гласува

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber