МВР узаконява проверките за фишове на границата, омбудсманът против, сезира КС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9557674 МВР узаконява проверките за фишове на границата, омбудсманът против, сезира КС МВР узаконява проверките за фишове на границата, омбудсманът против, сезира КС www.24chasa.bg
МВР узаконява проверките за фишове на границата, омбудсманът против, сезира КС

Не било ясно дали ще вземат книжки

Против граничните полицаи да проверяват за неплатени глоби и да ги връчват се обяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила становище до вътрешния министър Христо Терзийски по повод пуснатите за обществено обсъждане изменения в правилника за дейността на МВР, с които това се възлага на Гранична полиция.

Промените в правилника бяха публикувани на 12 февруари, обсъждането е до 14 март, после правилникът ще бъде предложен на МС.

В края на 2020 г. Върховният административен съд излезе с решение, че граничари нямат право да извършват справки за невръчени фишове за скорост и неплатени в срок глоби. Оттогава проверките се правят от пътни полицаи, които преди решението се занимаваха само с хората, при които са установени облигации и невръчени фишове.

Ковачева посочва, че с практиката се нарушава правото на свободно движение на хората, тъй като при просрочени глоби книжката се взема до тяхното погасяване. От МВР твърдят, че човек може да излезе в чужбина, но не като шофьор. Освен това на всички пунктове, на които се правят проверки, има възможност за заплащане на глобите.

“Ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта”, посочва в мотивите си Терзийски. Именно той, докато бе директор на ГД “Национална полиция”, въведе проверките по границите. Преди това те се правеха само от пътните полицаи.

Омбудсманката напомня, че вече е атакувала пред Конституционния съд вземането на книжката до плащането на глобите, както и спирането от движение на колата на шофьор с непогасени задължения. Делото е висящо.

Още не е ясно дали, след като граничарите установят неплатени глоби, могат да вземат книжката на шофьора и да спрат колата му от движение, пише още Ковачева.

От МВР обявиха, че ще отговорят на всички запитвания, след като изтече едномесечният срок за обществено обсъждане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

.Парламентарната шефка Ива Митева разговаря в пленарната зала с Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДБ и Румен Христов от ГЕРБ-СДС
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Слави зарадва БСП и ДБ, че мажоритарните избори ще чакат ред (Обзор)

Главчев: Изслушването на Борисов в НС е в разрез с разпоредбите

Главчев: Изслушването на Борисов в НС е в разрез с разпоредбите

Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Производството на руската ваксина Спутник V в Сърбия ще започне през май

Дончева ще ограничава изказвания на депутати, издаде я включен микрофон (Видео)

Дончева ще ограничава изказвания на депутати, издаде я включен микрофон (Видео)

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber