Ананиев: Над 257 млн. лв. са постъпленията в хазната от хазартна дейност през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556546 Ананиев: Над 257 млн. лв. са постъпленията в хазната от хазартна дейност през 2020 г. Ананиев: Над 257 млн. лв. са постъпленията в хазната от хазартна дейност през 2020 г. www.24chasa.bg
Финансовият министър Кирил Ананиев
Финансовият министър Кирил Ананиев

Над 257 млн. лв. са бюджетните постъпления от данъци и такси от хазартния сектор за 2020 г. по предварителни отчетни данни. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на народния представител от БСП Румен Гечев. В това число от данъци постъпленията са 127,645 млн. лв., а от такси - 129,490 млн. лв.

В данните са постъпленията от такси за 2020 г. участват и 2,225 млн лв. приходи от годишни вноски от организаторите на хазартни игри, поясни финансовият министър.

За 2019 г. от хазартния сектор са постъпили в хазната 308,686 млн. лв. От тях от данъци са 138,165 млн.лв., а от такси - 170, 521 млн. лв.

На база на тези данни процентното съотношение на постъпленията през 2020 г. спрямо приходите през 2019 г. е 83 на сто или спад от 17%, обясни Ананиев. При данъците това съотношение е 92 на сто, т.е спад от 8%, а при таксите е 75 на сто, или спад от 25%.

Вследствие на това, че контролът над хазартната дейност се прехвърли към НАП след промените в Закона за хазарта миналата година, от септември хората, които отговарят за това, са увеличени с 34 човека. Министърът посочи, че от октомври миналата година в централното управление на НАП е създена нова дирекция "Надзор върху хазарта и хазартните дейности", която е пряко отговорна за лицензирането на сектора.

"За да дойда и за да ви уважа и за да отговоря на вашите въпроси, съм работил цяла нощ, а вие казвате, че някакви финтове се разиграват. Не е етично, моля ви друг път не го допускайте, вие все пак сте професор", обърна се финансовият министър към Румен Гечев, в отговор на твърденията му, че се опитва да се измъкне от отговор на въпросите. Гечев пък му отвърна, че в критиките му няма нищо лично, но преди две седмици му бил задал въпросите и било задължение на министъра по Конституция да идва в парламента.

Финансовият министър заяви, че страната ни не дължи десетки и стотици милиони евро на ЕК, в отговор на друг въпрос на Гечев относно констатации на ОЛАФ за несъбрани мита от българските митници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Пристигнаха 62 010 дози от "Пфайзер", от май имаме избор на ваксини (Видео)

Инфографики: НСИ

България през 2020 година бе с най-голям спад на ражданията от 100 години насам

Сотир Цацаров

Съдии, прокурори и следователи няма да декларират имущество и интереси пред КПКОНПИ

Най-атрактивните новини, свързани с научния живот в България, ще бъдат популяризирани по света и чрез англоезичното издание на БТА Daily News. За това се споразумяха днес генералният директор на БТА Кирил Вълчев (вдясно) и председателят на БАН Юлиян Ревалски.

БТА ще популяризира постиженията на БАН пред научната ни диаспора

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Нинова към Борисов: Не посягайте на Сребърния фонд

Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ

Томислав Дончев: Ще предложим правителство, въпреки малките шансове (Обновена, видео)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber